Iz Štajerca: Direktorica, ki pogleda, kaj se skriva za številkami

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
05.12.2018 16:01

Vlasta Zupanič Domajnko je dobila nov, že četrti mandat za vodenje zdravstvenega doma Ormož. Šteje odkritost, pravi, kimavcev pa ne mara.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ptujčanka se vsak dan vozi na delo v Ormož. 
Igor Napast

"Včasih enostavno moraš stopiti na balkon," na vprašanje, kako se spopada s stresom, usklajevanjem različnih interesov, odgovarja Vlasta Zupanič Domajnko, ki so ji v treh občinah na Ormoškem podelili še četrti mandat direktorice tamkajšnjega zdravstvenega doma. Kdaj gre tudi za reševanje življenj in še, v zdravstvu je jasno, da vsi ne morejo imeti enakega mnenja. Tu so ob pacientih, zdravnikih, še ustanovitelji doma ter ostalo medicinsko osebje, na drugi strani pa torej direktorica, ki je najbolj odgovorna. "Zavedam se, da smo različni, in rada imam odkritost. Ne maram kimavcev, ljudi, ki govorijo in delajo za hrbtom zato, da lahko igrajo vlogo žrtev. Pogosto so tudi močno nabiti trenutki, ko kar prasketa od čustev. Takrat je najbolje stopiti na balkon, seveda v prenesenem smislu. Vsekakor se s tem odmakneš, umiriš in pogledaš dejstva ter tako utišaš čustva. Ko se vrneš, pa že točno veš, kaj boš naredil," opiše včasih skrajno stresne situacije in svoj odziv nanje.

V prostem času rada hodi, zato je njen cilj prehoditi Camino. 
Igor Napast

Na prvem mestu je poštenost

Od leta 2006, ko je po vodenju računovodstva in financ v ptujski bolnišnici prišla v ormoški zdravstveni dom, se je veliko naučila. Ob tem tudi veliko dosegla, saj je dom zdaj eden najsodobnejših v tem delu Slovenije, dejavnosti, ki so ljudem na voljo, je povečala za tretjino in zaposlila številne nove strokovnjake, saj je bilo ob njenem prihodu zaposlenih le 68, zdaj jih tam dela 111 in še sedem mladih specializantov, za katere srčno upa, da bodo ostali. Je nadvse borbena - skupaj z občani in lokalno skupnostjo je uspela zbrati skoraj deset tisoč podpisov pod zahtevo, da Ormožu pripada satelitski urgentni center, torej tak, v katerega sodi tudi zdravnik.
Med zaposlenimi je v letošnji anonimni anketi dobila oceno 4,1 (od ena do pet), a jo najbolj veseli, da imajo po njenih rezultatih zaposleni podobne vrednote: "Na prvem mestu je poštenost, sledijo spoštovanje, delavnost, enakost in komunikativnost. In kar me še bolj veseli, je, da imamo tudi podobne osebne vrednote: zdravje, družina, ljubezen, sreča in prijateljstvo."

Ne gleda nazaj

Je Ptujčanka, ki, četudi je ekonomistka, od svojega prvega delovnega dne dela v zdravstvu.
Rada pogleda, kaj se skriva za številkami, kaj odločitve pomenijo za ljudi. "Čeprav delam s številkami, svoj poklic vseeno uvrščam prej med družboslovje," razmišlja. Prvo službo je po študiju poslovne informatike dobila kot štipendistka v Zdravstvenem centru Ptuj - Ormož, po končanem študiju računovodstva in financ je bila od leta 1991 do 2006 v ptujski bolnišnici, kjer je vodila finančno-računovodski sektor. Ob tem se je izobrazila še v pedagoško-andragoški smeri, je notranja revizorka, pridobila si je mediacijske veščine in je presojevalec standardov kakovosti ISO.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta