Jezerska voda spominja na Sočo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
17.06.2019 21:24

Po napovedih naj bi prvo fazo urejanja gramoznice Pleterje pri Kidričevem dokončali že te dni, a se zatika s pridobivanjem dovoljenj. V konzorciju treh investitorjev zagotavljajo, da bodo Zeleno jezero uredili, kot so napovedali.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gramoznica Pleterje, kjer urejajo ŠRC Green Lake, Zeleno jezero
Slavica PIČERKO PEKLAR

Te dni je v gramoznici Pleterje živahno kot že vrsto poletij, številni obiskovalci preživljajo dneve ob gramoznici, se v modrozeleni vodi tudi kopajo in uživajo v drugih vodnih športih, nekateri tudi plezajo po že postavljenih stebrih vlečnice za smučanje in deskanje na vodi. Tistih, ki si tam prirejajo družinske piknike, je kar nekaj, živahno dogajanje ob jezeru pa napoveduje, da obiskovalcev tam, ko bo Športno-rekreacijski center Green Lake oziroma Zeleno jezero v resnici zaživel v urejeni podobi, ne bo (z)manjkalo.

Gramoznica kot Zeleno jezero

Ob cesti, ki vodi mimo gramoznice, so urejena parkirišča, tudi nekaj objektov že stoji in urejene terase ob vodi kažejo, da se na območju gramoznice dela, a kot pravi Anton Leskovar, župan občine Kidričevo: "Dela potekajo počasneje, kot smo pričakovali. Kje se ustavlja na občini, niti ne vemo, upamo le, da se bo ureditev nadaljevala in bomo skoraj desetletje dolgo načrtovano turistično oživitev območja gramoznice v Pleterjah kmalu tudi doživeli, kot smo načrtovali. Koncesijo za ureditev Športno-rekreacijskega centra (ŠRC) Green Lake smo lansko leto podelili konzorciju podjetij, ki ga sestavljajo Cestno podjetje Ptuj, Betonarna Kuhar in reško podjetje CWS Cable Wake Systems. Gre za 25-letno pogodbo z investitorjem z možnostjo podaljšanja, investicija koncesionarja je ocenjena na 1,7 milijona evrov. Mi smo svoje obveznosti, povezane z izgradnjo, že izpolnili." Kot dodaja Damjan Napast, direktor občinske uprave Kidričevo, je občinski vložek v projekt skoraj četrt milijona evrov: "Urejanje vse potrebne dokumentacije nas je stalo 91 tisoč evrov, še 150 tisoč evrov smo vložili v ureditev vodovoda in kanalizacije." Odprtje ŠRC Green Lake težko pričakujejo tudi domačini, saj so prepričani, da lahko s svojo gostinsko in turistično ponudbo sodelujejo pri turističnem razvoju občine.
Obiskovalci Green Laka, po domače Zelenega jezera, bodo po adrenalinski vodni zabavi lahko sedli na kolo ali se sprehodili po okoliških krajih, potrkali na vrata kmetij, ki stavijo na domačo in okolju ter ljudem prijazno ponudbo, obiskali bližnji Konjeniški park v Starošincah, se podali na zgodovinsko potepanje po Kidričevem ali po bližnjih gričih, ob urejenem jezeru pa naj bi se v prihodnje vrstile tudi večje kulturno-zabavne prireditve.

Občina pridobila evropski denar

Gramoznica Pleterje je še vedno aktivna in je ena večjih, saj obsega kar 40 hektarjev vodne površine, severni del te, 10 hektarjev, pa tačas urejajo, v njej so že postavljeni stebri za 420-metrsko vlečnico za deskarje, na obrežju Zelenega jezera pa naj bi v prvi fazi urejanja postavili kamp za 70 šotorov, deset mest za avtodome, posebne tribune za 1400 obiskovalcev na obali, uredili otroška igrišča in manjši gostinski lokal in seveda veliko parkirišč. V drugi fazi bodo uredili še kopališče, saj je voda, po opravljenih analizah sodeč, zelo čista in primerna za kopanje, segreje se vse do 27 stopinj Celzija, za kar so morali pri Arsu pridobiti status kopalnih vod. Poleg kopališča bo v kampu bar, v prihodnjih letih pa bodo postavili še drugo vlečnico za deskarje.
Do leta 2024 naj bi ob jezeru postavili še deset mobilnih hišic in dodatnih 20 mest za avtodome in deset luksuznih šotorov. Občina Kidričevo je pridobila tudi 46 tisočakov evropskih sredstev, s katerimi bodo na severovzhodnem delu gramoznice uredili naravovarstveno območje z učno potjo o rastlinah in živalih. Kot pravi Sara Kaučič, direktorica podjetja Športno-rekreacijski center Pleterje, d.o.o., najprej pa vodja projekta Green Lake, bodo aktivnosti v parku namenjene različnim generacijam, park pa bo postal s posebnim prireditvenim prostorom tudi kulturno prizorišče. Dovoljenja za kopanje gramoza so podjetja v preteklosti dobivala pod pogojem, da okolico po eksploataciji povrnejo v prvotno stanje, ga ozelenijo in pogozdijo. Park, ki ga sedaj urejajo, je torej le drugačna sanacija gramoznice. Ta pa je že doslej s svojo kristalno modrozeleno barvo poleti privabljala številne kopalce, čeprav je kopanje v njej uradno še vedno prepovedano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta