Nepremičnine na Hrvaškem: Kvadratni meter vreden že krepko nad 3000 evrov. Slovenci najraje kupujejo v Istri

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
06.02.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Best-realestate

Le nekaj korakov od morja je v Novigradu 94 kvadratnih metrov veliko 3,5-sobno stanovanje z balkonom, za katero bo kupec moral odšteti, kot je razvidno iz oglasa, objavljenega na spletnem nepremičninskem portalu nepremičnine.net, 385 tisoč evrov. Za primerjavo - na slovenski obali, v Izoli, stane stanovanje podobne kvadrature in oddaljenosti od morja približno 40 tisočakov več.

Hrvaške nepremičnine so za Slovence, ki sanjajo o stanovanju ali hiši ob morju, že od nekaj privlačne. Dovolj zgovoren dokaz za to je podatek, da ima na Hrvaškem nepremičnino več kot 110 tisoč Slovencev. Z vstopom južne sosede v schengensko območje povpraševanje po nepremičninah ne pojenja, kar nam zatrdijo tako v slovenskih kot v hrvaških nepremičninskih agencijah. "Zdaj ko imamo skupno valuto evro, ko med Slovenijo in Hrvaško ni več mejnih kontrol, ki so predvsem v turistični sezoni povzročale dolgotrajno čakanje in s tem tudi daljšale čas potovanja proti morju, je v marsikaterem Slovencu popustila tudi psihološka zavora pred nakupom nepremičnine na Hrvaškem," meni Vasja Crnjakovič, direktor podjetja RE/MAX Nepremičnine Maribor in vodja agencije RE/MAX Nepremičnine Celje. Dejstvo je, da se Slovenci pri južnih sosedih počutijo kot doma in da je Hrvaška za številne najbolj privlačna počitniška destinacija. Tega se zavedajo tudi hrvaški turistični delavci, ki so že večkrat odkrito priznali, da smo najboljši gostje, pravi Crnjakovič.

Vasja Crnjakovič, RE/MAX nepremičnine: "Z vstopom Hrvaške v schengen in uvedbo evra je za marsikoga odpravljena tudi psihološka zavora pred nakupom tamkajšnjih nepremičnin." 
Osebni Arhiv

"A ne zgolj najboljši gostje, Slovenci ste tudi zelo dobri kupci," nam zatrdi Davor Perišić, ustanovitelj hrvaške nepremičninske blagovne znamke Best Real Estate. Prav Slovenci so po njegovih besedah skupaj z Nemci, Avstrijci, Poljaki in Slovaki tisti, ki so lani najbolj množično kupovali stanovanja in hiše vzdolž jadranske obale. In prav zanimiv je podatek, s katerim postreže Vasja Crnjakovič, da Slovenci in Avstrijci najraje kupujejo dvosobna stanovanja in hiše v Istri, Italijani pa na otokih, predvsem na otoku Cres, medtem ko je Dalmacija čedalje bolj zanimiva za Slovake, Čehe in Poljake.

 

Rovinj, Opatija, Umag, Krk: tudi 4000 evrov za kvadrat

"Že od nekdaj sva z ženo sanjala o stanovanju na otoku Krk, kjer smo z otroki preživljali poletni oddih. Želja se nama bo letos, tri leta pred upokojitvijo, tudi uresničila. Odločila sva se za manjše dvosobno stanovanje v novozgrajenem naselju blizu Krka, za katero bova plačala več kot dvesto tisočakov," sta nam zaupala zakonca Viljem in Zdenka Antolinc iz okolice Maribora. Z vstopom južne sosede v schengensko območje bo tudi njuno potovanje enostavnejše in krajše, ob upokojitvi pa načrtujeta, da bosta obiske ob koncu tedna v svojem novem vikend domovanju podaljšala vsaj na pol leta.

Velik del Slovencev nepremičnino na Hrvaškem kupi za osebno rabo. Vasja Crnjakovič pojasni, da so zanje najbolj zanimiva dvo- oziroma trisobna stanovanja, oddaljena 300 do 500 metrov od morja. Za kvadratni meter so bili lani pripravljeni odšteti povprečno 2500 evrov, še razkrije sogovornik. Hkrati pa opozori, da je danes kvadratni meter vreden veliko več kot še pred nekaj leti, ko je bilo zanj treba plačati od 1300 do 1500 evrov.

Na dobrih lokacijah ob morju, na primer v Rovinju, Opatiji, Umagu ali na Krku, je za kvadratni meter stanovanja ali hiše treba odšteti 4000, za nadstandard pa tudi več - 6000 evrov, pove Crnjakovič. Sicer pa je povprečno ceno kvadratnega metra nepremičnine vzdolž hrvaške obale in na otokih po besedah Perišića nemogoče natančno določiti. Hrvaški nepremičninski strokovnjak je namreč mnenja, da vrednosti nepremičnine ne oblikuje samo njena velikost, temveč tudi lokacija in opremljenost. Zaupa nam le, da se cene kvadratnega metra zdaj začenjajo približno pri 3000 evrih. Kot še pojasni, so najdražje nepremičnine že nekaj časa v Dubrovniku, kjer kvadratni meter dosega ceno 8000 evrov, kakšnega tisočaka ali dva manj pa je vreden na elitnih lokacijah v Splitu, medtem ko je kvadratni meter hiš in stanovanj, ki se nahajajo tik ob morju vzdolž obale, vreden 5000 evrov in tudi več. Crnjakovič za primer navede novogradnjo, veliko 100 kvadratnih metrov, ki je od morja oddaljena 150 metrov, s ceno 600 tisoč evrov.

Nove podražitve že spomladi

Cene nepremičnin so se tudi na Hrvaškem, podobno kot v Sloveniji, v zadnjih treh letih močno dvignile. In sicer, kot pove slovenski nepremičninski strokovnjak, za približno 30 odstotkov, največja razloga za podražitve pa sta po njegovih besedah predvsem višji strošek gradnje in seveda - večje povpraševanje po nepremičninah. Hrvaški nepremičninar Perišić pa razloge za višje cene nepremičnin, ki naj bi se samo v zadnjem letu dvignile za približno deset odstotkov, vidi predvsem v visoki inflaciji, ta je bila v minulem letu več kot 10-odstotna, kar pa je po sogovornikovem mnenju tudi posledica trenutnih razmer v svetu. Manj pa je na višanje cen vplival vstop Hrvaške v schengensko območje, še meni hrvaški nepremičninski strokovnjak.

Davor Perišić, Best Real Estate: "Najdražje nepremičnine so trenutno v Dubrovniku." 
Osebni Arhiv

Ali prave podražitve šele prihajajo? Čeravno Vasja Crnjakovič v prihodnjih mesecih ne pričakuje drastičnih podražitev hrvaških nepremičnin, kljub vsemu priznava, da je iz slovenskih izkušenj mogoče sklepati, da se bodo cene tudi zaradi prevzema evra v obmorskih krajih pri južnih sosedih počasi dvigale še naprej. Davor Perišić pa kljub trenutnemu zatišju, kot opiše aktualne razmere na hrvaškem trgu nepremičnin, pričakuje pestro pomlad. Takrat bi se namreč lahko zanimanje močno povečalo, to pa je lahko dober povod za nove podražitve, pravi.

Primož Mesarec, Galea nepremičnine: "Na Hrvaškem uradi in inštitucije, kjer urejate vse zadeve, potrebne pri nakupu nepremičnine, delujejo nekoliko drugače kot pri nas." 
Osebni Arhiv
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?