Haloze: Rešitev so manjše čistilne naprave

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
30.04.2020 06:30

Če hočemo, da se ljudje s podeželja ne izseljujejo v mesta, jim je treba zagotoviti vsaj podobne možnosti bivanja, kot jih imajo drugod. Začne se že pri kanalizaciji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V Podlehniku so zgradili čistilno napravo, na javni sistem pa je za zdaj priklopljenih 93 odstotkov gospodinjstev. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V haloški občini Podlehnik so javno kanalizacijsko omrežje zgradili v delih strnjenih naselij Podlehnik, Dežno in delu naselja Sedlašek. "V teh strnjeno poseljenih naseljih smo izpolnjevali kriterije za sofinanciranje s strani Evropske unije in med letoma 2013 in 2017 za kanalizacijsko gradnjo namenili 1,9 milijona evrov, od tega smo iz evropskih kohezijskih sredstev prejeli 887 tisoč evrov," razlaga Sebastian Toplak, župan občine Podlehnik. Ta šteje nekaj manj kot dva tisoč prebivalcev, ki živijo v nekaj več kot 600 gospodinjstvih in v 13 naseljih.

V gričevnatih Halozah gradnja kanalizacijskega omrežja finančno ni upravičena. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Kanalizacijsko omrežje po ravninskem delu

Občina Podlehnik je tipično haloško naselje, kjer gradnja večjih kanalizacijskih sistemov zaradi razpršene gradnje ni ekonomsko upravičena, zato podpirajo gradnjo manjših čistilnih naprav, kar tudi sofinancirajo. "Na javni kanalizacijski sitem je za zdaj priključenih 93 gospodinjstev, ob teh pa še javne ustanove, kot so policijska postaja, šola z vrtcem in večnamenski kulturno-turistični center z občinskimi prostori ter prostori zdravstva. Na omrežje sta priključena tudi oba bencinska servisa, ki stojita ob avtocesti. Skupaj z gradnjo kanalizacijskega omrežja v nižinskem območju občine smo zgradili tudi čistilno napravo (ČN) s kapaciteto 650 PE, ki leži ob potoku Rogatnica, nedaleč od središča občine. Rezerva trenutne ČN je blizu 150 PE, kar pri povprečno 2,5 člana na gospodinjstvo pomeni, da se na omrežje lahko priključi še kakih 60 gospodinjstev. Glede na obstoječe pogoje sofinanciranja države oziroma EU, kjer manjše ČN s kapaciteto do dva tisoč PE sploh niso upravičene do kakršnegakoli sofinanciranja, bomo zelo težko zgradili še nadaljnje komunalne vode ali ČN, saj so stroški preprosto preveliki in jih nikakor ne moremo zagotoviti iz lastnih virov," opozarja Toplak in dodaja, da težave blažijo tako, da občane nagovarjajo h gradnji individualnih oziroma manjših čistilnih naprav, ki jih morajo občani sami izgraditi in pridobiti del sofinancerskih sredstev od občine.

Sofinanciranje odvisno od gradnje

V preteklih treh letih so tako prebivalci občine Podlehnik zgradili skupaj 16 manjših čistilnih naprav, za kar jim je občina namenila dobrih 70 tisoč evrov. "Letos za gradnjo tovrstnih čistilnih naprav namenjamo osem tisoč evrov občinskega proračunskega denarja. Poudariti moram, da smo do zdaj sofinancirali vse vloge za male oziroma individualne ČN in s tem nameravamo tudi nadaljevati. Žal pa se v preteklosti občani niso odzvali v pričakovano velikem številu, kar je tudi razlog, da smo v letošnjem proračunu sredstva za sofinanciranje ČN zmanjšali. V primeru večjega povpraševanja pa bomo naš delež ustrezno povečali. Že leta pristojne v državi opozarjamo na dejstvo, da ta pozablja na reševanje težav v manjših zaselkih, ki bi sicer bili primerni za izgradnjo manjših čistilnih naprav, vendar slednje v obstoječi finančni perspektivi niso upravičene do sofinanciranja," opozarja podlehniški župan.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta