(FOTO) Vrnitev nogometnega vzdušja: Po tekmi sta si Sobočan in Mariborčan delila pivo

Miha Dajčman Miha Dajčman
23.05.2021 14:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Pavel in Žiga Razdevšek sta bila med tekmo na nasprotnih bregovih, po obračunu nič več.
Miha Dajčman

Nogometni navdušenci so imeli v soboto v Mariboru pospešen utrip. Ob sprehodu čez središče mesta smo v lokalih videvali v vijoličasto odete navijače, gostinci so bili zadovoljni z obiskom, a hkrati v skrbeh, da stranke ne bi kršile ukrepov za preprečevanje širjenja covida-19, debate o koronavirusu so zamenjale nogometne. "Olimpija je prodala tekmo proti Bravu", "Težko bomo Muro 'ruknili', na nulo pa tudi ne znamo igrati", "Si vido najboljšo postavo lige, pa kaj si nor", so bile nekatere od izjav, ki smo si jih zapisali v enem od mariborskih lokalov, kjer prostega mesta ni bilo več, na televizorju pa so najprej spremljali obračun iz Šiške, nato pa boj Jana Oblaka za naslov španskega prvaka.

Vročica se je v mestu stopnjevala od srede, v petek so privrženci vijoličastih razgrabili nekaj sto preostalih vstopnic za sobotni obračun, zvečer pa je mnoge razveselila novica, da je Upravna enota Maribor klubu z Mladinske 29 dovolila organizirati prireditev s 3500 navijači. V soboto zjutraj se je vrsta za vstopnice v središču mesta vila od Vijol'čne Bajte na Tyrševi vse do slaščičarne Ilich, a po 12. uri, ko se v Mariboru ni več dalo opraviti hitrega testa na koronavirus, je bilo povpraševanje po kartah manjše. V NK Maribor so zato v popoldanskih urah objavili, da bodo HAT teste opravljali tudi pred vhodom na stadion, ki je bil naposled ukrepom primerno zapolnjen. 

Gneča v Ljudskem vrtu, prvič po 441 dneh.
Andrej Petelinšek

Pred Ljudskim vrtom je bilo kot v časih velikih obračunov. Gneča pred vhodom, harmonikaš na južni ploščadi si je ob domačih vižah ritem dajal z bobnom, z vseh strani je prihajala nasmejana publika. Pri 15-kratnih prvakih so del vstopnic namenili tudi Muri, njeni navijači so bili vso tekmo glasni na severu stadiona. Še bolj hrumelo z juga in vzhodu, kjer so bili navijači Maribora na tekmi prvič po kar 441 dneh. Navijaški napevi za obema goloma, žvižgi ob spornih sodniških odločitvah in napetost v zraku so spomnili na brezskrbne čase. 

Po obračunu, ki je več veselja prinesel navijačem Mure, smo na severni ploščadi pristopili do dvojca, ki si je delil pivo, saj so bili lokali v mestu že zaprti. Žiga Razdevšek iz Maribora je nosil vijoličasto majico, Tomaž Pavel iz Murske Sobote je pripadnost Muri izkazoval z navijaškim šalom okoli vratu. Spoznala sta se zaradi nogometa, skupne ljubezni do tretjega kluba, Barcelone, v Katalonijo sta nekoč skupaj tudi potovala. A v zibelko je položena pripadnost do lokalnega kluba. V soboto sta bila med tekmo na nasprotnih bregovih, po obračunu nič več.

V Ljudskem vrtu so bili včeraj po tekmi srečnejši gostje.
Andrej Petelinšek

"Navijam za Maribor, a letos si je bolj želela in tudi zaslužila Mura," je priznal Razdevšek in čestital Prekmurcem , jim zaželel prijetno slavje ter dejal, da ne boji nobene zamere. Navijači obeh klubov so v Ljudskem vrtu skandirali "Šimundža Ante!", tudi zaradi Mariborčana in Murine poti iz tretje lige do naslova državnih prvakov je marsikdo med Mariborčani po tekmi prej pozabil na razočaranje. "Ante je naša igralska in trenerska legenda, zdaj je tudi njihova," je poudaril navijač Maribora in Muri zaželel dolgo poletje v Evropi: "Naj gredo na glavo, kot smo mi šli več krat."

"Adrenalin nas bo še nekaj časa držal. Zasluženo je Mura prvak, Maribor je preveč taktiziral," je oceni Pavel, ki na Fazaneriji pomaga pri organizaciji tekme, pisca teh vrstic je opomnil, da na vhodu meri telesno temperaturo obiskovalcem tekme. Pavel meni, da je šla Mura v zadnjih letih po pravi poti in ni preskakovala ciljev: "Cilji kluba so bili zastavljeni za Evropo. To smo dosegli. A kot se že ponavljamo, če ti je ponujenega več, vzameš. In tekma kot je bila ta v Ljudskem vrtu se ne igra, ampak se zmaga." Po besedah Razdevška si je Murska Sobota s Prekmurjem zaslužila naslov državnih prvakov, saj na vzhodu Slovenije živijo za nogomet.

"Vabljeni na Mursko Soboto na proslavo. In na evropske kvalifikacije," se je začel poslavljati Pavel, saj ga je že čakal prevoz v smeri Fazaneriji, Razdevšek pa ga je za konec v šali zbodel: "Na evropske kvalifikacije boste pa kar vi prišli v Ljudski vrt, ker nimate pravega stadiona za velike tekme."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta