Energija in inovacije v gradnji

Jure Kotar
20.06.2024 05:00

Ali kako zelo se spreminja energetska podoba Evrope in družbe tukaj zaradi vseh rešitev, ki zagotavljajo učinkovito rabo energije, optimizacijo stroškov in pomembno prispevajo k zelenemu prehodu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Djd/lichtblick/lubos Chlubny - Stock.adobe.com

Energetska situacija v Evropi se v zadnjih letih hitro spreminja, saj se države vse bolj usmerjajo k obnovljivim virom energije in Slovenija pri tem ni izjema. Gospodarske in vojne razmere, ki so privedle do visokih cen energentov, negotovi časi in naraščajoča okoljska ozaveščenost so nekateri ključni dejavniki, ki ljudi že zdaj spodbujajo k iskanju trajnostnih rešitev za prihodnost. 

Evropske države, vključno s Francijo, Poljsko, Nemčijo, Norveško, Finsko, Švico, Belgijo in Slovenijo, opažajo znatno rast uporabe ogrevalnih sistemov s toplotno črpalko. Ta trend se je začel leta 2019 in je samo v letu 2022 v nekaterih državah zrasel za 120 odstotkov. Norveška, kjer ima že približno dve tretjini gospodinjstev toplotne črpalke, še naprej beleži rast prodaje. 

Hitra rast vgradnje toplotnih črpalk prinaša tudi izzive, kot so pomanjkanje usposobljenih monterjev, posledično pa tudi pomisleke glede kakovosti namestitve. Vrstijo se celo že opozorila, da lahko to predstavlja oviro pri nadaljnji širitvi tehnologije toplotnih črpalk. Zato velja, da je izbira zaupanja vrednega ponudnika energetskih rešitev ključna. 

Poziv k opustitvi kotlov na fosilna goriva

Mednarodna agencija za energijo (IEA) je pred tremi leti, maja 2021, izdala dokument Net Zero by 2050 in v njem poudarja, da naj bi električne toplotne črpalke do leta 2045 zadovoljile polovico svetovnega povpraševanja po toploti. IEA poziva k prenehanju prodaje samostojnih kotlov na plin, olje in premog že leta 2025. Več kot ducat držav EU je že napovedalo prepovedi uporabe teh kotlov v prihodnjih letih, vendar pa bo to zavezo nujno uresničevati dosledno. 

Evropska unija tudi poziva k opustitvi tako imenovanih F-plinov v hladilnih sistemih in sistemih toplotnih črpalk do leta 2030 ter popolni opustitvi emisij HFC oziroma flouriranih ogljikovodikov do leta 2050. 

Kje vse nas spremljajo toplotne črpalke 

Toplotne črpalke se razlikujejo glede na vir toplote – zemlja, voda ali zrak. Izbira ustrezne črpalke je odvisna od vaših potreb, tipa gradnje in lokacije objekta. Priljubljena izbira ostaja toplotna črpalka voda-zrak, ki omogoča ogrevanje in hlajenje objekta ter ogrevanje sanitarne vode. Poleg visokega izkoristka in nizkih stroškov je pomemben element tudi okoljska prijaznost tega sistema. Države podpirajo investicije v obnovljive vire z nepovratnimi sredstvi in različnimi programi. 

Ključna za razogljičenje družbe bo prožnost, ki jo zagotavljajo distributerji električne energije in je v prvi vrsti namenjena uporabnikom, ki svoje domove ogrevajo s toplotnimi črpalkami, električno energijo ali električnimi pečmi. Prožnost je zmožnost uporabnika, da ob preobremenitvah omrežja na svojih merilnih mestih kratkotrajno zmanjšajo porabo in tako celo zaslužijo. Zaslužki resda niso visoki, so pa vsekakor dobrodošla spodbuda za to, da porabniki električne energije postanejo aktivni. 

Lastniki toplotne črpalke lahko kot ponudniki prožnosti prispevate k zagotovitvi zanesljive preskrbe z električno energijo in zraven dodatno zaslužite. To je verjetno le prva izmed storitev v okviru koncepta naprednega omrežja, ki je ključen za optimalno izrabo sistema. 

V kombinaciji s toplotno črpalko je pot do energetske samooskrbe tudi sončna elektrarna, ki z raznimi rešitvami ponudnikov električne energije ostaja zanimiva naložba tudi po zaključku sheme net metering. Če sončno elektrarno dopolnite še z baterijami za hranjenje električne energije, dobi energetska samooskrba nek nov smisel.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta