(BORZNI KOMENTAR) Vojna draži energente, hrano in obveznice

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
03.03.2022 17:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V torek je donosnost nemških desetletnih obveznic dosegla največji enodnevni padec v zadnjem desetletju, po letu dni so spet prešle v negativno območje. Dolžniško financiranje se je ponovno pocenilo. Vlagatelji so se zatekli k obveznicam, kar je državne obveznice v Evropi in ZDA sinhrono podražilo. Poleg obveznic so se še dodatno podražili energenti, surovine in hrana (koruza in pšenica v ZDA). Brent nafta je prekoračila mejo 110 dolarjev za sodček, zelo se je podražil tudi zemeljski plin. Vojna v Ukrajini bo še pospešila rast inflacije, kljub temu pa ni pričakovati, da bodo centralne banke pohitele z ohlajanjem denarne politike. Pričakovati pa je, da bodo centralne banke zaradi tako visoke cene nafte in drugih energentov, ki bodo sami povzročili, da se bo gospodarstvo začelo ohlajati, celo zmanjšale dinamiko ohlajevanja monetarne politike. Trg s strani Ameriške centralne banke (FED) zdaj skoraj z gotovostjo pričakuje povišanje temeljne obrestne mere za 0,25 odstotne točke 16. marca in ne pričakuje več povišanja za 0,5 odstotne točke, kot je to pričakoval nedavno.

Kako je trg dobavnih verig po pandemiji zamajala vojna

Prav tako od Evropske centralne banke (ECB) zdaj težje pričakujemo hitrejše in resnejše zategovanje monetarne politike. Drži, da bomo zaradi ruskega napada na Ukrajino priča dodatnemu povišanju cen v Evropi, a bodo uradniki ECB marca počakali na nove podatke, ki bodo pokazali dejanski vpliv ukrajinske krize na gospodarstvo evrskega območja. Gospodarstvo evrskega območja je zelo občutljivo za aktualno dogajanje, verjetnost za recesijo se je tako krepko povišala. Uradniki ECB bodo morali ugotoviti, ali bi morebitno zaostrovanje monetarne politike lahko še poslabšalo gospodarski položaj. Pričakovano zaviranje ohlajevanja monetarne politike pa zdaj vpliva negativno na cene delnic evropskega bančnega sektorja.

V prihodnje lahko pričakujemo tudi racionalizacijo elektrike v Evropi, če Evropa zares ne bo več kupovala ruske energije, kar bo tudi prispevalo k nižji gospodarski rasti.

Med kriznim dogajanjem v Evropi je na domačem trgu Skupina Triglav poskrbela za dobro novico, ko je sporočila, da je lani čisti dobiček povečala za več kot polovico. Delnice naše največje zavarovalnice so posledično poskočile za skorajda tri odstotke, dobiček je znašal 113 milijonov evrov. Medtem ko je knjigovodska cena delnice zavarovalnice zdaj 40,9 evra, je bil tečaj na trgu v času pisanja 35,9 evra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta