Dežurna zobozdravstvena službo na Ptuju? Da, vendar ta ne bo povsem zastonj

Slavica Pičerko Peklar
10.12.2020 06:15
Občine uvedbo večinoma podpirajo in jo bodo sofinancirale. Zdaj je treba po pomoč v Maribor in za to še plačati.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zobozdravniki pozivajo k preventivi, tako bo tudi manj dela v dežurni službi.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sredi novembra so svetniki Občine Majšperk že potrdili sofinanciranje dežurne zobozdravstvene službe, ki naj bi v prihodnjem letu zaživela v ptujskem zdravstvenem domu (ZD). To pomeni, da bodo občani ob vikendih in praznikih upravičeni do brezplačne dežurne nujne obravnave.

Za sofinanciranje so se pred tednom odločili tudi v občini Cirkulane, kjer županja Antonija Žumbar pojasnjuje: "Naši občani morajo zdaj ob koncih tedna nujno zobozdravstveno pomoč iskati v Mariboru in storitev tudi plačati. Zdi se mi prav, da poskrbimo za dežurno službo, ki bo lažje dosegljiva. Predlagano je sofinanciranje v znesku 0,55 evra na občana, kar v našem primeru pomeni 1315 evrov letno iz našega proračuna." V obeh občinah med tednom delujeta zobozdravstveni ambulanti s koncesijo.

Bližje domu

O problematiki dežurnega zobozdravstva so župani s Ptujskega razpravljali že nekajkrat, ko jim je direktorica ptujskega ZD Metka Petek Uhan morala pojasniti, da dežurnega zobozdravstva, ki bi bilo financirano na osnovi splošnega dogovora, pri njih niso imeli nikoli. So pa pred leti ob sobotah in nedeljah dežurno službo izvajali na lastno pobudo in s sodelovanjem koncesionarjev. Od leta 2014 dežurna služba ne deluje več, kar pomeni, da je pomoč treba poiskati v ZD Maribor in storitev plačati. Že ob ukinitvi je Petek Uhanova menila, da bi bilo mogoče službo ponovno vzpostaviti, a le, če so občine pripravljene nase prevzeti stroške, ki jih dodatno delo prinese. Zdravstvena zavarovalnica tega namreč ne sprejema.

Da bi dežurstvo ob koncih tedna lahko zagotovili le z občinskim sofinanciranjem, so tako izvedeli župani, a temu pred leti niso bili naklonjeni. Zdaj vse kaže, da bo mogoče dežurno ambulanto obiskati kar v ptujskem ZD. Ocenjeni stroški za zagotavljanje službe na letni ravni znašajo slabih 47 tisoč evrov, denar pa naj bi s sofinanciranjem zagotovile občine, ki bi s tem svojim občanom omogočile brezplačen obisk v nujnih primerih. Dežurni zobozdravnik (poleg zaposlenih v ZD bodo vključili tudi koncesionarje, ki delajo v okoliških krajih) bo delal ob sobotah, nedeljah in praznikih med 8. in 12. uro.

Podpora na Ormoškem

Kot pojasnjuje direktorica ptujskega ZD, so pred leti, ko je bil v državi sprejet splošni dogovor o dežurni službi v zobozdravstvu, iz te sheme izpadli, a so nekaj let še izvajali dežurstvo. Če bi želeli dežurno službo ob sobotah in nedeljah dopoldan, brez nočne izmene, bi morali letno za to zagotoviti dobrih 46 tisoč evrov. Vlada je pred leti določila deset dežurnih mest v državi in Ptuja v tej mreži nikdar ni bilo.

V ptujskem zdravstvenem domu bo zaživela dežurna zobozdravstvena služba, ki jo bodo sofinancirale občine Spodnjega Podravja.
Slavica PIČERKO PEKLAR

V ormoškem ZD, ki pokriva še območje občin Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, so redno delo svojih zobozdravnikov že pred leti organizirali tako, da delajo tudi ob sobotah med 7. in 13. uro. Kot pojasnjuje Vlasta Zupanič Domajnko, direktorica ZD, ne gre za dežurno službo, pač pa za redno delo njihovih zobozdravnikov: "Na ta način so storitve v domačem kraju dostopnejše tudi tistim, ki med tednom, največkrat zaradi službenih obveznosti, ne morejo do zobozdravnika." Kot pravi Danijel Vrbnjak, župan Občine Ormož, se zdaj tudi občine z ormoškega konca odločajo za partnerstvo v skupni dežurni službi v ptujskem ZD: "Na ta način bomo našim ljudem omogočili lažji dostop do dežurnega zobozdravnika in brezplačno nujno storitev v primeru bolečin ob koncih tedna in praznikih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta