Igralec in režiser komedij Anton Žumbar

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.08.2019 16:24

Velikonedeljski gledališčniki pripravijo kar dve predstavi letno, eno na svojem poletnem odru pod cerkvijo in drugo za dvorane

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Danica Cvetko in Anton Žumbar v novem poletnem gledališču
Darja Lukman Žunec

Kulturno udejstvovanje in gledališka igra imata pri Veliki Nedelji že dolgo tradicijo. V oktobru leta 1928 so pri tamkajšnjem Katoliškem bralnem društvu Mir ustanovili tako imenovani dramatični odsek, ki s premorom med drugo svetovno vojno deluje vse do danes in je lani praznoval 90 let ustvarjanja.

Danica Cvetko in Anton Žumbar v novem poletnem gledališču
Darja Lukman Žunec

Veliki Lojze Matjašič

Žumbar izhaja iz Cirkulan, a ga je služba učitelja pripeljala v Veliko Nedeljo pri Ormožu: "Že leta 1982, ko sem tukaj dobil službo in stanovanje, sem se pridružil dramski skupini, ki je takrat delovala pod režiserskim vodstvom znanega igralca in režiserja Lojzeta Matjašiča (1928-2017). Bil je velik profesionalec in od njega sem se veliko naučil, predvsem pa je ob njem zorela naša igralska skupina, ki še danes predstavlja jedro predstav. Skoraj ni sosednjega kraja, kjer Matjašič ne bi bil režiral ali igral. Z nami je delal vse do leta 2007, od takrat sem režijo in tudi avtorstvo predstav prevzel sam. Matjašič nam je dal ljubezen do amaterskega gledališča, ki nas povezuje še danes."

Domačini radi sodelujejo

Ker v njihovih poletnih predstavah redno sodeluje najmanj 100 igralcev, statistov in spremljajočih služb, nas zanima, kako jih najdejo v tem relativno majhnem kraju. Žumbar pojasni: "Vselej jih pritegnemo, ni se nam treba posebej boriti za ljudi. Prej obratno, ker se včasih moramo komu prijazno zahvaliti za pripravljenost. A v resnici le redko koga odslovimo. Vsi, ki imajo željo in voljo, dobijo svojo vlogo vsaj kot statisti ali podporne službe. Vsi so pomembni. Kar pa zadeva igralsko skupino, je že od Matjašičevih časov stalna, saj imamo 15 do 20 igralcev. Vendar vedno vključujemo tudi mlade. Zelo sem vesel in ponosen, da imajo interes za igro, lahko bi se reklo, da tudi zanje igrati v naši skupini pomeni veliko priložnost in čast oziroma kar privilegij."

​​Denar večinoma od vstopnin

Pri letnih in zimskih predstavah dosegajo zavidljive številke, ki gredo čez sedem tisoč obiskovalcev na sezono za poletne predstave in za zimske do 700. "Res je, da smo poleti odvisni od vremena, ki nam zadnja leta povzroča veliko preglavic, saj ljudi zbega in ogroža obisk iz oddaljenejših krajev."

Letos so navdušili z uprizoritvijo Miklove Zale.
Arhiv Kd Simona Gregorčiča
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta