Bo prevladal javni interes?

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
18.02.2019 17:51

Skoraj 90 odstotkov občine Cirkulane leži znotraj območja Natura 2000. Prednosti in ovire, ki jih predstavlja varovano območje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Naturo 2000 varovano območje
Slavica PIČERKO PEKLAR

V času iskanja najprimernejše trase za gradnjo nove cestne povezave med Ormožem in Ptujem, konkretneje v delu med Markovci in Ptujem, se pogosteje kot sicer govori o Naturi 2000 in o (ne)dovoljenih posegih na varovani svet. O kako obsežnem območju govorimo na širšem ptujsko-ormoškem območju in katere občine so tiste, ki imajo z vladno uredbo o posebnih varstvenih območjih največ ozemlja v Naturi 2000?

Cirkulane največ, tri občine nič

Skoraj 89 odstotkov vse površine občine Cirkulane, ki meri 32 kvadratnih kilometrov, je zajetih v Naturi 2000. "Osebno se zavzemam za ohranjanje živalskih in rastlinskih vrst, njihovo raznolikost, za varovanje kmetijske zemlje pred industrijskimi posegi, čemur smo že priča, saj se nam sicer slabo piše. Vendar so z Naturo 2000 postavljene tudi ovire razvoju," pravi Antonija Žumbar, županja Cirkulan.
A dodaja, da so nekateri javni razpisi včasih bolje točkovani, če je območje prijave v Naturi 2000: "Vendar se soočamo z veliko težavo pri poseganju v prostor, saj moramo vedno za vsak tak poseg v naravo pridobivati naravovarstvene pogoje in soglasja, kar otežuje postopke. Velikokrat se moramo usklajevati z naravovarstveniki in izdelati dodatne študije o omilitvenih ukrepih, celovite presoje pri vplivih na okolje, ki predstavljajo dodaten strošek - tako za občine kot tudi za zasebne investitorje, naše občane."
Žumbarjeva ob tem kaže na zadnja leta veliko težavo, povezano z regulacija reke Drave, ki na območju Dolan poplavlja, dela škodo in ogroža imetje in ne nazadnje tudi življenje krajanov. "Za pridobivanje soglasij, povezanih z Naturo 2000, bi morali veljati bolj poenostavljenih postopki, predvsem v tistih primerih, ko se nekdo želi ukvarjati z naravnim kmetovanjem ali turizmom, ko želimo zaščititi imetje in varnost ljudi, že živečih na tem območju, in hkrati zagotoviti možnosti življenja avtohtonih vrst živali, ptic," je prepričana županja Cirkulan. Na drugem koncu ptujske upravne enote, v slovenskogoriškem Destrniku, so zavarovali le za ped svojega naravnega območja, pol hektarja velika nižinski gozd in travnik v Spodnjem Velovleku. Mestna občina Ptuj ima v Naturi 2000 dobro petino svojega ozemlja, med tistimi z večjim varovanim območjem pa so še Videm s skoraj polovico ozemlja in Majšperk s 58 odstotki, Žetale s kar 66 odstotki in Središče ob Dravi s skoraj 50 odstotki. Manj kot desetino območja v Naturi 2000 imajo v občinah Juršinci, Ormož, Zavrč in Kidričevo. Če je Središče ob Dravi s skoraj 50 odstotki varovanega območja tista občina na Ormoškem z največjim območjem varovane narave, je ta odstotek manj kot deset na območju samega Ormoža. So pa tri občine na ptujsko-ormoškem območju, kamor Natura 2000 ne seže. V Svetem Tomažu se tako kot v sosednji Dornavi in Trnovski vasi ne ukvarjajo z vprašanji Nature 2000.

Kdaj se sme poseči?

Vnaprejšnje prepovedi novih dejavnosti ali posegov znotraj območij Natura 2000 ni, a prav umeščanje nekajkilometrske trase ceste med Ormožem in Ptujem, ki bi v svoji morebitni južni varianti posegla tudi v območje Nature 2000, kaže, da je o takih posegih treba presojati od primera do primera. Države članice EU lahko odobrijo posege, kadar je za poseg izkazan prevladujoč javni interes in ni na voljo drugih oprijemljivih možnosti, da bi jih usmerili tja, kjer ne bodo povzročili negativnih vplivov, oziroma kadar so preverjene vse druge možnosti za umestitev posega v prostor.
Vendar je treba v teh primerih izvesti nadomestne ukrepe z ustvarjanjem ali izboljševanjem habitatov drugod, da bi tako ohranili celovitost mreže. V varovano območje Nature 2000 smo v Sloveniji umestili kar 37,9 odstotkov ozemlja, kar je največ med vsemi sosedi. Dober odstotek manj z Naturo varovanega območja ima sosednja Hrvaška, Madžari so z ukrepi Nature 2000 zavarovali 21,4 odstotka svoje zemlje, Italijani 19 odstotkov, najmanj tako zaščitenih območij ima sosednja Avstrija, dobrih 15 odstotkov. V Sloveniji imamo z naturo zavarovanih 355 območij, od tega jih je 324 določenih na podlagi direktive o habitatih in 31 na podlagi direktive o pticah.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta