Cerkvenjak: Uredili občinsko središče s fontano

Marjan Toš
29.08.2020 05:00

Občina Cerkvenjak leži v osrčju Slovenskih goric, na gričevnatem svetu med rekama Pesnico in Ščavnico. Občino, veliko 24,5 kvadratnega kilometra, sestavlja 15 naselij in zaselkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cerkvenjaški trg s fontano
Marjan Toš

Občina Cerkvenjak je bila ustanovljena leta 1998, pred tem pa je bila sestavni del nekdanje velike občine Lenart. Na tem območju imajo 233 kmetijskih gospodarstev, ki obdelujejo 953 hektarjev kmetijskih zemljišč. Imajo tudi 119 samostojnih podjetnikov, ki razvijajo najrazličnejše dejavnosti. K razvoju podjetništva je veliko pripomogla nova obrtno-podjetniška cona ob izvozu z avtoceste Maribor-Lendava v Brengovi.
V občini so pred časom v okviru modernizacije in posodobitve regionalne ceste Lenart-Videm ob Ščavnici lepo uredili tudi novo trško središče s fontano. S tem je središče že dobilo nekaj prepoznavnih trških značilnosti. Cerkvenjak je kot občinsko središče hkrati upravno, gospodarsko, izobraževalno in kulturno središče širšega območja. Kraj je dobil ime po cerkvi, ki je tu stala že ob koncu 13. stoletja. Celotno območje se lahko pohvali z bogato zgodovino že od pradavnih časov. V tem delu slovenskogoriškega podeželja je ostalo tudi veliko vaških znamenj, kapelic in križev in k sreči še nekaj malega nekdanje stare, skoraj povsem pozabljene viničarske arhitekture. Sicer pa je val hitrih sprememb pljusknil tudi v te kraje in dodobra spremenil podobo in videz cerkvenjaških goric, v katere se ljudje počasi spet vračajo, mnogi mladi domačini pa tudi ne gredo daleč "s trebuhom za kruhom" in si svoje domove urejajo na rodnih domačijah.
Del bogate zgodovine cerkvenjaških goric lahko obiskovalci spoznajo tudi v Rajhovi etnografski muzejski zbirki, ki jo je zbiratelj in domačin Feliks Rajh uredil v nekdanji Tušakovi vili. Vredna je ogleda, saj izpričuje globoke sledi ustvarjalnih rok mnogih generacij, ki so oblikovale in soustvarjale raznoliko zgodovinsko podobo teh krajev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta