Dvorec Slivnica: Kupil za 180 tisoč, sedaj prodaja za 700 tisoč evrov

Damijan Toplak Damijan Toplak
29.06.2019 05:17

V občini Hoče-Slivnica in na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so leta 2016 verjeli, da bo Alexandr Komolov vlagal v obnovo dvorca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorec Slivnica neslavno propada 
Branka Bezjak

Kaže, da ne bo nič iz namer ruskega državljana Alexandra Komolova, ki je pred tremi leti preko svojega podjetja Grad Burg od ministrstva za izobraževanje, znanost in šport za 180 tisoč evrov kupil dvorec Slivnica. Na enem od spletnih portalov ga namreč želi sedaj prodati za 700 tisoč evrov. V minulih letih je na dvorcu opravljal zgolj nujna vzdrževalna dela, ki so ga terjali inšpektorji, kaj več v propadajoči dvorec ni vlagal. Z Komolovom smo želeli vzpostaviti stik tudi po elektronski pošti, da bi pojasnil svoje načrte s slivniškim dvorcem, a na naša vprašanja ni odgovoril.

"Ni bilo razlogov za dvome"

Ko je na dražbi ministrstvo dobilo ponudbo njegovega podjetja in so mu dvorec Slivnica s parkom prodali za 180.050 evrov, je bilo povsem drugače. "Komolov je pred zadnjo dražbo večkrat obiskal Slivnico in si s predstavniki ministrstva ogledal dvorec. Ob tem je bil seznanjen s pričakovanji kulturnovarstvene stroke in željo, da okrog dvorca znova zaživi stara parkovna površina. To bi terjalo premestitev nogometnega igrišča in zato je bila v pogovore vključena tudi Občina Hoče - Slivnica. Sodelavci Komolova so na srečanju predstavili izveden sanacijski projekt v Rusiji. Podjetje Grad Burg je ustanovil prav z namenom nakupa in obnove gradu ter dopolnitve kompleksa z nakupom preostalih zemljišč pred gradom, ko bi se preselilo nogometno igrišče. Predpisi ne nalagajo preverjanja kupca, a v letu 2016 ni bilo razlogov za resne dvome o nameri kupca," na vprašanje, kako in koliko so preverjali kupca, odgovarjajo na direktoratu za investicije pristojnega ministrstva.

Tako poraščen je bil, preden so ga za silo rešili rastja 
Sašo Bizjak

Z občino iskali kupca

Prav z občino so se leta 2016 aktivneje podali v iskanje kupca ter skupaj poskrbeli tudi za čiščenje podrasti in manjših dreves ter uredili zemljišča okrog gradu. Tega leta so bile izvedene tri javne dražbe za zemljišča okoli gradu, a prodana so bila zgolj funkcionalna zemljišča k stanovanjskim objektom ob robu kompleksa. Sedaj bodo torej zamenjali zemljišča, da jih bo lahko Mladinski dom Maribor uporabljal v polnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta