Dvig cen in revizija poslovanja obeh vrtcev

Damijan Toplak Damijan Toplak
19.05.2019 06:32

Ker veljajo vrtci v občini Hoče - Slivnica za nadražje v državi, so občinski svetniki sicer sprejeli dvig vrtčevskih cen, a obenem predlog za izredno revizijo njihovega poslovanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi poslovanje slivniškega vrtca bo pod posebno lupo revizorjev.
Sašo Bizjak

Vrtci v občini Hoče - Slivnica veljajo za najdražje v državi, pa so kljub temu občinski svetniki prejšnji četrtek podprli podražitev - za je glasovalo 9 prisotnih svetnikov od 17. Tako bo stala vrtčevska oskrba otrok v prvem starostnem obdobju po novem 530 evrov na mesec (do zdaj 499 evrov) in v drugem starostnem obdobju 383 evrov (do sedaj 357 evrov), delno programe med 3 in 20 odstotki glede na dohodkovni položaj posamezne družine financira občina, a le za tiste z bivališčem v občini.

Občina bo ukrepala ...

Obe vodstvi osnovnih šol v Hočah in Slivnici, pod katere sodijo vrtci v občini Hoče - Slivnica, sta vnovično podražitev utemeljevali s tem, da so se in se bodo letos plače tam zaposlenih javnih uslužbencev, kot drugod po državi, dvignile dvakrat, nekaj višji pa so tudi drugi (materialni) stroški. So se pa v slivniškem vrtcu prijavili na program prva zaposlitev, s čimer skušajo rast stroškov dela vsaj zmanjšati in preprečiti, da bi bile cene še višje. Revizija poslovanja, ki so jo zahtevali občinski svetniki, naj bi pokazala, kje bi se še dalo prihraniti, če pa bodo odkrite kakšne nepravilnosti, vodstvo občine z županom Markom Soršakom obljublja ukrepe.
V skrbi za mlade velja omeniti še predlog občinskega svetnika Benjamina Habinca (SD). Župan Soršak je dejal, da bodo o Habinčevem predlogu še razmislili. Habinc je namreč predlagal, da se dijakom iz občine Hoče - Slivnica že za prihodnje šolsko leto dodeli 25 evrov mesečne štipendije, študentom pa 50 evrov. Po drugi strani pa je že bila realizirana investicija v znesku 18 tisoč evrov, s katero so za občinske svetnike, člane občinskih odborov in predsednike krajevnih skupnosti nabavili skupno 35 novih prenosnih računalnikov, pri čemer je bila cena posameznega 517 evrov. Župan Soršak je ob tem dejal, da bodo prihranki velikanski, saj v prihodnjih štirih letih ne bo stroškov tiska in ne razvoza gradiva, saj je bilo treba do zdaj vso pisno dokumentacijo svetnikom dostaviti na dom, po koncu mandata pa bo mogoče računalnike za simbolično ceno tudi odkupiti. Posredno bo s tem velik tudi prispevek občine k ohranjanju narave, so prepričani na občini. Drži pa, da so že zdaj, tudi za druge, vsa gradiva sej občinskega sveta dostopna na občinski spletni strani.

Dograjevali bi kanalizacijo

V preteklem letu je občinski proračun imel 8,4 milijona evrov prihodkov ali 83 odstotkov načrtovanih, kolikšen je bil tudi odstotek načrtovanih odhodkov (13,7 milijona evrov). Skupna zadolženost se je navkljub 388 tisoč evrov novih posojil znižala za tri tisočake, in je konec marca letos znašala 2,8 milijona evrov. V občini so imeli 5,3 milijona evrov proračunskega "primanjkljaja", ki pa so ga pokrili s presežkom sredstev iz leta 2017. Letošnji prihodki in prodaja kapitalskih deležev so načrtovani v znesku 11,15 milijona evrov, odhodki in odplačilo obstoječih kreditov pa 14,53 milijona evrov. Razlika med prihodki in odhodki se bo pokrila z načrtovanim novim poltretji milijon evrov visokim zadolževanjem ter prenosom ostanka sredstev iz leta 2018 v znesku 877.640 evrov. So se pa občinski svetniki seznanili z začetkom investicije odvajanja in čiščenja komunalne vode na območju Radizela in Spodnjih Hoč v skupni predvideni vrednosti 7,8 milijona evrov z DDV. Zagotoviti pa morajo 98-odstotno priključenost na kanalizacijsko omrežje, da bodo pridobili 30 odstotkov nepovratnih sredstev. Z omrežjem upravlja Nigrad, v njegovem sistemu pa po visokem deležu vključenih gospodinjstev prednjačita občini Lovrenc na Pohorju in Miklavž na Dravskem polju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta