Zavod 13 znova zbral pohodnike z rdečimi baloni

Jana Juvan Jana Juvan
25.03.2023 01:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Od leta 2015 se z Zavodom 13 sprehajajo z rdečimi baloni in ozaveščajo o otrocih z redkimi boleznimi.
Saso Bizjak

"Pa kaj, če bo deževalo. Saj imamo dežnike! Pridite!" je nasmejana izstrelila Petra Greiner, ko smo preverjali, če bo slučajno njihov tradicionalni pohod po središču mesta na sobotno deževno dopoldne prestavljen. Takšni so starši otrok s posebnimi potrebami. Prilagodijo se na vse. In dež je pravzaprav popolna banalnost proti težavam, s katerimi se sicer vsakodnevno srečujejo. Pohod z rdečimi baloni po mariborskih mestnih ulicah je tako potekal tudi s pisanimi dežniki. In prav nič ni skailo njihove dobre volje.

Dež niti najmanj ni skazil dobre volje udeležencev
Saso Bizjak
Rdeči balon je simbol tega, da te nekaj dvigne in potem zmoreš tudi kaj težkega.
Saso Bizjak

S pohodom so pričeli leta 2015, ob mednarodnem dnevu redkih bolezni. Kot pove Petra Greiner, so želeli ne le opozarjati na nepravilnosti, ampak predvsem se pokazati s svojimi otroki v družbi. "Da jih ljudje vidijo, spoznajo in ugotovijo, da ne grizejo, ampak da so v bistvu zelo prijetni," je dejala. Povedala je, da se je za rdeči balon odločila čisto slučajno, ko je njena Sofija, ki se je rodila z redko gensko napakom - z dodatnim kromosomom 13, imela hlačni mavec, na katerega je enkrat privezala rdeč balon s helijem, ker je bila zelo težka. "To je torej simbol tega, da te nekaj dvigne in potem zmoreš tudi kaj težkega. Ne le posebni otroci, ampak kdorkoli. Torej, da vztrajaš in greš naprej," razloži. 

Pohoda se je udeležila tudi ministrica za digitalno preobrazbo, Emilija Stojmenova Duh
Saso Bizjak
Pohod se je iz Maribora in drugih mest (letos je potekal tudi v Novem mestu, Celju, Velenju, Trbovljah in na Ravnah) razširil tudi čez meje naše države. 
Saso Bizjak

Kot nam je še povedala Petra Greiner, so letos pohod podnaslovili s sloganom "od Gorice do Radgone", s čimer so napovedali povezavo mest, ki ju deli državna meja. Pohod se je iz Maribora in drugih mest (letos je potekal tudi v Novem mestu, Celju, Velenju, Trbovljah in na Ravnah) torej razširil tudi čez meje naše države. 

Mamicam teh posebnih otrok so v Zavodu 13 letos dali glas tudi virtualno, posneli so video, ki si ga lahko ogledate tukaj

Saso Bizjak
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta