Nič več partnerja, a še vedno starša. Začenja se šola za razvezane starše

Barbara Bradač Barbara Bradač
27.09.2023 06:15

Razveza ni enostavna. Kako se z njo spopasti? Od oktobra v Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše Maribor Šola za razvezane starše

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor oktobra začne Šolo za razvezane starše, ki jo bodo izpeljali drugič. Udeležbo svetujejo predvsem razvezanim staršem in staršem v postopku razveze; če imajo starši ustrezno podporo, usmeritve in informacije, lažje ustrezno poskrbijo zase in za svojega otroka tudi v stresnih in napornih situacijah, kar razveza zagotovo je. Eden od pomembnih izzivov, ki ga naslovijo na omenjeni šoli, je, kako usklajevati prekinitev partnerskega odnosa, hkrati pa ohranjati in vzdrževati starševskega.

Razveza je težka za otroke in starše

​"Razveza je velika sprememba za družino, prinese veliko izzivov, novosti in težav, pri soočanju s katerimi je dobro, zrelo in odgovorno, da poiščemo strokovno pomoč in podporo. Tako bomo najlažje delovali v prid svojemu otroku in sebi," pravi Majda Marinšek, ki več kot 30 let dela na področju socialnega dela, večino časa prav na področju urejanja odnosov pred razvezo, med in po njej. Sogovornica pravi, da je lahko ločitev težko obdobje za otroke in mladostnike, še posebej, če starša v času ločitve ne znata ali ne zmoreta prepoznati in ustrezno poskrbeti za čustva in potrebe otrok. Pogosto namreč otroci pod vplivom konfliktov in nesoglasij med starši ostajajo v ozadju, tako da njihove stiske niso prepoznane. Na lestvici najbolj stresnih življenjskih dogodkov je razveza na drugem mestu, takoj za smrtjo zakonskega partnerja. Partnerji doživljajo izgubo, spremeni se njihova rutina, navade, velikokrat gre tudi za izgubo občutka varnosti, ob vsem tem pa morajo poskrbeti še za otroke. "Ključno je, da starši znajo poskrbeti zase in si znajo poiskati ustrezno pomoč ter podporo, saj velja, da bolje kot je staršu, bolje bo otroku," razloži svetovalka in doda, da ne glede na to, da starša nista več partnerja, sta še vedno starša. "Čeprav nista več partnerja, sta dolžna poskrbeti za svoje otroke. Naj bo vaša ljubezen do otrok močnejša, kot so nesoglasja, konflikti in zamere, ki jih morda gojite do nekdanjega partnerja."

Majda Marinšek: "Po razvezi zakonske zveze je izredno pomembno za otroka, da ohrani odnos z obema staršema. "
Barbara Bradač

Kako se odzvati na stiske otrok

Zelo dobro je, če Šolo za razvezane starše obiščeta oba starša - a tudi če znanje in informacije poišče le eden, je bolje, kot če interesa ne izkaže nobeden od njiju. "Na to, kako bodo otroci sprejeli razvezo, se nanjo odzvali in se ob njej počutili, pomembno vplivajo njihovi starši. Obdobje razveze je za starše stresno, naporno, nepoznano in poleg izgube partnerja za seboj potegne tudi spremenjene bivanjske razmere, selitve, pogosto tudi finančne stiske. Kljub temu je bistveno, da se starši znajo ustrezno odzvati na stiske otrok, jih prepoznati in ublažiti. To se učimo na Šoli za razvezane starše. Starše učimo majhnih korakov, kako se z nekdanjim partnerjem usklajevati in dogovarjati, da bosta oba kljub nesoglasjem in konfliktom med njima znala in zmogla delovati v prid njunega otroka oziroma otrok."

"Otrok ima pravico do obeh staršev, starša pa sta dolžna otroku to omogočiti in mu omogočiti izkušnjo, spoznanje, da ima še vedno dva starša, na različnih lokacijah, na drugačen način kot do sedaj, ampak oba."
Barbara Bradač

Šola je namenjena staršem, ki potrebujejo praktične in učinkovite nasvete, kako ne le zmanjšati negativne vplive razveze na otroke, ampak tudi utrditi vez med starši in otroki. Ponuja pomoč in možnost učenja reševanja najbolj kritičnih težav pri vzgoji, ki jih prinese razveza, kot so razlaga razveze otroku na njegovi starosti ustrezen način, vzdrževanje stabilnosti ter rutine v otrokovem življenju, skrb zase, skrb za to, da ljubezen do otrok prevladuje nad čustvi, ki jih morda razvezani starši gojijo drug do drugega, usklajevanje življenja otrok z nekdanjim partnerjem ... Spregovorijo pa tudi o novih partnerstvih in kdaj ter kako jih vpeljati v otrokovo življenje.

Očetu otroka ni uspelo odpeljati. Fotografija je simbolična.
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta