(INFOGRAFIKA) Zadnje dejanje najbolj nenavadnega Eura doslej: Ne pozabite na radost

Marko Kovačevič
10.07.2021 10:01
Italija drugič ali Anglija prvič? Na Wembleyju bo jutri okronan evropski prvak
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Angleški navijači so vedno bolj prepričani, da se "nogomet vrača domov".
Reuters

Le še zadnjo, najprestižnejšo tekmo morajo izpeljati, pa bo postavljena pika k evropskemu prvenstvu. Najbolj nenavadnemu doslej. Ne le zato, ker se Euro 2020 igra v letu 2021. Zaradi pandemije novega koronavirusa preloženi turnir je letos gostilo kar enajst mest iz enajstih evropskih držav. Zgodilo se je prvič in, sodeč po besedah predsednika evropske nogometne zveze Uefe, tudi zadnjič. "Tega ne bomo več podprli. Menim, da je izziv enostavno prevelik in nepošten do reprezentanc, ki morajo potovati toliko več kot druge," je v pogovoru za BBC zatrdil Aleksander Čeferin.

Med panevropskimi romanji sta se najbolj izkazali reprezentanci, ki bosta jutri ob 21. uri na londonskem Wembleyju obračunali za evropsko krono. Italija drugič ali Anglija prvič? Napoved, da bo finale izenačen, najbrž ni preveč pogumna. Nasproti si bosta stali najtrdnejši obrambi turnirja. "Ko se na takem turnirju prebiješ do finala, so vsi tvoji nasprotniki močni. Prilagoditi se moraš na različne situacije, ne moraš pričakovati popolne dominacije," se zaveda selektor Roberto Mancini, ki se je do finala na kar 33 zaporednih tekmah izognil porazu.

Še enkrat mu uspe, pa bo spisal najlepše poglavje novodobne italijanske renesanse, reprezentanco, ki ji je spodletelo v kvalifikacijah za zadnje svetovno prvenstvo, dokončno vrnil med največje. "Biti moramo odločni, a hkrati igrati z radostjo, saj je to še vedno nogometna tekma. Nogometa pa ne moreš igrati, če si napet in pod stresom," je še dodal trener, ki je bil star tri leta, ko so azzuri leta 1968 prvič in doslej zadnjič postali evropski prvaki.

Anglija na svoje prvo slavje še čaka. Da trije levi še niso pokazali najboljšega, je prepričan selektor Gareth Southgate. "Ko je v polfinalu Danska pritisnila s tremi napadalci, nismo dovolj dobro držali žoge. To moramo v nedeljo početi bolje, ker je Italija zelo dobra v presingu. Boljše rešitve moramo najti," poudarja selektor, ki je za krmilo A-reprezentance zagrabil leta 2016, ko je zaradi korupcijske afere odletel Sam Allardyce.

Strokovnjak iz Watforda, ki je pred tem vodil Middlesborugh in angleško reprezentanco do 21 let, je Anglijo med največje vrnil že na svetovnem prvenstvu v Rusiji, ko jo je prvič po letu 1990 odpeljal v polfinale, z uvrstitvijo v finale pa je že poskrbel za največji uspeh nogometašev iz domovine nogometa na evropskih prvenstvih. Pa se s tem mejnikom njegova misija ni končala. Da se nogomet vrača domov, so prepričani navijači na Otoku, a Southgatove izbrance v nedeljo čaka najtežji izziv na turnirju. "Italija je top ekipa. Podrobno smo spremljali njen napredek, poznamo njen način igre. Igrajo z odlično energijo, igrajo v velikem slogu. Od nekdaj imajo njihovi nasprotniki težave pri prebijanju obrambe. Brez dvoma si zaslužijo biti v finalu, premagali so dve odlični ekipi, Belgijo in Španijo. Čaka nas najtežji test," se zaveda selektor.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta