Za vožnje s splavom mariborskih flosarjev veliko zanimanja

Anita Kirbiš Anita Kirbiš
15.01.2023 03:30

V Turističnem društvu Maribor so ob izteku leta ugotavljali, da je bilo leto 2022 nadvse uspešno. Sezono so mariborski splavarji zaključili z ekskurzijo v domačem mestu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mariborski flosarji so zavetniku sv. Miklavžu hvaležni za mirno reko in uspešno sezono.
Anita Kirbiš

"Vsako leto se člani TD Maribor, v okviru katerega delujejo Mariborski flosarji, ob zaključku sezone sestanemo na tradicionalnem miklavževanju. Malce vraževerno pravimo, da se je treba sv. Miklavžu, ki je zavetnik splavarjev, rancarjev in brodarjev, zahvaliti za uspešno sezono, predvsem pa smo mu hvaležni za mirno reko Dravo in za vreme, ki nam je dobro služilo," je dejala Tadeja Fijačko, predsednica društva.

Sicer pa so bili aktivni vse leto. Marca so sodelovali v čistilni akciji pod pokroviteljstvom MO Maribor, nekaj splavarjev in potapljačev Potapljaškega društva Maribor je tudi čistilo reko. Spomladi so se lotili tudi korenite prenove splava. Do maja jim ga je uspelo pripraviti za prve goste. Bili so Avstrijci, ki radi zahajajo v Maribor. "Splavarjenje se je razmahnilo v poletne mesece in delali smo s polno paro. Prihajali so Slovenci, Avstrijci, Nemci, Poljaki, študentje iz vse Evrope, Angleži, Italijani in še kdo. Na splavu se je zgodilo nekaj odličnih dogodkov. Koncert s skupino No name blues band je bil razprodan, zato smo organizirali še spektakel s skupino Prismojeni profesorji bluesa," je nad sezono navdušena Fijačkova.

Branka Bezjak

TD Maribor kot partner sodeluje v projektu Las Naša Drava, s katerim so poskrbeli še za nekaj zanimivih dogodkov. Sodelovali so pri izdelavi "hlodovca", ki je razstavljen pri mostu na Mariborski otok. Splav je postal gledališko prizorišče, člani KD Limbuš Pekre so uprizorili igro Toneta Partljiča v režiji Gregorja Antoličiča Krivica boli. September in oktober sta bila za flosarje pestra in polna novih voženj. Dokler se niso začeli kvariti motorji na vlečnih motornih čolnih. Na pomoč so priskočili v Potapljaškem društvu Maribor in v PGD Kamnica, za kar so jim hvaležni.

V sklopu Festivala Stare trte so izvedli 38. tradicionalni splavarski krst. Letos so "krstili" Vida Gomaza, dijaka Srednje lesarske in gozdarske šole. Po starem običaju je moral pokazati veščine in "krstmojstru" Miranu Urihu dokazati, da je vreden naziva Mariborski flosar. Boter je bil predsednik občinske turistične zveze Maribor Stanislav Kozar.

Po tradiciji novopečenega flosarja krstijo tudi v Dravi. Prizor je iz leta 2011. 
Andrej Petelinšek

V začetku novembra so splav in čolne pripravili na zimovanje, sezono pa zaključili z ekskurzijo, ko so v lastnem mestu postali turisti. Z vodnico so se podali na ogled mesta, si ogledali nedavno odprt Vinski muzej. Del njihovih aktivnosti so tudi razstave in delavnice, novembra so s splavarsko razstavo gostovali v prostorih DEM, v decembru si je bilo razstavo mogoče ogledati na gradu v Zavrču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta