(FOTO) Pogodba je podpisana: Tako bo po prenovi videti osrednji del ljubljanske železniške postaje

Gr.G.
26.09.2024 10:08

Za lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture bo zgrajen nov nadhod s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami ter tekočimi trakovi za hitrejši prehod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tako bo videti osrednji del železniške postaje Ljubljana po prenovi. 
Mzi

Direkcija za infrastrukturo je danes s konzorcijem podjetij SŽ–Železniško gradbeno podjetje Ljubljana d. d., Kolektor Igin d. o. o., CGP d. d. in GH holding d. o. o. podpisala pogodbo za izvedbo gradbenih del pri nadgradnji železniške postaje Ljubljana. Gre za fazi B in C v vrednosti dvesto milijonov evrov. 

Mzi
Mzi

"Po več kot 20 letih raznih pravnih in drugih zapletov je podpisana pogodba za gradnjo železniške postaje Ljubljana, ki jo naša prestolnica potrebuje in si jo tudi zasluži. Na predlog konzorcija izvajalcev bo postaja zgrajena v roku 22 mesecev od uvedbe v delo, ki jo načrtujemo v prihodnjem tednu," so zapisail v sporočilu za javnost.

Mzi
Mzi
Podpis pogodbe za nadgradnjo osrednjega dela železniške postaje Ljubljana.
Mzi

Fazi B in C nadgradnje železniške postaje Ljubljana obsegata nadgradnjo tirov z optimizacijo tirne sheme ter izvedbo šestih novih peronov na območju postaje (dva bočna in štirje otočni peroni) z nadstreški in s prilagoditvami za gibalno ovirane osebe. Za varen in lažji dostop potnikov do peronske infrastrukture bo zgrajen nov nadhod s postajno dvorano z dvigali, tekočimi stopnicami ter tekočimi trakovi za hitrejši prehod čez nadhod. Nadhod bo omogočal peš povezavo med središčem mesta in Bežigradom (z Masarykove do Vilharjeve ceste).

Mzi
Mzi

V postajni dvorani so predvideni prostori za prodajo kart, čakalnica za potnike in sanitarije. Predvidena je rekonstrukcija in razširitev obstoječega podhoda z ločenim podvozom za kolesarje ter ločenimi površinami za pešce pod vsemi postajnimi tiri, vključno z izvedbo dvigal za dostope na perone. Izvedli bodo še nadgradnjo in prilagoditev signalnovarnostnih, telekomunikacijskih in elektroenergetskih naprav ter novo vozno mreža. Železniško postajo bodo povezali tudi z novo avtobusno postajo Ljubljana. Pišejo še, da je pri zagotavljanju potrebnih sredstev v višini 199.940.514,41 evra predvideno sofinanciranje projekta s povratnimi evropskimi sredstvi iz načrta za okrevanje in odpornost.

Mzi
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta