Angleži po podaljšku do zmage proti Danski in prvega finala na evropskih prvenstvih

STA, A.L.
07.07.2021 23:40
Angleška nogometna reprezentanca je druga finalistka evropskega prvenstva. Na Wembleyju v Londonu je z 2:1 (1:1, 1:1) po podaljšku premagala Dansko in si priigrala finalni obračun proti Italiji. Slednja je dan prej prav tako na Wembleyju izločila Španijo po streljanju enajstmetrovk. Finale eura bo v nedeljo, 11. julija, ob 21. uri.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V prvem polčasu so Danci povedli, ko je iz prostega strela sijajno zadel Mikkel Damsgaard. Hitro so Angleži izenačili po avtogolu kapetana Simona Kjaera, za napredovanje pa so potrebovali podaljšek in prispevek svojega kapetana Harryja Kana. Ta je sprva zapravil enajstmetrovko, nato pa odbito žogo le spravil v mrežo.

Angleži so se tako uvrstili v prvi finale na prvenstvih stare celine v zgodovini. Doslej je na velikih tekmovanjih v finalu Anglija igrala le leta 1966, ko je na domačih tleh slavila naslov svetovnih prvakov.

Poleg letošnjega prvenstva so med štirimi najboljšimi izbranimi vrstami stare celine igrali še leta 1996 na domačem EP ter na prvenstvu v Italiji leta 1968.

Letos so bili na poti do finala predvsem v obrambi tako rekoč brezhibni. V skupinskem delu niso prejeli zadetka, zabeležili pa so zmagi proti Hrvaški (1:0) in Češki (1:0), s Škoti pa so se razšli brez zadetkov. V osmini finala je sledil tradicionalni obračun z Nemčijo in zmaga z 2:0, v četrtfinalu pa so s 4:0 brez težav opravili z Ukrajino.

Danci na drugi strani ostajajo pri enem finalu, po katerem so leta 1992 osvojili naslov evropskih prvakov. Takrat so na turnirju na Švedskem zamenjali diskvalificirano Jugoslavijo. Pred tem so leta 1984 tako kot letos igrali v polfinalu.

V torkovem prvem polfinalnem obračunu so slavili Italijani, potem ko so po streljanju enajstmetrovk ugnali Španijo. Redni del se je končal z izidom 1:1, v loteriji z bele točke pa so bili s 4:2 uspešnejši Italijani.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta