Po sobotnem incidentu pri UKC Maribor: Vozniki Marproma želijo zaščito, kaj predlagajo redarji?

Igor Selan Igor Selan
30.01.2023 05:34
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi danes, le dva dni po sobotnem incidentu, je bilo avtobusno postajališče pri UKC polno avtomobilov.
Andrej Petelinšek

V javnosti še zmeraj odmeva sobotni dogodek, ko je voznik osebnega avtomobila, ki je oviral izstop avtobusa iz postajališča v Ljubljanski ulici pri UKC, zaradi hupanja napadel voznika avtobusa in ga pri tem lažje poškodoval. Kot je znano, je to storil kar z obcestnim količkom, s katerim je razbil vetrobransko in stransko steklo avtobusa, pri čemer je tudi prišlo do poškodbe voznika. Ta je, kot sporočajo iz Marproma, v bolniškem staležu. Dogodek je obravnavala tudi policija, ki bo zoper znanega osumljenca podala kazensko ovadbo zaradi povzročitve lahke telesne poškodbe in poškodovanja tuje stvari ter izvedla prekrškovni postopek v zvezi s prepovedanim ustavljanjem in parkiranjem na zaznamovani niši, ki je rezervirana za avtobuse.

Vozniki na problem opozorili že večkrat

Pričakovano je dogodek razburil tudi ostale Marpromove voznike. "Izrekamo solidarnost s kolegom in želimo, da si čim prej opomore. Tak dogodek je nedvomno stresen, ne le zanj, ampak za vse nas v Marpromu. Vsekakor bomo še ta teden sklicali sestanek z vodstvom podjetja, želimo namreč zaščititi voznike. Ne nazadnje smo na problem tega postajališča opozorili že večkrat, tako vodstvo kot občino, pa do zdaj nihče ni izvedel nobenih ukrepov," je povedal predsednik sindikata voznikov avtobusov v Marpromu Dušan Vidović.

Kot je še povedal Vidović, imajo vozniki navodila, da na postajališču, če je izvoz iz njega onemogočen, sploh ne ustavijo: "Vendar potem na tem postajališču, ki je eno najbolj frekventnih v mestu, verjetno ne bi ustavljali nikoli več, ker so na njem avtomobili praktično zmeraj. Ob tem morate vedeti, da so vozniki tudi pod pritiskom potnikov. Če odpeljejo mimo katerega postajališča, so ti takoj nestrpni, vozniki pa deležni kritik, tudi zmerljivk."

Igor Selan

Na postajališču ustavlja kar enajst linij

Da je postajališče pri UKC še posebej problematično, izpostavijo tudi v Marpromu, kjer dogodek ostro obsodijo: "Dogodek je znova pokazal, kako zahtevno je delo naših voznikov. Po eni strani se namreč velikokrat soočajo z različnimi ovirami na cesti, ki vplivajo na potek vožnje, po drugi strani pa tudi z nestrpnostjo ostalih udeležencev v prometu in nezadovoljstvom potnikov, kadar prihaja do zamud avtobusov." V Marpromu ob tem opozorijo, da je težava na postajališču na Ljubljanski še večja zato, ker imajo na njem postanek avtobusi kar enajstih linij in tako tja pripelje tudi več avtobusov hkrati: "Pri tem se dogaja, da mora voznik avtobusa, preden lahko spelje s postajališča, počakati na umik parkiranega avtomobila, kar povzroča zamude. Ali pa, da zaradi parkiranega avtomobila sploh ne more zapeljati na postajališče, kar onemogoča varno vstopanje/izstopanje potnikov."

Igor Selan

Podobnega incidenta, kot se je zgodil v soboto, v Marpromu še niso obravnavali: "Smo pa s problematiko omenjenega postajališča v zadnjih letih večkrat seznanili pristojne službe v mestu." Iz mariborske občine odgovarjajo, da je nedavni incident "posledica nevestnega ravnanja ljudi, ki je povezano z dejavnostjo lokalov ob postajališču". Kot možno rešitev omenjajo namestitev tehničnih ovir, ki bi dostop na postajališče omogočali le avtobusom in intervencijskim vozilom.

Redarji lani izvedli 332 postopkov

Z vprašanji smo se obrnili tudi na redarstvo, kjer pojasnjujejo, da se zavedajo pereče problematike tega postajališča. Lani so tam izvedli kar 332 postopkov, od začetka leta naprej pa nadzor tam vršijo dnevno. "S planom je določeno, da se nadzor tam vrši vsako uro, torej osemkrat na izmeno. Se pa mnogokrat zgodi, da takoj po odhodu redarjev vozniki ponovno ustavijo na tem postajališču. Ne glede na stalen nadzor in relativno veliko izdanih plačilnih nalogov se stanje tam žal ne izboljšuje."

Za rešitev problema je redarstvo po sobotnem incidentu občini podalo tudi predlog za namestitev potopnih valjev. "Problem te lokacije (in še nekaterih drugih v mestu) pa je, da dobijo uporabno dovoljenje lokali in dejavnosti (trgovine, pekarne, lekarna ...), ki imajo dnevno več sto strank, nimajo pa zagotovljenih parkirnih mest in pravega dostavnega mesta," še sporočajo iz redarstva. In dodajo, da nadzor nad nedovoljeno uporabo avtobusnih postajališč sicer poleg redarstva izvaja tudi policija.

"Z varnostno problematiko na tem območju se aktivno ukvarja tudi vodja policijskega okoliša in se vanjo vključuje preko različnih oblik sodelovanja," so še pojasnili na policiji.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?