Dravska kolesarska pot: Od počivališč do hitre popravljalnice koles

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
08.06.2019 05:47

Ob kolesarski poti Svetinje-Jeruzalem so postavili počivališča, izposojevalnico in servis za hitro popravilo koles.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Lično počivališče čaka kolesarje po vzponu na Jeruzalemu.
Arhiv ZRS Bistra

V meddržavni projekt Iron Curtain Cycling ali Kolesarjenje ob železni zavesi so se vključile tudi občine Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi. Ob pomoči Znanstvenoraziskovalnega središča (ZRS) Bistra Ptuj so namreč postali del projekta za izoblikovanje skupne kolesarske turistične destinacije in integracije z železno zaveso razdeljenega obmejnega območja. Program je izdatno financiran iz EU in sodi v čezmejno sodelovanje regij (Interreg) med Slovenijo in Madžarsko.
Medtem ko so na območju Pomurja že postavili 50 kolesarskih smerokazov in uredili postajališča ter izposojevalnice koles in tamkajšnje že obstoječe kolesarske steze navezali na evropsko kolesarsko povezavo EuroVelo 13, so na drugi strani Mure, v Prlekiji, na to kolesarsko povezavo navezali še ptujsko-ormoško območno kolesarsko omrežje in Dravsko kolesarsko pot.

Tudi izposojevalnica koles

Kot pravi strokovna sodelavka Bistre Zvonka Lazar Borak, so v sklopu oblikovanja ptujske območne kolesarske mreže denimo postavili smerokaze in izposojevalnice koles. "Tudi Dravsko kolesarsko pot smo tako praktično, preko Jeruzalema in Svetinj, že povezali z Mursko kolesarsko potjo, ki pa se naprej navezuje na širše zasnovano pot EuroVelo 13," pojasnjuje Lazar Borakova.
Ob že označeni kolesarski poti po Slovenskih goricah so v okviru projekta postavili kolesarska počivališča v Ormožu, na Svetinjah in Jeruzalemu. Opremili so jih z ličnimi klopmi in stojali za kolesa, postavili koše za odpadke in servisno postajo za hitra popravila koles. Ob ormoškem počivališča je urejena tudi izposojevalnica koles, v kateri si je mogoče izposoditi klasična kolesa kakor tudi tista na električni pogon.
"Naš cilj je povezati lokalne kolesarske povezave s širše evropskimi ter s kolesarjem prijaznimi storitvami od počivališč do izposojevalnic dopolniti ponudbo vsega, kar so za turizem v teh občinah naredili že sami," doda Zvonka Lazar Borak.
Nove pridobitve so veseli tudi v Zavodu za turizem, kulturo in šport. Njegova direktorica Andreja Brglez poudarja, da je prednost in priložnost nove turistične destinacije Jeruzalem-Ormož, ki so jo zasnovali lani, prav v možnosti gibanja v naravi. Že doslej so večinoma uredili in označili pešpoti in kolesarske poti, ki obiskovalcem omogočajo obisk razglednih in vinorodnih gričev od Koga do Svetinj. So pa v zadnjem času precej obogatili in širše promovirali še vinsko in kulinarično ponudbo na tem območju, kar so predstavili na prvih dnevih odprtih vrat destinacije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta