(FOTO in VIDEO) Iz Donje Jablanice: "Ko sem izvlekel četrtega mrtvega soseda, sem se zlomil!"

Urška Mlinarič Urška Mlinarič
05.10.2024 18:13

Kako smo se prebili v Donjo Jablanico, kjer je plaz iz kamnoloma pod sabo pokopal pol vasi in vzel življenja več kot ducat ljudem. Tudi v sobotnem popoldnevu so pripadniki civilne zaščite z bagerji iskali žrtve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Dan in pol po podoru kamenja in skal z bližnjega kamnoloma, ki se dviga nad vasjo Donja Jablanica, ki leži med Mostarjem in Jablanico v severni Hercegovini, je po naselju slišati le motorje težke mehanizacije. Z bagri kopljejo, da bi našli pogrešane. Pripadniki civilne zaščite, med njimi gasilci in člani gorske reševalne službe, hitijo na vse konce.  Nihče več ne upa, da je pod ruševinami še kdo živ. Ogromne skale, ki so prihrumele po močnem deževju skupaj z naraslo vodo potoka, ki teče skozi vas v Neretvo, so sredi noči z obličja zemlje zbrisale pet hiš. Večina drugih hiš, v kateri je do smrtonosne noči živelo 280 prebivalcev, je poškodovanih. 

Če so prvi dan vas okupirale novinarske ekipe, jih danes, tudi zaradi varnosti, v vas ne spuščajo. A po osem urni vožnji se s fotoreporterjem Robertom Balnom ne misliva predati. Čez železniško progo, s katere zreva v džamijo, ki je bila še dan prej zalita skoraj do kupole, se prebijeva v del vasi, kjer je nekaj hiš še ostalo celih. 

Donja Jablanica
Robert Balen
Donja Jablanica
Robert Balen

"Še zdaj ne morem dojeti, kaj se je zgodilo," mi s solzami v očeh pove Hajro Arfadžan, ki se je v vas vrnil po zdravila. "Ko je okoli ene ure zjutraj pes začel tuliti, sem vedel, da nekaj ni v redu. Močno je zabobnelo. Pogledal sem skozi okno in v temni noči videl samo nekaj belega, kako se vali po cesti. Tako sem se prestrašil, da nisem vedel, kaj naj," pripoveduje, medtem ko mladi fantje, ki so prihiteli na pomoč z Jablanice, pomagajo prijatelju. Mulj mu je zasul tudi zgornje nadstropje hiše, v kateri je živel skupaj z materjo.

Donja Jablanica
Robert Balen

"Lahko smo srečni, da smo vsi živi," nadaljuje Hajro, ki pove, da je v petek izpod ruševin potegnil štiri sosede. "Ko sem potegnil četrtega, nisem več zmogel, zlomil sem se." Koliko je smrtnih žrtev v vasi, ne ve nihče. Bosanski mediji poročajo o za zdaj šestnajstih mrtvih vaščankah in vaščanih. Plaz je pod sabo pokopal cele družine. V času, ko sva bila v vasi, so našli še enega mrtvega meščana.

"Še vsaj dvajset do trideset je pogrešanih," med pavzo za odlično bosansko kavo, ki jo skuha soseda Hajra Mezit, razpravljajo vaščani, ki so prepričani, da je za tragedijo kriv kamnolom, ki se dviga 200 metrov nad vasjo. "Koncesije nima že vsaj petnajst let," se priduša eden od vaščanov. Kasneje premier Federacije Bosne in Hercegovine Nermin Nikšić na novinarski konferenci izjavi, da Kamnolom v Donji Jablanici ni imel ne koncesije ne dovoljenja za kopanje.

Pavza med delom in odlična bosanka kava.
Robert Balen

"Hiše bomo očistili, tudi mulj bomo nekako s pomočjo pripadnikov civilne zaščite sčistili, a življenj ne more vrniti nihče," pove Adil, Hajrin soprog, ki si je pokojnino zaslužil v Mariboru.

Čeprav je bilo navodilo civilne zaščite, da prebivalci zaradi nestabilnega terena in napovedanih novih padavin noči ne smejo preživeti v hiši, četudi je primerna za bivanje, Hajra in Adil nista želela oditi. "Zelo me je bilo strah, saj sva bila v tem delu vasi edina. A to je najin dom, tu bova ostala," pove, hvaležna, da civilna zaščita prinaša vodo in hrano.

Senadu Šehiću je mulj zalil tudi prvo nadstropje hiše.
Robert Balen

V delu vasi sicer voda teče iz vodovodnih pip, a jo odsvetujejo uporabljati. Električarji se medtem trudijo na električnih drogih in strehah ponovno vzpostaviti električno napeljavo. 

Večina prebivalcev je začasno prebivališče našla pri sosedih po sosednjih vaseh, v Mostarju in mestu Jablanica, znanem po porušenem mostu čez Neretvo v znameniti bitki med nemško vojsko in partizani v drugi svetovni vojni.

Donja Jablanica
Robert Balen

Tisti, ki so ostali v vasi, se ozirajo v nebo. Spet je začelo deževati, zato delavci s stroji, gasilci in gorski reševalci, ki so zadolženi za reševanje iz vode in ruševin hitijo, da bi naredili čim več. 

Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta