(FOTO) Na Ptujskem začenjajo s sodobno oskrbo starejših

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
26.09.2020 11:34

Pomoč starejšim na domu je zagotovo dobrodošla in bo vsaj 200 uporabnikom omogočila preživljanje starosti v domačem okolju. Brezplačni projekt bo trajal do poletja 2022.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vstopna točka Sodobne oskrbe starejših je v ptujskem zdravstvenem domu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

V Zdravstvenem domu Ptuj so danes odprli Vstopno informacijsko točko (VIT) projekta Sodobna oskrba starejših (SOS), kjer bodo starejši od 65 let in njihovi svojci dobili vse informacije o vključitvi v ta za uporabnike brezplačni in dve leti trajajoči projekt.

"Na razpisu Ministrstva za zdravje smo bili izbrani za nosilca projekta Preoblikovanje obstoječih mrež ter vstop novih izvajalcev za nudenje skupnostnih storitev in programov za starejše. Vrednost projekta je 2,6 milijona evrov in se bo izvajal do konca junija 2022," pravi Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj, ki je nosilec projekta v katerem sodelujejo še tukajšnji zdravstveni dom, center za socialno delo in lekarne. V projekt bo vključenih minimalno 200 starejših, ki jim bodo zagotovljene storitve oskrbe na domu. "Potreba po sistemski ureditvi področja dolgotrajne oskrbe se veča, zdaj s pomočjo, ki je podprta z evropskimi kohezijskimi sredstvi začenjamo tudi na Ptuju," pravi Metka Petek Uhan, direktorica zdravstvenega doma: "Starejšim želimo zagotoviti dostop do novih storitev in jim omogočiti, da ostanejo čim dlje v domačem okolju. V ZD za potrebe projekta vzpostavljeno informacijsko točko, ki je dostopna tudi gibalno oviranim in kjer bodo potencialni upravičenci lahko oddali vlogo za vključitev v projekt sodobne oskrbe starejših na domu. Namen projekta vsem, ki potrebujejo pomoč pri dnevnih opravilih in so starejši od 65 let, omogočiti vstop v sistem dolgotrajne oskrbe. V okviru te bo poskrbljeno za pomoč pri opravljanju osnovnih in podpornih dnevnih opravil in zdravstveno nego, fizioterapijo, delovno terapijo, farmacevtske storitve in podobno. Projekt vključuje tudi paliativno oskrbo."

V projektu SOS bo sodelovalo 26 strokovnih delavcev.
Slavica PIČERKO PEKLAR

"V okviru naših rednih nalog, predvsem pa v okviru programa Pomoč na domu, se vsakodnevno srečujemo s stiskami starejših. Problematika s terena nam je dobro poznana, zato seveda take projekte podpiramo. Tudi mi bomo starejše za katere menimo, da so primerni za vključitev v projekt, napotovali na vstopno točko, kjer bodo preverili ali so primerni za vključitev." pravi Miran Kerin, direktor ptujske enote CSD Spodnje Podravje. Darja Potočnik Benčič, direktorica Lekarne Ptuj: "Naše sodelovanje v projektu je osredotočeno na pravilno, varno in učinkovito uporabo zdravil s čimer lahko prispevamo k izboljšani kakovosti življenja starostnikov. Podaljšana leta življenja so povezana tudi z uporabo zdravil. Da dodamo letom kakovost, ne samo dolžino, je na področju zdravil pomembno, da je njihova uporaba pravilna, varna in učinkovita."

Ptujski partnerji v projektu Sodobne oskrbe starejših na domu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Odprtja vstopne točke SOS projekta se je uzdeležila tudi Klavdija Kobal Straus, v.d. direktorica Direktorata za dolgotrajno oskrbo, ki deluje na MZ: "Vaš skupni ptistop obeta željeno oskrbo starejših, zdaj bomo skupaj iskali najboljše rešitve, izmenjevali znanja in pomagali starejšim."

Vstopna točka Sodobne oskrbe starejših je v ptujskem zdravstvenem domu. 
Slavica PIČERKO PEKLAR

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta