Njihova varnost

Janez Kovačič Janez Kovačič
10.08.2020 13:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Večer

Varnost je velika tema, tudi avtomobilska. Skoraj je ni avtomobilske hiše na obli, ki temu ne bi namenjala veliko pozornosti in seveda denarja. Obljube oziroma napovedi so včasih tako ambiciozne, da je logično vprašanje, ali gre zgolj za marketinško potezo ali pa je za tem res premišljena in predvsem uresničljiva strategija. Varnost prodaja avtomobile, lahko pa jo tudi zavira. Že zdavnaj so minili časi, ko je bil Euro NCAP, evropski neodvisni program za zagotavljanje varnosti avtomobilov, nekakšen romantičen zasebni in zanesenjaški projekt. In seveda je velika tema tudi varnost otrok v avtomobilu.
Otroci so (naši) sopotniki, njihova varnost je sestavni del obče avtomobilske varnosti. Še posebno zahtevna je varnost tistih, ki morajo (ali pa bi morali!) sedeti v svojih, posebej zanje prirejenih sedežih. Tokratni test 33 otroških varnostnih sedežev je velik projekt tako po strokovni kot materialni plati; v Sloveniji ni institucije, ki bi ga bila zmožna opraviti dovolj verodostojno. Pa tudi če bi bilo to mogoče, ne bi imelo velikega smisla, saj je slovenski prostor premajhen, pa naj nam je prav ali ne. Zato je povsem razumljivo, da je test skupno delo evropskih avtomobilskih klubov in Avto-moto zveze Slovenije (AMZS) ob sodelovanju oziroma pomoči potrošniških organizacij. Rezultati so spodobni - res je, da je en sam otroški varnostni sedež dobil najvišjo možno oceno in da nakup dveh odsvetujejo, toda večina je ustrezala zahtevanim merilom. Dovolj velik razlog za zadovoljstvo?
Tako kot vse, kar je povezano z avtomobili, so tudi otroški varnostni sedeži velik posel. Spoznanja o tem, kako mora biti sedež narejen in iz česa, kako ga je treba pritrditi, da bo čim bolj učinkovito opravil svojo nalogo, kaj vse je še treba postoriti, da je učinkovit, se spreminjajo razmeroma hitro. Ponudba je pestra, kar je seveda pričakovano in dobro, po drugi strani pa povzroča zadrego. Pravzaprav je nakup otroškega sedeža bistveno zahtevnejše opravilo kot nakup avtomobila - otroci, tudi nekaj starejši, ne morejo vedeti ali povedati, kaj je pomembno. Zato so testi nekakšno sito, ki naj loči dobro od slabega ali manj primernega, kajti naivno bi bilo pričakovanje, da ponudniki/izdelovalci otroških varnostnih sedežev upoštevajo vse, kar je nujno oziroma dobro za zagotavljanje čim večje varnosti otrok. In še: je poletni čas primeren za objavo takšnih informacij? Vprašanje je napačno - za to je vedno pravi čas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta