Zimska sezona v Mariboru pod črto: Nigrad porabil skoraj 1,7 milijona evrov

Igor Selan Igor Selan
15.03.2024 15:09

Potem ko se je prejšnji teden končala smučarska sezona, se danes uradno zaključuje še zimska služba: do kdaj bo še mogoče drsati v Ledni dvorani, kdaj bo Energetika prenehala ogrevati in kdaj ne bo delovala gondola?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nigrad je to zimo opravil 14 akcij posipavanja in šest akcij pluženja ter pri tem porabil 1500 ton soli in 1200 ton peska.
Sašo Bizjak

Z današnjim dnem se tudi uradno izteka zimska služba, ki jo v Mariboru izvaja podjetje Nigrad s kooperanti in podizvajalci. Kot sporočajo iz Javnega holdinga Maribor, je Nigrad to zimo opravil 14 akcij posipavanja in šest akcij pluženja ter pri tem porabil 1500 ton soli in 1200 ton peska. Čeprav je bil obseg izvedenih aktivnosti v primerjavi z lanskim letom manjši, je skupni strošek izvajanja zimske službe vseeno dosegel številko 1,7 milijona evrov.

Kot pojasnjujejo v Nigradu, zimska služba ni samo pluženje cest, ampak tudi njihovo čiščenje, postavitev količkov, popravilo bankin in makadamskih cestišč, obrezovanje vegetacije in čiščenje listja, k temu pa je treba dodati dežurstva zaposlenih. Nigrad ima sicer trenutno na zalogi še vedno 1000 ton soli in 600 ton peska, po koncu zimske sezone pa se bodo osredotočili na čiščenje cest, požiralnikov in začasnih deponij, urejanje makadamskih cest, odstranitev snežnih količkov in zatem na redna vzdrževalna dela na javnih prometnih površinah.

Ves april in polovico maja bo gondola zaradi remonta pretežno delovala le ob petkih, vikendih in praznikih.
Andrej Petelinsek

Črto pod zimsko sezono so potegnili tudi v Marpromu. Ta se je na Pohorju končala konec prejšnjega tedna, v njej so našteli le 91 smučarskih dni in 118 tisoč obiskovalcev. Na Pohorju bodo zdaj v ospredju gorsko kolesarstvo, pohodništvo in druge aktivnosti sezonske narave. A pozor, zaradi posebnih pregledov stebrov gondole bo vsakoletni pomladanski remont trajal dlje kot običajno, bodo pa ga izvajali le ob delavnikih, tako da bo gondola aprila in do sredine maja vozila le ob petkih, vikendih in praznikih. Uporabnikom tako ne bo na voljo med 2. in 4., 8. in 11., 15. in 18. ter 22. in 25. aprilom, ter med 6. in 8. ter 13. in 15. majem. Enako bo nato veljalo oktobra.

Zimska sezona pa še naprej vztraja v Ledni dvorani, kjer so do zdaj zabeležili že 23.400 obiskovalcev. Drsati bo tam mogoče še vse do 29. marca. Prav tako zimske sezone ni zaključila Energetika Maribor, ogrevanje bodo prenehali, ko bo zunanja temperatura tri dni zapored ob 21. uri višja od 12 stopinj Celzija.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta