(FOTO) Matic Kop po starih običajih "krščen" v pravega Mariborskega flosarja

Barbara Bradač Barbara Bradač
30.09.2023 17:30

Turistično društvo Maribor s prireditvijo Splavarski krst ohranja tradicijo splavarjenja, nekoč eno ključnih gospodarskih dejavnosti. Danes je turistično doživetje in del kulturne dediščine. Društvo letos beleži rekordno sezono.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Prihodnje leto bo jubilejni 40. Splavarski krst, a tudi letošnji, 39. po vrsti, ni bil od muh. Za ohranjanje tradicije splavarjenja po Dravi danes skrbijo Mariborski flosarji, ki delujejo pod okriljem tretjega najstarejšega društva v Sloveniji – Turističnega društva Maribor.

Maribor - Lent - Prireditve - Festivali - Festival Stare trte - Splavarski krst - Mariborski flosarji - splavarji - splav - Stara trta - -
Andrej Petelinsek

"V Turističnem društvu Maribor ohranjamo zvestobo tradiciji. Splavarjenje po Dravi je naša osnovna dejavnost in sledimo običajem in šegam, ki nam narekujejo tudi, kako naj izpeljemo splavarski krst," je povedala Tadeja Fijačko iz TD Maribor. 

Andrej Petelinšek

Letošnji krščenec je bil Matic Kop, dijak 5. letnika Srednje lesarske in gozdarske šole Maribor. Častni boter Aleš Hus mu je podelil naziv Mariborski flosar, a šele, ko je Kop pri Hiši Stare trte opravil preizkus teoretičnega znanja o splavarjenju, med drugim je moral povedati, kako se imenuje splavarsko veslo, in praktičnega znanja, ko so "stari" flosarji budno spremljali, kako uspešno zabija žeblje. Težav Kop ni imel. Dokazal je, da je vreden naziva flosar, in vpis v krstno knjigo ni izostal. Letos so tradicionalno prireditev nekoliko prilagodili, zaradi gradbišča na Lentu, kjer se sicer gradbena dela zaključujejo. Na koncu vsakega splavarskega krsta je postalo že tradicionalno, da se splavarji zberejo in novega krščenca vržejo v Dravo, a tega niso mogli narediti. Niso pa se izneverili tradiciji, saj so se po krstu vkrcali na splav in krščenca sredi Drave vrgli s splava. Nato pa odpluli nazaj v Koblarjev zaliv, kamor sta splav "potegnila" motorna čolna, ki sta sicer nepogrešljiv del flote.

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Kop ne izhaja iz flosarske družine, a čuti Dravo in uživa v splavarjenju. "Pred dvema letoma sem videl flosarje pluti na Dravi in se mi je zdelo zelo zanimivo. Učitelj naše šole je tudi flosar. Vprašal sem ga, če se jim lahko pridružim. Tako se je naša skupna pot začela," je za Večer povedal Kop, ki je sicer imel nekaj treme pred krstom. "Rad vozim splav. To ni težko, je pa sicer vožnja odvisna od toka, a nas je več na splavu in si pomagamo​. Flosarji so odlična družba in skupaj se res imamo prijetno," je še dodal Kop, ki bo po srednji šoli študiral na Višji strokovni šoli za les in oblikovanje Maribor. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Splavarjenje je pomemben del mariborske zgodovine. Po reki Dravi je nekoč potekala transportna in tovorna dejavnost in v splavarskem pristanu jih je pristalo od 1000 do 2000 letno. Da splavarjenje ne utone v pozabo, Mariborski flosarji vsako leto ob glasbenem in folklornem programu ohranjajo tradicijo splavarskega krsta, s katerim v svoje vrste uradno sprejmejo mladega splavarja, sicer pa tudi redno vozijo s splavom po reki Dravi od Koblarjevega zaliva do Lenta, kjer je bilo tudi nekoč veliko pristanišče splavov. Ekipa Mariborskih flosarjev danes šteje od 20 do 30 flosarjev, 15 jih je ves čas v pripravljenosti. Fijačkova pravi, da je med mladimi precejšnje zanimanje za splavarjenje, saj se jim radi pridružijo. Flota šteje dva splava "talijanška", ki sprejmeta vsak po 70 ljudi, in manjši splav "hlodovec", ki sprejme do 12 ljudi.

Andrej Petelinšek

"Naša vizija je, da še razširimo našo turistično ponudbo. Letos smo jo že razširili s ponudbo avtentičnega doživetja na splavu hlodovcu, ker do sedaj nismo imeli ponudbe za manjše skupine. Zelo smo ponosni na naš novi produkt. Nato pa nadaljevanje koncertov na splavu, vinske degustacije na splavu, ki bi postale del redne ponudbe. Želimo si, da bi imeli nekaj ponuditi vsakemu gostu. Interes med gosti namreč je velik. Največ voženj organiziramo s splavom 'talijanškom' in z našim tradicionalnim programom z živo glasbo delamo letos rekordno sezono, tako po številu prepeljanih potnikov kot po opravljenih vožnjah, ki letos gredo že proti številki 90," je še povedala Tadeja Fijačko iz turističnega društva. 

Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek

Prireditev Splavarski krst, s katerim društvo obuja splavarsko tradicijo, je bila prvič 1985 in je bila takrat uvodna prireditev Festivala Lent. Pobudnika prireditve sta bila Janez Jerman in Ivan Verboten Vanč, eden zadnjih poklicnih splavarjev na Dravi in prisoten na zadnji plovbi. Letos pa je prireditev del štiridnevnega Festivala Stare trte, ki bo vrhunec doživel v nedeljo, 1. oktobra, s svečano trgatvijo najstarejše trte s kronanjem nove Mariborske vinske kraljice.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta