V Lenartu imajo odslej tudi moški posebno urejevalnico

Aleksandra Papež Aleksandra Papež
15.01.2022 04:00

Znani DJ Jože Šömen, ki se je že prej preizkušal tudi v britju in friziranju, je s poslovnim partnerjem Mariem Škrlecem odprl prvo brivnico in frizerstvo za moške v središču kraja. Vabljeni so vsi, ne glede na spol, dodajata.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Jože Šömen (levo) in Mario Škrlec (desno) med delom 

Damjan Župec

Nad nekdanjim gostinskim lokalom Askari je Lenartčan Jože Šömen ​s poslovnim partnerjem Mariem Škrlecem zasnoval posebno mesto, kjer želita moškim zagotoviti pravo doživetje. "To pa ne pomeni, da dekleta in ženske ne smejo spremljati svojih partnerjev," v smehu doda Jože, ki je redko slabe volje in želi z nasmehom sprejemati tudi svoje stranke. Barbershop Askari je zasnovan po evropskih standardih, pri urejanju prostorov pa z veseljem prisluhnejo tudi strankam. "Ni še povsem dokončano, zmeraj še kaj dodamo. Je pa prostor po meri moškega," pojasni Jože. V prostoru je ob kavču tudi kotiček s konzolo Playstation, na stenah so citati znanih osebnosti, fotografije, oprema pa je v kombinaciji temnega lesa in črne barve, ki da brivnici pridih domačnega, ki ga je lastnik želel.

Na izobraževanju na Nizozemskem

Najpomembnejša pa je brivsko-frizerska izkušnja. "Najprej sem se uril pri enem najboljših brivcev v Gradcu, nato sem opravil The Old School Barber Academy na Nizozemskem, kjer sem se naučil briti s tako imenovanim enoklingerskim rezilom. V Rotterdamu so najboljši brivci na svetu in vesel sem, da sem imel možnost delati z njimi. Hvala tudi prijatelju Marku, pri katerem sem bival." Kasneje se je Jože zaposlil v Avstriji, kjer so mu ponudili službo v brivnici, a nekako ni želel ostati v tujini. "Ker imam sam zadnjih deset let brado, sem opazil, da je pri nas malo barberjev. Sam sem si brado hodil urejat v Avstrijo in v Kranj. Sedaj sem vesel, da lahko približam to dejavnost soobčanom," pravi Šömen. Britje z vročo brisačo, z več različnimi brivniki je na voljo, na polici pa posebni pudri in kreme za nego moške kože vseh mogočih vonjev, da si posameznik lahko izbere takšnega po svoji meri.

Jože Šomen (v sredini) z najbolj priznanima učiteljema brija brade v Evropi

Osebni Arhiv

Jože je bil z umetniškim imenom Josh Somen znan kot DJ po Sloveniji in tujini. "Na maturantskih izletih sem spremljal številne mlade, sodeloval sem na znanih festivalih elektronske glasbe z najbolj znanimi DJ-ji. Danes časi tovrstnim partyjem niso naklonjeni, zavrtim pa še glasbo na praznovanjih prijateljev in znancev. Pa tudi v brivnici se suče izbrana glasba skozi manjšo mešalno mizo," pove.

Prenovljeno celo nadstropje

"S 4. januarjem sva z Mariem pričela z delom in prvi teden je že za nama. Bil je uspešen. Zanimanje med Lenartčani, pa tudi širše, je veliko. Zahvaliti se morava tudi zaposlenim na Obrtno-podjetniški zbornici v Lenartu, ki so nama pomagali pri urejanju potrebne dokumentacije," še razloži Jože o delovanju salona na Trgu osvoboditve, kjer je sedaj prenovljeno celotno nadstropje. V prostorih, kjer imata sedaj salon, je bil v preteklosti uspešen frizerski salon.

"Brivnice so bile v preteklosti pomemben del mestnega utripa, sploh v ZDA. "V Barbershopu Askari si lahko moški uredi frizuro in brado, se sprosti in oddahne od vsakdanje naglice. "Ženske imajo svoje frizerske in kozmetične salone, moški imamo brivnico, kjer se lahko uredimo za poslovno srečanje, zabavo ali vsakdanjo nego. Za razliko od klasičnih frizerskih salonov veliko uporabljava klingo. Jaz pa predvsem veliko razmišljam o tem, kako narediti posamezniku najbolj primerno frizuro glede na njegovo gostoto in razporeditev las," še doda Jože, ki je dokazal, da ni nikoli prepozno, da pričneš v življenju delati to, kar te veseli in za kar imaš talent. "Friziral in bril sem že prijatelje, znance in sorodnike, pri tem pa naletel na dobre odzive. Zakaj pa ne bi poskusil tega razviti, sem si mislil."

Vedno pozitivno misleči Lenartčan, ki mu redko zmanjka besed, je tudi ljubitelj notranjega opremljanja in mode. "Ja, res, zbiram športne copate, doma imam pravo zbirko redkih modelov. Pa tudi samo opremljanje brivnice recimo mi je bilo v veliko veselje." Zato tudi razmišlja o kotičku za modo in nego v sklopu brivnice. "Morda bi lahko ponudili tudi čiščenje čevljev, kar je bila v času brivnic v preteklosti zelo priljubljena dejavnost v mestih," mu idej ne zmanjka. In čeprav vabita predvsem moške, so v Brivnici Barbershop Askari dobrodošli vsi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta