Bolnišnica Ptuj: Prilagojeno in z veliko mero odgovornosti

Slavica Pičerko Peklar
24.12.2020 03:00
V ptujski bolnišnici od oktobra deluje covid oddelek, ki je že tedne polno zaseden. Bolnišnično delo so tako povsem prilagodili razmeram, a še vedno poskušajo ohraniti stik bolnikov s svojci, kar jim ogromno pomeni.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pred Oddelkom za kirurgijo Splošne bolnišnice Ptuj je vzpostavljena precovid triaža. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

V času širjenja koronavirusa obiski v Splošni bolnišnici Ptuj, kot v vseh sorodnih ustanovah, sicer niso dovoljeni, a so v začetku decembra vzpostavili možnost videoklicev na covid oddelku. Ti so mogoči ob sredah in petkih med 13. in 14. uro, se je pa treba za klic vnaprej dogovoriti. K takšni odločitvi, ki je izredno dobro sprejeta, je prispevalo spoznanje, da bolniki, nekateri se zdravijo ne le nekaj dni, pač pa kar nekaj tednov, potrebujejo poleg dobre zdravniške oskrbe tudi podporo domačih in je zato že pogovor z najbližjimi izrednega pomena na poti k ozdravitvi.

V Splošni bolnišnici dr. Jožeta Potrča Ptuj, kjer so se v spomladanskem valu širjenja koronavirusa s sprejetimi samozaščitnimi ukrepi obvarovali okužbe, so prvega bolnika s koronavirusom odkrili v jeseni. V drugi polovici oktobra so na zdravljenje na internem oddelku bolnišnice sprejeli bolnika, za katerega se je izkazalo, da je okužen s koronavirusom. Od takrat je virus prisoten v bolnišnici, kjer so konec oktobra odprli tudi covid oddelek. Ta ima zdaj 40 postelj, še pet so jih uredili za bolnike s covidom, ki potrebujejo intenzivno terapijo. Kot razlaga Anica Užmah, direktorica bolnišnice, se je prav v tem času izkazalo, koliko lažje bi bilo delati v izrednih razmerah, če bi imeli urgentni center: "V tem primeru bi bila vstopna točka v bolnišnico le ena, zdaj jih imamo več in na bolnišničnem dvorišču smo morali postaviti več vstopnih kontejnerjev, vse to pa pomeni, da je potrebnih tudi več delavcev, ki delajo na teh vstopnih točkah. Prav pomanjkanje strokovnega kadra je vse večja težava, s katero se dajemo, saj se okužba širi tudi med našimi zaposlenimi. Kar nekaj sodelavcev je doma zaradi varstva otrok, kar je povsem razumljivo, saj so med nami tudi mlade mamice in očetje. In če so nam v začetku odprtja covid oddelka še lahko priskočili na pomoč kolegi iz sorodnih ustanov, denimo iz Psihiatrične bolnišnice Ormož, zdaj te pomoči ni več, saj se prav vsi ubadamo z istim vprašanjem: kako najbolje organizirati naše delo in kako končno zajeziti širitev epidemije."

Brise jemljejo tudi na parkirišču zdravstvenega doma na Ptuju. Foto: Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Motivira jih tudi pomoč donatorjev

V ptujski bolnišnici ta čas še bolj kot v normalnih razmerah spoznavajo, kako zelo potrebujejo urgentni center in sodobno urejene prostore tudi na drugih oddelkih, še posebno na kirurškem, katerega posodobitev povezujejo prav z nadgradnjo urgence. Njihovemu klicu na pomoč so se pred mesecem odzvali številni donatorji, ki so jih oskrbeli s pijačo in prigrizki, pomagajo pa jim tudi drugače. "Številna podjetja, dobrodelne organizacije, trgovine, tudi posamezniki in naši kolegi iz sosednjih zdravstvenih ustanov so pripravljeni pomagati. V teh časih nam podpora lokalnega okolja ogromno pomeni. Tako smo v času, ko smo že resnično izčrpani od vsakodnevnih naporov, še bolj motivirani, da skupaj zajezimo epidemijo," pravi direktorica Užmahova.

Splošna bolnišnica dr. Jožeta Potrča Ptuj je osrednja zdravstvena ustanova spodnjega Podravja in zagotavlja zdravstveno oskrbo okoli 140 tisoč prebivalcem. V bolnišnici, kjer v normalnih razmerah že desetletja deluje tudi bolnišnični vrtec in kjer podpirajo sobivanje staršev z malimi bolniki, še vedno omogočajo zdravemu partnerju oziroma spremljevalcu prisotnost pri porodu. Čeprav bolnišnica prostorsko poka po šivih, so v njej že pred leti uredili tudi nadstandardne sobe za pet pacientov, ki so vselej zasedene. Izredno pomembno vlogo v ptujski bolnišnici ima že vrsto let oddelek podaljšanega bolnišničnega zdravljenja za bolnike, ki se tudi po zaključeni diagnostični obravnavi in zastavljenem zdravljenju še ne morejo vrniti v domače okolje. Večkrat namreč bolnik pred vrnitvijo v domače okolje ali zavod potrebuje še določeno zdravljenje, fizioterapijo in rehabilitacijo in bi prezgodnji odpust lahko povzročil pomembno poslabšanje bolezni.

Zavedajo se odgovornosti do vseh, ki potrebujejo pomoč

Epidemija koronavirusa je močno zaznamovala siceršnje delo v bolnišnici, kjer ambulantno delo poteka kar se da normalno, je pa manj nenujnih operativnih posegov oziroma jih zadnje tedne niti ni. "Naši zdravniki, še posebno anesteziologi in medicinske sestre, ki delajo v teh timih, so zdaj prvenstveno prisotni na covid oddelku, še zlasti na intenzivi. Redni operacijski posegi, kot so denimo operacije kolkov, kolena in podobno, stojijo, v skrbi za zdravje naših ljudi pa še vedno zmoremo poskrbeti za vsa nujna stanja," dodaja direktorica Užmahova, ki poudarja, da je zadnje mesece delo resnično povsem prilagojeno zdajšnjim covid zdravstvenim razmeram. A kljub temu se tudi v danih razmerah zavedajo odgovornosti do prav vseh, ki potrebujejo njihovo pomoč.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.