Izredna seja mestnega sveta na Ptuju: Ne pristajajo na brisanje z zemljevida

Hojka Berlič Hojka Berlič
03.06.2019 18:26

Potem ko je država hotela Ptuju odvzeti status središča nacionalnega pomena in ga uvrstiti nižje od regionalnega središča, mu sedaj želi status urediti v somestju z Mariborom. To za občino Ptuj nikakor ni sprejemljivo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptuj naj bi kljub primerljivosti z ostalimi edini izpadel iz mreže nacionalnih središč. 
Igor Napast

Ptujski mestni svetniki so na današnji izredni seji soglasno podprli sklep o zahtevi za ohranitev statusa Ptuja, kot ga ima v Strategiji prostorskega razvoja Slovenije, sprejeti leta 2004, torej samostojnega središča nacionalnega pomena. Po nedavnih poizvedovanjih občine so namreč z ministrstva za okolje in prostor dobili informacijo, da sedaj pripravljajo osnutek Strategije prostorskega razvoja Slovenije (SPRS) 2050 na podlagi novega modela prostorskega razvoja - modela C, kjer je Ptuj opredeljen kot del središča mednarodnega pomena v somestju z Mariborom. "Ker se zavedamo, da Ptuj v okviru somestja z Mariborom ne bi bil v enakovrednem položaju, smo prepričani, da bi se predvsem funkcije, ki se na Ptuju in v Mariboru podvajajo, na Ptuju ukinjale oziroma prenašale v Maribor," so na občini med drugim zapisali v obrazložitvi sklepa.
Svetniki s sklepom zahtevajo tudi, da ministrstvo za vse mestne občine enakovredno upošteva izhodišča za modeliranje prostorskega razvoja, saj samo Ptuju znižuje status glede na sedaj veljavno strategijo. "Na podlagi izhodišč, ki so bila uporabljena za pripravo modela prostorskega razvoja 2050, Ptuj enako ali v nekaterih primerih celo bolje izpolnjuje kriterije za središče nacionalnega pomena kot nekatere druge mestne občine." Kot so svetniki še zapisali v sklepu, ne pristajajo na somestje z Mariborom, "saj bi se v primeru podrejenega položaja Ptuja dostop do javnih funkcij ptujsko-ormoškemu območju nerazumno podaljšal, tudi na več kot 60-minutno oddaljenost".

Zahtevajo obljubljeno sodelovanje

Ptujska občina pa od ministrstva zahteva tudi neposredno sodelovanje pri vsebinskem usklajevanju glede Ptuja kot središča nacionalnega pomena pred posredovanjem osnutka SPRS 2050 v javno razpravo, saj jim je bilo to, kot so zapisali, že leta 2017 zagotovljeno v odgovoru ministrice Irene Majcen na protestno pismo Kolegija županov občin Spodnjega Podravja.
Ptujska občina se namreč ni strinjala že s prvotno različico Strategije prostorskega razvoja Slovenije 2050, ki jo je ministrstvo za okolje in prostor predstavilo novembra 2017 in v kateri je bil po modelu A Ptuj namesto središča nacionalnega pomena opredeljen še nižje od regionalnega središča.

Uporabili bi vsa sredstva

"Lahko nas upravičeno skrbi, da nam nekdo očitno z veliko mero volje meče polena pod noge z enim samim namenom, da nas zbriše z zemljevida, kakršen ta trenutek obstaja," je prepričan Milan Klemenc, Lista Za Ptuj, saj nekatere mestne občine, na primer Murska Sobota in Slovenj Gradec, ne izpolnjujejo nekaterih osnovnih izhodišč, pa ostajajo na zemljevidu središč. Da do sprememb ne bo prišlo le s pisanjem, ampak bo potrebna konkretna akcija, pa je bil prepričan nosilec liste Štefan Čelan: "Ni treba takoj začeti z državljansko nepokorščino, ampak začnimo z javnimi razpravami, postavimo javne tribune, dvignimo civilno družbo in preko njih začnimo opozarjati na neumnost, ki nam preti."
Ptujska županja Nuška Gajšek je s stališčem občine že seznanila ministra Simona Zajca, zdaj mu bodo posredovali tudi sklep. Naslednji korak je vsekakor sestanek na ministrstvu, pri čemer Gajškova dodaja, da upa, da bodo dobili termin, saj se menda na ministrstvu zadnje čase sestankom z njimi radi izmikajo. "Potem pa bo seveda treba priti do vseh poslancev iz našega okolja, tudi do vseh petih poslanskih skupin v državnem zboru, katerih svetnike imamo tudi v mestnem svetu. Vsekakor pa imamo tudi na vladi Ptujčane, imamo tudi strankarske ministre."
Na pobudo Andreja Čuša in Klemenca so svetniki danes sprejeli še dodaten sklep, s katerim ptujska občina poziva vlado in pristojne službe, da na vodilna mesta v državnih institucijah na Ptuju v čim večji meri imenujejo ljudi iz lokalnega okolja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta