Kar si Sonja zada, tudi izpolni: Na ogled postavila svoja dela

Silvestra Brodnjak
01.03.2020 04:58

Sonja Šmigoc je v razstavišču poslovno-stanovanjskega centra na Hajdini razstavila svoja najboljša likovna dela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
O delih Sonje Šmigoc je spregovorila strokovna mentorica likovne sekcije Romana Kiseljak.
Silvestra Brodnjak

Ko se je marca 2017 Likovno-fotografski sekciji (LiFoS) občine Hajdina pridružila upokojena medicinska sestra Sonja Šmigoc s Krčevine pri Vurberku, si ni mislila, da bo prej kot v treh letih samostojno postavila na ogled svoja dela. Tisti, ki jo bolje poznajo, povedo, da kar si zada, tudi izpolni. In Sonja je sklenila, da mora sedaj, ko ji ni več treba hoditi v službo, prosti čas izkoristiti in izživeti vse tisto, za kar ni bilo možnosti in časa v letih aktivnega življenja. Že iz šolskih let je nosila v sebi željo po ustvarjanju.

Obrnila nov list v življenju

Po nekaj manjših razstavah v enotah Doma upokojencev na Ptuju, kjer je oddelala večino službenih let, in Sladki kavarni na Vičavi se je 12. februarja predstavila v razstavišču poslovno-stanovanjskega centra na Hajdini. Odprtje je bilo posvečeno tudi slovenskemu kulturnemu prazniku. Razstavila je najboljše motive, ki so nastali tudi v likovnih delavnicah na OŠ Hajdina, kjer že sedem let deluje sekcija pod vodstvom likovne pedagoginje Romane Kiseljak in ljubiteljske slikarke Cecilije Bernjak. Za njiju pravi, da sta zaslužni, da je obrnila nov list v svojem življenju. Tokrat v barvah. Poleg hajdinske sekcije je nekoliko kasneje začela sodelovati tudi z likovniki na Vurberku. Dodatno si avtorica od lani širi obzorje pri akademski slikarki Nataliji Šeruga Golob, tudi v Likovni sekciji Zarja na Studencih je aktivna.
Odprtju razstave so med številnimi prijatelji, znanci in sorodniki prisostvovali hajdinski župan Stanislav Glažar, podžupana Karl Svenšek in Franc Krajnc, v. d. direktorja občinske uprave Lidija Terbulec, strokovna mentorica Romana Kiseljak, predsednica ZKD občine Hajdina Hilda Bedrač, predsednica KPD Staneta Petroviča Hajdina Barbara Zajc in predsednica likovno-fotografske sekcije Cecilija Bernjak. Za prisrčen kulturni program so poskrbeli učenci Glasbene šole Karola Pahorja Dora Visenjak na flavti in kitarista Tjan Janžekovič in Anamari Cigula. Program je povezovala Tatjana Mohorko.

Domišljija potuje po svoje

Romana Kiseljak, strokovna mentorica likovno-fotografske sekcije in ena letošnjih prejemnikov zahvale Zveze kulturnih društev občine Hajdina ob slovenskem kulturnem prazniku, je takole predstavila razstavljavko: "Sonja Šmigoc naša likovna srečanja bogati z vedrino in likovnimi motivi, ki jih prinaša na ogled. Izkušnje si pridobiva na različnih koncih in pri njenih delih je moč zaznati napredek, ki ga prineseta želja po iskanju znanja in veliko dela. Predstavlja se z različnimi motivi, ki jih upodablja figuralno, pa tudi abstraktno. Pri realističnem upodabljanju je mogoče zaznati precej znanja pri posnemanju resničnega sveta, medtem ko s svojimi abstraktnimi motivi gledalcu dovoli, da njegova domišljija potuje po svoje. Predstavlja se v oljni in akrilni tehniki, barve pa nanaša s čopiči ali s slikarsko lopatico. Zelo smiselno izbira barvne kombinacije, ki so lahko v harmoničnem ali kontrastnem odnosu, in s tem doseže želeno umirjenost ali dinamičnost na slikah."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta