(BORZNI KOMENTAR) Zmanjševanje političnih tveganj vrača pozitivizem

Lojze Kozole, Ilirika Lojze Kozole, Ilirika
16.02.2022 16:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

V zadnjem času so bili delniški trgi pod pritiskom zaradi geopolitičnih trenj v vzhodni Evropi. Na račun deeskalacije se je v torek pozitivni sentiment na trgih povrnil in globalni delniški indeksi so začeli pridobivati. Inflacija, ki je zdaj v ospredju kot glavno tveganje, nažira marže podjetij in zvišuje verjetnost, da bi Ameriška centralna banka (​FED) prekomerno dvignila obrestne mere in s tem prekomerno ohladila ekonomijo. Sicer nastopu recesije v tem letu lahko pripišemo zelo nizko verjetnost, ob tem pa bo pozitivni pritisk na cene delnic še naprej povzročala krepko negativna realna obrestna mera. Samo poglejmo donose na depozite v ameriških bankah in od tega odštejmo inflacijo v ZDA in dobimo krepak dejanski negativen donos na denar v ZDA. Ta realno negativni donos na denar bo v tem letu še naprej povzročal pozitivne cenovne učinke na cene delnic na ameriških delniških trgih. Praktično istočasno pa bodo negativne pritiske na cene delnic povzročali dvigi obrestnih mer in prenehanja odkupov obveznic s strani FED.

Zaradi inflacijskih pritiskov, težav v globalnih dobavnih verigah, zategovanj denarne politike in zaradi geopolitičnih težav so globalni delniški trgi zabeležili volatilen začetek leta. V prihodnjih mesecih bi rastoče plače in tudi najemnine lahko na obeh straneh Atlantika dodale svoje že obstoječi inflaciji, ki za zdaj pretežno izvira iz podražitve energentov in iz neučinkovitih dobavnih verig.

Med pozitivne dejavnike, ki bodo vplivali na delniški trg v tem letu, spadajo nadaljevanje sicer bolj umirjene gospodarske rasti, širitvena fiskalna politika predvsem v ZDA, kapitalske investicije in še vedno zelo stimulativna denarna politika, ki bo letos, ob normalizaciji zdravstvenih razmer, še naprej spodbujala pospeševanje. Vsi našteti dejavniki bodo podpirali tako prihodke in dobičke velikih globalnih podjetji, kjer se postavi vprašanje, ali bo rast korporativnih dobičkov letos odtehtala rast obrestnih mer v ZDA.

Prav zdaj se počasi končuje sezona objav poslovnih izidov največjih globalnih podjetij za lanski zadnji kvartal. V času pisanja je že 381 podjetji od 500 zajetih v indeksu S&P500 poročalo o svojih poslovnih izidih za lanski četrti kvartal, kjer je v agregatu v medletni primerjavi bila zabeležena 17-odstotna rast prihodkov in 27-odstotna rast dobička.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta