Anita pušča pomembno sled

Branka Bezjak Branka Bezjak
01.03.2020 03:19

S fotografijami in članki v Štajercu Anita Kirbiš skrbi za prepoznavnost svojega rodnega kraja in ljudi, ki ustvarjajo tod.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Anita Kiribš ob svojih fotografijah
Osebni arhiv

Kulturno-umetniško društvo Jakob je minuli konec tedna pripravilo prav posebno pustno soboto. Še pred povorko skozi vas in podelitvijo nagrad maskam so namreč pripravili bogat program v kulturni dvorani, kjer so zaznamovali 30-letnico jakobskih kurentov Rogačev Slovenskih goric in odprli tematsko fotografsko razstavo Kurent, kje si? Anite Kirbiš.

V hiše prinašajo veselje in zdravje

Kakor je v predstaviti povedala predsednica KUD-a Franja Senčič, ki je tudi povezovala program, je pobudo za ustanovitev skupine dal Dejan Lončarič, ki mu v skupini zaradi staža danes pravijo ata kurent. Da vsako leto odganjajo zimo, ne glede na to, koliko je snega, je izpostavil Lončarič, in da predvsem prinašajo veselje, zdravje v vsako hišo, ki jo obiščejo. Vso moč zvoncev in svojo živahnost so pokazali tudi ob bučnem prihodu v dvorano. In če ne odpreš vrat kurentu, je to zelo slabo, pravi. "No, še vsakokrat, ko smo rekli 'Če ne boste odprli, boste vsi umrli', so nam nato tudi odprli in nas povabili v hišo," je dodal. V minulih treh desetletjih se je skupina udeleževala tudi številnih folklornih revij in povork ter tako širila tradicijo slovenjegoriških kurentov, ki imajo na maski rogove. Po tem se tudi razlikujejo od markovskih, ki imajo perjanico. Za ohranjanje dediščine in dolgoletno delovanje jim je Zdravko Eder v imenu JSKD, območna izpostava Pesnica, podelil priznanje.

Ogled razstave
Silvestra Brodnjak
Rajanje s Krico, kraco
Anita Kirbiš

V nastajanju je celovečerni film

Od leta 2015 je tudi članica v Film in video klubu Maribor. Na klubskih revijah se je predstavila z nekaj foto-video filmi in leta 2018 prejela prvo nagrado občinstva za film Pa te pesmi so preč, ki ga je posvetila svojemu očetu. Konec preteklega leta je za film Ptuj mesto muzej - mesto priložnosti na mednarodnem festivalu v Makedoniji prejela diplomo in zlato plaketo za reportažo. V nastajanju je tudi celovečerni film Jakob moj kraj, ki ga v Jakobskem Dolu vsi že težko pričakujejo. In gotovo bo ob njegovi predstavitvi znova tako zabavno, prijetno, kot je bilo to soboto, ko je saksofonist Oto Vrhovnik dvignil publiko na noge in jo pritegnil k petju, posebej pa eno pesem priredil za Anito. V razstavišču dvorane bo razstava na ogled do 25. marca.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta