(VIDEO IN FOTO) Robert Golob na obisku v UKC Maribor: "Zadovoljen, ker vidim, da se zadeve premikajo"

Jana Juvan Jana Juvan
03.10.2024 16:20
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Premier Robert Golob je z ministrico za zdravje dr. Valentino Prevolnik Rupel obiskal Univerzitetni klinični center Maribor.
Sašo Bizjak

Premier Robert Golob je z ministrico za zdravje Valentino Prevolnik Rupel danes popoldan obiskal Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Na delovnem sestanku s predstavniki zavoda sta se seznanila s problematiko nadgradnje onkološkega oddelka in gradnje novega infekcijskega oddelka. Ogledala sta si gradbišče.

Golob je dejal, da je "zadovoljen, ker vidim, da se zadeve premikajo. Gradbišče je zaživelo, držijo se dogovorov in časovnice." Pripomnil je, da "se v naši državi vsak lahko pritoži, država pa je talec tega". Odgovornost za zamudne stroške, ki naj bi po nekaterih ocenah znašali že dva milijona evrov, pa da bodo iskali, če bo sploh vložen zahtevek zanje.

Tudi ministrica verjame v uspešno nadaljevanje gradnje. Upa, "da se bodo postopki pospešili. Sredstva so zagotovljena. Je pa v Mariboru odprtih precej projektov, ker se predolgo ni vlagalo.Vojko Flis, direktor UKC Maribor, je odvrnil, da težave z Masarykovo niso od danes. Zapleti da se vlečejo že od leta 2009. Vendar se nadeja, da bo onkološkim bolnikom v razumnem roku omogočeno ustrezno zdravljenje. Gosta sta izrazila pohvalo in priznanje zaposlenim na onkologiji. Tamara Petrun, namestnica predstojnice onkologije, je ocenila, da so si nalili čistega vina. "Zdaj bo, mora biti. Boste videli," je sklenila.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

UNKIZ: Višje ponudbe ne bo

"Odkup stavbe se bo izvajal po svoji dinamiki, s svojimi pooblaščenci in ne vpliva več na gradbeno dovoljenje," je zatrdil Golob. Na vprašanje, kaj se bo zgodilo, če se bo zgodil napovedan upravni spora s stanovalci in bi v skrajnem primeru morali stavbo porušiti, pa ni želel odgovoriti.

Večer pred visokim obiskom je v UKC potekal tudi sestanek s stanovalci Masarykove. "Zakaj ste nas povabili na sestanek, na katerem nam niste ponudili nič novega?" so bili ogorčeni nad vodjo Urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu (UNKIZ) Tomaža Pliberška in vodstvo UKC Maribor.

Po dobrih dveh mesecih, odkar so jim poslali le informativne ponudbe za odkup stanovanj, so stališča obeh strani namreč nespremenjena - večina stanovalcev želi, da jim odkupijo stanovanja po enotni ceni (z 2000 evrov so pričakovanja znižali na 1950 evrov na kvadratni meter plus pribitek za dobrovoljnost v višini 36 odstotkov), UNKIZ pa se drži svojih cenitev in jim pripravlja individualne ponudbe glede na stanje njihovih stanovanj. Razlike med ponudbami znašajo tudi do 600 evrov na kvadratni meter, celo odstotek pribitka za dobrovoljnost naj bi bil različen.

Stanovalci ocenjujejo, da so ponudbe države za okoli 30 odstotkov nižje od tržne vrednosti njihovih stanovanj. Ena izmed stanovalk je povedala, da so ji ponudili le 1398 evrov na kvadratni meter, kar je zanjo poniževalno. "Več kot 50 let živiva tukaj. Vse svoje prihranke sva dala v to stanovanje, ničesar drugega nimava," je dodala. "Razumem vas. Vi pa razumite državo. Državo zavezuje zakon. Večje ponudbe ni, ker je ne more biti," ji je odgovorila odvetnica UNKIZ-a Zdenka Pavlovič.

Saso Bizjak
Sašo Bizjak
Sedemnadstropna stolpnica bo od stanovanj odmaknjena tri decimetre. 
Sašo Bizjak

Stanovalci so jo opozorili, da jih večina zaradi svoje starosti ni kreditno sposobnih in se ne bodo mogli preseliti v primerljiva stanovanja - saj bodo svoja kupovali po tržni ceni in ne po ceni, ki jo določi država. "To niso pogajanja, ampak ultimat," so očitali. Pliberšek jim je dejal, da se lahko pogajajo o drugih pogojih - ponudil jim je, da lahko še eno leto brez plačila najemnine bivajo v stanovanjih, potem ko jih bodo prodali. Flis pa je povedal, da so pripravljeni za brezplačen najem ponuditi tudi stanovanja v lasti bolnišnice, če bi se želeli vmes umakniti z gradbišča.

Pliberšek je kot napredek v treh mesecih od zadnjega sestanka izpostavil, da so pripravili gradivo za vlado, ki je včeraj nakupu Masarykove namenila slaba 2,4 milijona evrov, ta znesek pa lahko še zvišajo, je dejal Pliberšek.

Pet lastnikov je sicer že poleti pristalo na zgolj informativne ponudbe, eden še okleva, a tudi oni imajo težave, saj so vmes začeli iskati nova stanovanja, zanje morajo plačati akontacije, prodaja njihovih stanovanj pa se ne premakne nikamor. "Na nas kažejo s prstom, čeprav smo takoj pristali, a nam že dva meseca ne pošljete pogodbe," so očitali UNKIZ-u. Da sprejema kritiko in mu je žal, jim je odgovarjal Pliberšek, a da je moral počakati odločitev vlade, ki je, kot rečeno, včeraj nato namenila denar za odkup.

Pliberšek: Onkologija bo zaključena v letu 2026

Odvetnik devetih stanovalcev, ki na ponujeno niso pristali, Robert Berkovič je spomnil, da so zadevo že 7. novembra lani želeli pospešiti, a z UNKIZ ni bilo nobenega odgovora. To je bilo, še preden so se pritožili na gradbeno dovoljenje za sedemnadstropno stolpnico, ki bo stala le štiri decimetre od njihove stavbe, kar je povzročilo zamik gradnje za deset mesecev. Pliberšek ocenjuje, da bo stolpnica zaključena septembra 2026, prva faza, torej nadgradnja matične stavbe onkologije za tri nadstropja, pa da bo dokončana že spomladi prihodnje leto. Sredi leta lahko pričakujejo tudi prvega od dveh novih obsevalnikov, ki so jih obljubili, je še napovedal. 

Nadgradnja naj bi bila dokončana v letu 2026, napoveduje UNKIZ. 
Sašo Bizjak

Bolniki so medtem sami začeli zbirati donacije za razliko v ceni, ki naj bi znašala med 300 in 500 tisoč evri. Stanovalci pravijo, da te donacije od bolnikov ne bodo sprejeli. "Ni potrebe, da se ta denar zbira. Denar za odkup bo zagotovljen," na to pravi Pliberšek.

Zakaj se zaplet vleče že več kot leto dni, Pliberšek odgovarja, da se morajo držati investicijskih dokumentov, pri čemer ga čudi, da odkup Masarykove v te dokumente pri načrtovanju nadgradnje onkologije ni bil vključena. Zaradi tega da niso imeli osnove za odkup, dokler se stanovalci niso pritožili na gradbeno dovoljenje, je dejal. Velja sicer spomniti, da je Aleš Šabeder, Pliberškov predhodnik na UNKIZ-u, že spomladi leta 2023 za odkup stanovanj pooblastil družbo DRI, ki pa ji je Pliberšek nato odvzel ta pooblastila, in tako so pogovori s stanovalci zamrli.

Koliko zdaj že stane zamuda gradnje, Pliberšek ni znal povedati. "Jaz teh izračunov nimam in se s tem ne obremenjujem, zato imamo inženirja na projektu. Njemu so bile podane najave zahtevkov, mene s tem ni seznanil. Gradimo po rumeni knjigi, spoštovali bomo pogodbo, a verjamem, da bomo našli rešitev z izvajalcem," je dejal in spomnil tudi, da je prvič gradbeno dovoljenje padlo zaradi postopkovnih napak na upravni enoti.

Pogovori med obema stranema se nadaljujejo, odvetnika stanovalcev in UNKIZ-a se bosta naprej pogajala sama v imenu svojih strank.

Ena izmed stanovalk je povedala, da so ji ponudili le 1398 evrov na kvadratni meter, kar je zanjo poniževalno. Obiskali smo jo. To je njena dnevna soba. 
Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta