Bodi green, bodi grinko

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
21.05.2019 21:10

Svoje podjetniške ideje je predstavilo osem skupin dijakov, ki stavijo na lokalne izzive. Pozornost so na petem izzivu namenili ekologiji, bio pridelavi in turistični predstavitvi Ptuja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mladim podjetniških idej ne manjka.
Slavica PIČERKO PEKLAR

Na petem podjetniškem izzivu za mlade je svoje poslovne ideje predstavilo sedem srednješolskih skupin in študent ekonomije na Višji strokovni šoli Šolskega centra Ptuj. Kot pravijo mentorice dijaških podjetij dr. Vesna Trančar, Patricija Koler, Sonja Šaše in Sonja Mlinarič, bo kakšna od poslovnih idej morda čez leta tudi zares zaživela. Je pa tokrat o podjetništvu razmišljalo blizu 50 mladih, letos dijaki in študentje ekonomske šole, saj se sicer podjetni dijaki elektro in računalniške, strojne in biotehniške šole to šolsko leto niso podali v podjetniške vode, so pa slednji, kot partnerji, sodelovali v vsaj enem od izzivov. Organizatorji podjetniškega izziva za mlade, poleg Ekonomske šole Šolskega centra Ptuj še ZRS Bistra, Manager klub in Mestna občina Ptuj, so z zanimanjem prisluhnili petminutnim predstavitvam, ko so morali za zdaj namišljeni podjetniki na kar se da izviren način predstaviti svojo poslovno idejo.

Lokalno v dijaških podjetniških idejah

"Bodi green, bodi grinko!" poziva v svoji poslovni ideji Tilen Tadej Žafran, edini študent, ki je sodeloval v izzivu. "V času, ko se vse bolj zavedamo, kako zelo onesnažen je naš planet, me je vprašanje, kako ravnati, da preživimo in se začnemo obnašati okolju prijazno, vodilo do oblikovanja spletne strani, ki na poljuden, pa tudi strokoven način ozavešča, ponuja v branje številne članke in informacije s področja varovanja okolja, dodal pa sem, in prav tu je možnosti še veliko, stran Ecomap, kjer bom objavljal seznam lokalnih pridelovalcev zdrave hrane." Z dostavo doma pridelane hrane so se v svoji poslovni ideji ukvarjale tudi dijakinje tretjega letnika, ki so se lotile spletne prodaje pridelkov biotehniške šole. "Oblikovale smo spletno stran za zbiranje naročil, me pa izbrano tudi pripeljemo ob določeni uri. Ker ne gre za neomejeno količino zelenjave, smo predlagale tri jedi, za katere je mogoče izbirati pridelke. Tovrstna oskrba z domačo zelenjavo je primerna tako za gospodinjstva kot za podjetja, kjer zaposleni sami skrbijo za malico," razlagata Špela Borko in Mišel Holc, prepričani, da bi njuno podjetje Dostavko lahko kar hitro tudi zares zaživelo. Mladi so se v svojih poslovnih idejah lotili predstavljanja ptujskega turizma, letos s poudarkom na 1950. obletnici prve pisne omembe mesta, kar so dijaki v učnem podjetju Endepeni nadgradili še z igro Ljubezen po ptujsko in Rimsko povorko. Dekleta iz podjetja Ptujske ikone se se povezala z društvom Sožitje, Ptujskimi pekarnami in slaščičarnami, vinsko kletjo in biotehniško šolo, na trg pa z oblikovanjem spletne strani poslala proizvode, ki slonijo na recikliranju in ekološki pridelavi in so del tamkajšnje turistične ponudbe. Keep & Save je projekt dijakov četrtega letnika ekonomske šole: "Lotili smo se izdelovanja ekoloških sveč, sodelovali s podjetjema Ilkos in Talum, se spoprijeli z recikliranjem pa tako čisto navadne lesene okvirje okrasili z dodatki iz recikliranega usnja, kupcem pa ponujamo tudi tri vrste bio piškotov, ki smo jih spakirali v stekleno, ponovno uporabno embalažo. Prav ponovna uporaba je, kot je pokazala anketa, najbolj prepričala naše morebitne kupce." Dežofon je ideja, ki bo navdušila tiste, ki imajo mobitel nenehno v rokah, pa ga je treba pred kakimi vremenskimi nevšečnostmi primerno zaščititi.

Teden motivacije za mlade

"Dijaki se zadnja leta otepamo maturantskih izletov v organizaciji šole, zato smo oblikovali tri maturantske izlete po naših željah. To so krajši, tridnevni izleti, ki nas vodijo po Sloveniji, ko dijaki na nevsiljiv način odkrijejo bližnji svet, obenem pa se tudi zabavajo. No, eden od izletov vodi v Budimpešto," so o ideji Ko maturant na rajžo gre povedale Laura Škrabl, Nuša Meznarič in Amalija Mlinarič, maturantke ekonomske šole. Teden motivacije je projekt, ki ga za zdaj še kot idejo razvijajo dijaki, a je njihova zamisel v duhu sodobnih motivacijskih gibanj: "V šoli imamo le dve, tri ure športne vzgoje, kar je premalo. Smo ujetniki mobilnih in podobnih komunikacijskih naprav, zato v naši poslovni ideji življenje vsaj za kak dan obračamo na glavo. Predlagamo torej organizacijo motivacijskih delavnic, ki jih povezujemo z doživljajskimi pohodi, druženji brez telefonov, predavanji na temo zdravega načina življenja."
Možnosti, da bo kakšna od podjetniških idej tudi zares zaživela, obstajajo, je prepričan dr. Štefan Čelan iz ZRS Bistra: "Potrkajte na naša vrata, kjer smo vedno odprti za pobude iz okolja, seveda tudi za seznanitev s poslovnimi idejami mladih. Zagotovo je ustvarjalnost tista, ki vas bo vodila do želenega cilja." Da naj v prihodnje še bolj kot to leto izkoristijo možnost sodelovanja z zunanjimi mentorji, tistimi, ki prihajajo iz kroga ptujskega manager kluba, pa dijake poziva mladi poslovnež Miha Senčar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta