Dornava: Dvorec zaklenjen, zato pa cveti park

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
16.05.2020 04:00

Najlepši slovenski baročni dvorec je že leta zaklenjen, a je že sprehod po njegovem parku in sadovnjaku doživetje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dvorec Dornava velja za enega najleših na slovenskih tleh.
Slavica Pičerko Peklar

Z Mirkom Cigulo, ki zadnja leta ob pomoči žene Irene skrbi za zunanjo urejenost najlepšega baročnega dvorca v državi, sva se pred dnevi srečala, kje drugje kot v sadovnjaku dvorca Dornava. "Letošnja pozeba je vzela prve češnje, ki smo se jih že vsi veselili. Tudi jabolk še ne bo, a zagotovo pride leto, ko se bomo lahko do sitega najedli domačega sadja," je v pozdrav napovedal zgovorni sogovornik in dodal, da si s sokrajani prizadevajo, da bi dvorcu vrnili nekdanjo veličino.

Mirko Cigula skrbi za urejeno podobo vrtov in parkov ob gradu Dornava. 
Slavica Pičerko Peklar

Nasad češenj in jablan

Pred leti so Vitezi Pesničarji ob oranžeriji posadili več kot petdeset mladih češenj in jih leto ali dve zatem presadili na bližnji travnik, tja proti reki Pesnici. Tam so, pred letom, ob svoji 60-letnici, prav toliko sadik mladih jablan posadili tudi sodelavci mariborske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. "Z njimi, moram poudariti, zelo dobro sodelujemo," dodaja Cigula, ki se je pred dnevi skupaj s strokovnjaki sprehodil po dornavski posesti, da bi dorekli, kaj in kako je treba narediti, da bo vse v dobro dvorca.
V želji, da bi okolico dvorca, ki je prazen od leta 2002, zavarovali pred zaraščanjem in propadanjem, so pred leti okolico oranžerije in stavbo samo očistili Vitezi Pesničarji: "Takrat smo tudi posadili češnje, da bi se obiskovalci naših krajev in seveda domačini med obiskom še vedno vabljivega parka ob dvorcu lahko posladkali s češnjami. No, potem se je pokazalo, da je v tem delu posesti nekdaj rasel drevored divjega kostanja, sadovnjak pa v bolj severnem delu, kamor smo potem presadili sadna drevesa."

Štorklje gnezdijo na oranžeriji.
Slavica Pičerko Peklar

Nič več prireditev

Pred poldrugim letom je Franc Zagoršak, domačin, dolga leta predsednik Odbora za obnovo dvorca Dornava, sokrajane pa tudi širšo javnost nagovoril z izdajo knjige Dvorni norček, v kateri je popisal 20-letno delovanje odbora. Člani društva so v prvih letih delovanja pripomogli, da je dvorec odprl vrata širši javnosti, gostil umetnike in strokovnjake svetovnega slovesa, da so v dvorcu organizirali koncerte, posvete, tudi različne simpozije. A ker je dvorec počasi propadal in postajal nevaren za obiskovalce, je ta zdaj zaprt za javnost.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta