Dom starejših v Slivnici pri Mariboru po enem letu delovanja: Postelje še na voljo, a manjka kadra

Damijan Toplak Damijan Toplak
14.01.2023 04:11

V domu za starostnike SeneCura v Slivnici bi potrebovali več bolničarjev in negovalcev, da bi lahko zapolnili vse kapacitete. Decembra so leto dni delovanja zaznamovali s posebno prireditvijo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V domu starejših SeneCura v Slivnici pri Mariboru je zasedenih 131 od 150 postelj.
SeneCura

Sicer pripravljajo pestre aktivnosti za stanovalce. Minuli veseli december je bil na sploh poln dejavnosti in aktivnosti. "Ne glede na zdravstveno stanje ali omejitve, so naši stanovalci vključeni v številne aktivnosti, s katerimi vzdržujejo fizično in mentalno kondicijo. V aktivnosti vpletamo domače običaje, opravila, ki so nam znana in zaznamujejo določen letni čas. Sami smo okrasili balkone, uredili mediteranski vrt, pripravili zelišča za zimo in opravili žetev sivke, ki bo posušena končala v ličnih dišečih paketkih. Naša domska stojnica se šibi od vsega, kar smo pridelali lani," pove dr. Tanja Žmauc, direktorica slivniškega doma starejših.

Številne ugodnosti za deficitarne kadre

Po približno letu dni delovanja imajo od 150 zasedenih 131 postelj, kolikor jim omogočajo kadrovske zmogljivosti po veljavnih normativih. Vloge za sprejem v dom so ob odprtju prihajale praktično iz vse Slovenije, trenutno pa imajo največ stanovalcev iz lokalnega okolja - stanovalci so večinoma iz občine Hoče - Slivnica in okoliških občin. "Ob odprtju doma nismo mogli zapolniti vseh postelj, ker nam je primanjkovalo ustreznega kadra. Trenutno nam še manjkajo bolničarji/negovalci. Te kadrovske težave ima vsa Evropa, Slovenija ni izjema - ni dovolj negovalnega osebja, bolničarjev, strežnikov, srednjih medicinskih sester, kuharjev … Tudi narava dela je v domovih za starejše zahtevna in zato manj privlačna, saj delamo v izmenah, tudi čez vikende," še pove Žmaučeva.

S prireditve ob prvi obletnici delovanja doma starejših, na kateri so se zahvalili tudi zaposlenim.
Senecura Hoče

"Za pritegnitev ustreznega kadra v naših domovih po Sloveniji izvajamo različe aktivnosti. Od programa Z roko v roki, ki je svojstven za SeneCurine domove (z nagrajevanjem priporočil za deficitaren kader ter nagrado zaposlenim za deficitaren kader - če sodelavec pripelje novega sodelavca, ki ostane, prejme nagrado), oglaševanja prostih delovnih mest na lastnih komunikacijskih kanalih, preko plakatov in objav na kanalih v lokalni skupnosti do pomoči kadrovske agencije. Letos uvajamo tudi dva programa za selekcijo kadrov. Ob tem ponujamo financiranje šolanja bolničarjem in se ves čas povezujemo s srednjimi medicinskimi šolami in lokalnimi zavodi za zaposlovanje. Plačujemo izobraževanja za (dietne) kuharje, a zanimanja med zaposlenimi ni. Zaposlenim ponujamo številne ugodnosti, kot so višji regres (1300 evrov), božičnica (200 evrov), novoletno darilo (50 evrov), nagrada ob zaposlitvi za deficitaren kader (v primeru slivniškega doma 1000 evrov za eno leto zaposlitve), plačilo dodatnega kolektivnega nezgodnega zavarovanja, plačilo pokojninske premije, možnost fleksibilnega delovnika, če to omogoča organizacija dela ... Kot mnogi kolegi v drugih domovih, najsi gre za koncesionarje ali javne zavode, menimo, da so na tem kadrovskem področju nujne sistemske rešitve," razlaga Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica SeneCure za Slovenijo.

Odlično sodelovanje z lokalno skupnostjo

Delo in bivanje za stanovalce v slivniškem domupa kljub vsemu poteka nemoteno. Povezujejo se z lokalnim okolje. Že ko so se pred dobrim letom začeli priprave na odprtje, so bili zelo dobro sprejeti. "Tudi hoško-slivniški župan Marko Soršak s sodelavci nam je stal ob strani in bil vedno na voljo za sodelovanje in pomoč. Takoj smo bili preko njega in njegovih sodelavcev povezani v širšo lokalno skupnost. Kmalu po vselitvi prvih stanovalcev nam je hoška knjižnica ponudila roko sodelovanja. Občasno se priključujemo aktivnostim večgeneracijskega centra in se v prihodnosti nadejamo še več sodelovanja. Odlično sodelujemo z bližnjo OŠ Franca Lešnika - Vuka in vrtcem v Slivnici. Kulturno-umetniška društva so nam polepšala številne popoldneve. Naši stanovalci se lahko preko takšnih srčnih in čustvenih nastopov povežejo s svojo preteklostjo, domačim krajem in ljudmi, ki prihajajo iz njihovega rojstnega kraja," skleneta sogovornici. Dodajmo še, da stanovalcem delata družbo tudi dve mladi mački.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta