Iz Štajerca: Več kot priznanja ji pomenijo otroške risbe

Aleksandra Papež
12.12.2018 12:40

Kulturnico, do letos dolgoletno vodjo dramske skupine KTD Selce, avtorico dramskih besedil, skečev, režiserko imajo mnogi še v spominu, ko je bila vzgojiteljica, zanje Julčka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nabrala je veliko spominov.
Igor Napast

Julijana Bračič je avtorica in režiserka šestih veseloiger in 21 skečev ter številnih veznih besedil, ki so služila obogatitvi prireditev v domači kulturni dvorani v Selcah in kasneje gostovanju dramske skupine KTD Selce. "Že kot osnovnošolka sem rada pisala in bila na nekem razpisu za dve zgodbi tudi nagrajena. Pozneje sem občasno pisala le zase in za svoje vrtčevske otroke, katerim sem te zgodbe zmeraj posebej rada pripovedovala." Pred desetimi leti pa je prejela posebno povabilo - postati vodja dramske sekcije KTD Selce. Najprej se je izziva ustrašila, saj na področju dramske igre ni imela izkušenj, a se je naposled pogumno spopadla s ponujenim in vztrajala kar deset let. "Verjamem, da je življenje marsikdaj in marsikje podobno komediji. Če temu dodamo še kanček domišljije in ustrezne igralce, pa dobimo odrsko igro."

Je avtorica in igralka v številnih veseloigrah in skečih
Osebni arhiv

Predala vodenje dramske sekcije

Kasneje so nastale še veseloigre: Recept za hujšanje, Skrita kamera, Mož na preizkušnji, Trikrat hura za ženske in Prekrižani načrti. Velika podpora in spodbuda Julijani pri tem delu je bil zmeraj mož Janez, poskrbel je za izvirne scenske podobe predstav in skečev, ter prav tako dober prijatelj Ivan Rola, ki je vedno priskočil na pomoč pri ozvočenju predstav. Z letošnjim oktobrom pa je po desetih uspešnih letih, vodenje dramske skupine na tradicionalni prireditvi Večer skečev in smeha v Selcah predala članici skupine Tini Brunčič. "Pogrešala bom dramsko ustvarjanje, pa vendar - prepričana sem, da je prav, da starejši omogočimo ustvarjanje mlajšim in damo prostor novim, svežim idejam. Po desetih letih dela pa ostajajo neopisljivi in nepozabni občutki."

Na odru se počuti zelo doma. 
Igor Napast

Nikoli ji ni dolgčas

​Nekdanji varovanci, sedaj že odrasli, jo zmeraj radi pozdravijo, objamejo in z njo obujajo spomine. Vnuk Nejc je posebej vesel babičinih zmeraj ustvarjalnih idej in pripovedovanih zgodb, s katerimi se Julijana v spominih vrača v dni službovanja. Nikoli ji ni dolgčas, z veseljem se udeležuje lokalnih družabnih srečanj, telovadi, se sprehaja, bere, vrtnari, obišče kakšno kulturno prireditev ali si ogleda gledališko predstavo. "Življenje je lahko lepo, če se sami odločimo za to. Če pa bomo godrnjali in bomo nezadovoljni, bo tudi naše življenje takšno. Nasvet za vaše bralce: zjutraj, ko vstanete, si zapojte pesem Vem, da danes bo srečen dan, in res bo tako." In kaj želi za svojo prihodnost? Zdravja zase in svoje najdražje ter moč, da bi znala biti v vsakem trenutku hvaležna in srečna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta