Grema na kafe z Matjažem Ezgeto: Učenci potrebujejo učitelja, ne prijatelja

Andreja Kutin Lednik
27.08.2019 17:47

Dr. Matjaž Ezgeta je učitelj na OŠ Martina Konšaka, ostaja pa tudi zasidran v temelje mariborske rap scene

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matjaž Ezgeta: "V rap se vrača pomen vsebine." 
Saso Bizjak

Ker je Cafe Ali Baba v Novi vasi zaprt, je za kavo poskrbela picerija Rudi, kjer so ozadje zagotovili redni gostje. Ampak na kavo ne greš ravno pogosto ...
"Pravzaprav sem prvič na kavi. Dejansko. To ni moj način druženja, kavo sicer pijem, čeprav se mi zdi ultimativni nateg. Učinka ne čutim, okus je takšen, kot je - pusto grenek, z vsem spoštovanjem do vseh ljubiteljev kave. Sem pa ugotovil, da ima šveps več cukra kot kokakola, tako da že mora biti dober šus. (Smeh.)"

Rojen si v Novi vasi in tukaj ostajaš. Nova vas je bila v 90. letih zelo drugačna, bilo je zelo pomembno, kateri skupini si pripadal, lahko so te tudi "narezali", če si bil ob nepravem času na nepravem mestu. Danes tega verjetno ni več.
"Od takratne Nove vasi je današnja res čisto drugačna. Je družinam prijazno okolje. V 90. je bilo tukaj ogromno drog, kriminala, nasilja. Že zgodaj sem se srečal s pojavom narkomanije, pravzaprav sem spoznal nekatere pionirje kokaina, heroina in vseh ostalih zadev. Od blizu sem videl negativne učinke droge, večina se jih je k sreči izvlekla. Ampak tudi to je sovpadalo z različnimi subkulturami. Danes so vse premešane. Mislim, da so edini, ki ostajajo resnično zvesti svoji subkulturi, težki metalci, zato gre njim globoko spoštovanje. Reperje danes težko razpoznaš, ker se je spremenil generalni trend oblačenja. Baggy hlače in kapice niso več pomembne. Takrat pa so se subkulture strogo delile na reperje, pankerje, metalce, tehno frike, šminkerje. Tudi nacisti so imeli takrat svojo subkulturo v mestu."

Ampak teh subkultur več ne vidimo. Zdi se, da na ulicah gledamo mlade klone. Mesto s tem izgublja?
"Mislim, da ne. Subkulture le niso več vidne navzven. Tudi svetovni glasbeni trendi narekujejo, da se glasbeni stili močno močno mešajo. V tem ni nič slabega. Na mene so že takrat reperski kolegi gledali kot na ekstremnega čudaka, ker sem ob repu poslušal fank iz 70., klasični rok ... Ampak zgodnji hiphop je temeljil na tej glasbi. Z vizualnim izginotjem subkultur Maribor ni toliko izgubil, lahko pa bi bili recimo ti vizualni efekti atraktivni za turiste (smeh). Saj nekaj jih še imamo, tudi v moji generaciji reperjev, posebneže, ki so še vedno atrakcija za domačine in turiste."

Matjaž Ezgeta je polovica dvojca Dandrough, ki je ustvaril prvi mariborski rap album
Saso Bizjak
Saso Bizjak

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta