Hoče: Na turnirju rekordno število judoistov

Zmago Gomzi Zmago Gomzi
08.02.2020 05:05

V JK Apolon so kljub množici mladih borcev in bork tekmovanje v športni dvorani izpeljali brezhibno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
720 mladih borcev in bork se je dokazovalo na tatamijih.
Igor Napast

Čeprav deluje le nekaj let, se lahko Judo klub Apolon, ki deluje na dveh lokacijah - v Mariboru in Hočah - postavi ob bok najboljšim slovenskim klubom, glede na množičnost pa je prav v vrhu tega športa pri nas. Podatek, da je na tretjem mednarodnem tekmovanju v večnamenski športni dvorani v Hočah za starostne kategorije do 10, do 12, do 14 in do 16 let nastopilo rekordnih 720 mladih borcev in bork iz štirinajstih držav, kaže na njegovo razsežnost.

Želijo vzgojiti olimpijca

"Prvi turnir je privabil 360 borcev iz šestih držav, lanski 510 iz desetih držav, tokratni tretji pa 720 borcev in bork iz 81 klubov iz štirinajstih držav. Turnir raste tako je tudi z organizacijo vedno več dela, v kar je vpetih približno 40 ljudi, zvečine članov kluba, ki skrbijo, da tekmovanje na šestih tatamijih poteka brezhibno. Razmišljamo, da bi prihodnje leto opustili starostno kategorijo do 10 let, da bi bilo nekaj manj nastopajočih in bi organizacijsko lažje dihali," je povedal Mitja Jenuš, ustanovitelj in predsednik JK Apolon, tudi vodja stroke v klubu. "Iz našega kluba je tokrat nastopilo 45 mladih borcev in bork od skupno približno 250, kolikor jih redno vadi. Med njimi je veliko obetavnih, nekateri so tudi reprezentanti, nekateri že osvajajo naslove v mlajših starostnih kategorijah," je ponosen Jenuš.

Mario Rudl, eden od trenerjev v Judo klubu Apolon, s svojimi športniki
Igor Napast

Obetavnih ne manjka

Tekmovanje v Hočah je pokazalo, da Slovenija premore veliko obetavnih borcev in bork. Eden od njih je 14-letni Rok Knaflič, ki je januarja osvojil naslov državnega prvaka med kadeti do 50 kilogramov in do 18. leta starosti. "To je moj največji uspeh doslej. Z judom sem se začel ukvarjati pri petih letih. Treniram vsak dan, imam visoke cilje," je povedal učenec devetega razreda OŠ Dušana Flisa v Hočah.
"Za judo me je navdušil brat. Na državnem prvenstvu sem bila v kategoriji do 57 kilogramov tretja, trdo delo se pozna pri dosežkih. V tem športu uživam in morda mi kdaj uspe, da se prebijem med najboljše v Sloveniji, Evropi in na svetu in da nastopim na olimpijskem turnirju. Moji vzornici sta Tina Trstenjak in Urška Žolnir," je povedala učenka devetega razreda OŠ Laporje Loti Ravnjak Kuželj, prav tako
Dokaz, da jabolko ne pade daleč od drevesa, je Mariborčan Gal Blažič, član JK Železničar. "Judoist je bil moj dedek, judoisti so bili moj stric, oče in mama in normalno je, da sem se tudi sam odločil za ta šport. Rad bi šel po poti staršev in predvsem dedka, ki je bil jugoslovanski in slovenski prvak, zato tudi prizadevno treniram in vpijam njihovo znanje in izkušnje. Dve leti zapored sem osvojil naslov državnega prvaka v kategoriji do 46 kilogramov med borci do 14 let, upam, da bom podobno uspešen tudi v prihodnje," je optimist 13-letni učenec sedmega razreda OŠ Angela Besednjaka v Mariboru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta