V mariborski tovarni sukancev bodo v ponedeljek stavkali

Nina Ambrož Nina Ambrož
22.03.2023 06:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Delavci podjetja A&E Europe so stavkali že decembra 2020 in januarja 2022.
Igor Napast

Delavci mariborskega podjetja A&E Europe, nekdanje Tovarne sukancev in trakov, kjer še vedno izdelujejo sukance in je del ameriške korporacije Elevate Textiles, so za prihodnji teden napovedali opozorilno stavko. Po besedah sindikalista Gvida Novaka današnji sestanek predstavnikov delavcev z vodstvom družbe (glavni direktor je Jürgen Drescher) in lastniki, ki je potekal virtualno na relaciji Maribor - Nemčija - Amerika, ni bil uspešen. Ker vodstvo ni ugodilo zahtevam zaposlenih, bodo v ponedeljek, 27. marca, med 10. in 12. uro stavkali. 

Vodstvo A&E Europe je konec februarja svet delavcev in sindikat seznanilo s strateškimi in organizacijskimi ukrepi o postopnem zapiranju obrata v Mariboru. Vzrok za takšno odločitev naj bi bile težke razmere na trgu. Napovedali so, da nameravajo proizvodnjo v Melju ugasniti do poletja. V prvi fazi z začetkom maja naj bi delo izgubilo 56 delavcev, vsi ostali v začetku julija. V podjetju je nekaj več kot sto delavcev, ki ji zastopa Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS), v katero je včlanjenih 80 odstotkov zaposlenih. Od vodstva družbe zahtevajo ohranitev proizvodnje v Mariboru in vrnitev ključnih kupcev, ki naj bi jih direktorji odpeljali v nemško podjetje znotraj skupine, v nasprotnem primeru pa vsakemu delavcu 100.000 evrov odpravnine. Do takšne številke in zahtev jih je pripeljala ugotovitev - ki sloni na bilančnih podatkih in evidencah računovodstva, zatrjuje sindikalist -, da naj bi bilo iz podjetja odtujenega natančno toliko denarja, kolikor znaša zahtevana odpravnina za 103 zaposlene v podjetju.

Andrej Petelinsek

Ker "zaposleni danes niso dobili odgovora na svoje zahteve, bomo v skladu z najavo stavkovnega odbora v ponedeljek organizirali dvourno opozorilno stavko. Zahteve zaposlenih ostajajo enake," je dejal Novak. Povedal je, da je svet delavcev zavrnil program presežnih delavcev in se pridružil zahtevam sindikata. Že prejšnji teden je izpostavil, da poslovodstvo in lastnike sumi naklepnega spornega ravnanja, ki je mariborsko tovarno pripeljalo do dna. Lastniki, ki so leta 2016 kupili nemško podjetje Gütermann, po dejavnosti sorodno mariborskemu, naj bi bili posel sklenili pod pogojem, da nemška tovarna prevzame vse njihove posle v Evropi, zatrjuje predsednik KSS. Od takrat naj bi se začelo izčrpavanje in prekanaliziranje strank, posledica česar sta zaprtje tovarne in odpuščanje zaposlenih.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta