Albin Brencl o odlagališču gum: Ministrstvo zavaja

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
12.12.2018 17:49

Sanacija odlagališča odpadnih pnevmatik v Lovrencu na Dravskem polju je potekala brezhibno, pravi Albin Brencl iz podjetja Albin Promotion. Dobro desetletje se daje z državo, ki mu je najprej izdala dovoljenje za sanacijo gramozne jame, nato pa mu je to odvzela.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gramoznica z odpadnimi pnevmatikami v Lovrencu
Slavica Pičerko Peklar

Albin Brencl, lastnik podjetja Albin Promotion iz Majšperka, je te dni, po zadnjem poročilu ministrstva za okolje in prostor o poteku sanacije odlagališča odpadnih pnevmatik v gramoznici v Lovrencu na Dravskem polju, ogorčen: "Ne morem več le gledati, kako ministrstvo za okolje in prostor z neresničnimi podatki zavaja javnost. Sanacija omenjene gramoznice in odvoz odpadnih gum sta potekala brezhibno, vse dokler ni Evropska komisija, ta se je vmešala na pritisk civilne iniciative, ugotovila, da so nam izdali napačna dovoljenja in so v pojasnilu odprave dovoljenj zapisali, da ga je izdal nepristojen organ. Ko so na ministrstvu za okolje in prostor napako ugotovili, so dovoljenje odpravili, namesto da bi ga popravili, in to po njihovem pomeni, da tega dovoljenja nisem nikoli imel, ter me razglasili za povzročitelja vseh zapletov, povezanih z odvozom odpadnih gum oziroma s sanacijo nekdanje gramoznice, polne nevarnih ekoloških odpadkov."

Do evropskih sodišč, če bo treba

Albin Brencl: "Nekdo v tej državi bo moral odgovarjati za nastalo škodo."
Slavica PIČERKO PEKLAR
Na odlagališču odpadnih pnevmatik je pred desetletjem dvakrat zagorelo.
Janko RATH

Vse odločbe so pravnomočne

"Tožbena zadeva Albin Promotion je bila pravnomočno končana aprila 2018 s sodbo vrhovnega sodišča. Tožeča stranka Albin Promotion, d.o.o., z zahtevkom za povračilo škode proti Republiki Sloveniji ni uspela," sporočajo z ministrstva za okolje in prostor in na vprašanje, koliko odpadnih gum je bilo odpeljanih iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju, odgovarjajo: "Od leta 2016 je bilo iz gramozne jame v Lovrencu na Pohorju odpeljanih 36 tisoč ton izrabljenih gum. Država je za to plačala dobre tri milijone evrov. Država je od podjetja Albin Promotion, d.o.o., ki je že leta v prisilni poravnavi in z blokiranimi računi, izterjala dobrih 27 tisoč evrov. Stroške je dolžan poravnati onesnaževalec. Doslej je Inšpekcija za okolje in naravo (ION) Inšpektorata RS za okolje in prostor (IRSOP) podjetju Albin Promotion izdala tri odločbe. S prvo odločbo iz leta 2012 mu je bila odrejena odstranitev dobrih 79 tisoč kubičnih metrov izrabljenih gum. Zoper odločbo je bil sprožen upravni spor, a jo je sodišče potrdilo. S prvo odločbo iz leta 2018 mu je bila odrejena odstranitev dobrih 27 tisoč kubičnih metrov izrabljenih gum. Zoper odločbo je bil sprožen upravni spor, a je bila tožba zavržena. Z drugo odločbo iz leta 2018 mu je bila odrejena odstranitev 1600 kubičnih metrov drugih odpadkov. Zoper odločbo je bila sprožena pritožba, a je bila ta zavrnjena. Vse tri odločbe so pravnomočne." Na ministrstvu zadeve ne komentirajo, dodajajo pa, "da so bila zoper vse odločbe ION vložena pravna sredstva, a so bile odločbe potrjene in so pravnomočne in torej nikakor niso sporne".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta