Festivali na Ptuju: Borijo se za obstanek

Hojka Berlič Hojka Berlič
29.04.2020 06:00

Organizatorji pripravljajo rezervne načrte za letošnje ptujske poletne festivale, računajo tudi na podporo občine. Odpoved festivalov bi za nekatere verjetno pomenila konec.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Usoda ptujskih poletnih festivalov je trenutno povsem negotova. 
Slavica Pičerko Peklar

Oblikovalci letos že 18. festivala sodobne umetnosti Art Stays, ki bi se moral odviti od 9. do 12. julija, kljub epidemiji ostajajo optimistični. Najverjetneje bodo za festival poiskali kasnejši termin, dokončni datum izvedbe naj bi bil znan do sredine maja, predvsem, ker morajo novi termin uskladiti tudi s ptujskimi razstavišči. Kot pojasnjuje umetniški vodja festivala Jernej Forbici, je dorečeno praktično vse, le pri nekaterih umetnikih, ki prihajajo iz drugih koncev sveta, še pripravljajo različice B. Sicer razmišljajo tudi o alternativnih oblikah festivala in so, poudarja Forbici, tudi "pripravljeni s spletno platformo in velikim paketom na strežniku, ki lahko prenese ogromno informacij". A kljub vsemu verjamejo, da bodo sprostitve za galerije kmalu v veljavi, in če se izognejo otvoritvam, lahko zagotavljajo omejeno število oseb v razstaviščih. "Zagotovo pa ne želimo peljati vsega na splet, saj smo prepričani, da festival na Ptuj ne pripelje le edinstvenih likovnih del, ampak mnogo več. Kot smo zapisali leta 2013 in velja še danes, nam festival daje občutek skupnosti skozi praznovanje umetnosti in kulture, ljudi in krajev."

Dileme in fleksibilnost

Tudi organizatorji mednarodnega glasbenega festivala Arsana, ki bi moral vrata odpreti konec julija, so vse do podrobnosti dorekli že pred meseci. Kljub temu da je format tega festivala drugačen, večje je predvsem število obiskovalcev dogodkov, tudi oni za zdaj še upajo na njegovo celotno izvedbo. Je pa že jasno, da bodo morali vsaj na konec avgusta ali začetek septembra prestaviti enega od priljubljenih predfestivalskih vrhuncev, Operni večer na Panorami.

Čakajo na poziv občine

Organizatorji vseh treh festivalov ob tem apelirajo na občino, da jim tudi v tem času stoji ob strani in da čim prej objavi poziv za dodelitev sredstev, saj kot pravi Forbici, brez njih izpeljava in nadaljnje delo nista mogoča. Številni stroški festivalov so namreč že nastali. Čeprav enoleten premor morda ne bi bil usoden za Art Stays, pa lahko po mnenju Forbicija povzroči tudi razdor ekipe, ki jo je v tako majhnem mestu, kot je Ptuj, veliko težje sestaviti: "Koliko pa bi prestavitev edicije in posledično nezmožnost kritja produkcije likovnih del vplivali na odnos z umetniki in tujimi partnerji, ki so v tem trenutku vpleteni v festival, pa trenutno ne moremo napovedati."
Po Štegrovih besedah so številna podjetja, tudi slovenska, z rednimi razpisi, ki so pomenili veliko razliko pri končni finančni konstrukciji Dnevov poezije in vina, te za letos že odpovedala, pričakujejo izjemen upad sponzorstev, izvajanje odločbe, ki jo je sicer že izdala Javna agencija za knjigo RS, je zadržano, saj čakajo na rebalans proračuna.

Festival Arsana je v preteklosti predvsem pred glavni oder privabil številne obiskovalce. 
Albin Bezjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta