Firbcanje po Mariboru: Ko se je bilo treba ukazom pokoriti

Vid Kmetič
29.11.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Marko Horvat

Vsaj tisti, ki smo v srednjih letih, se še spomnimo vaj Nič nas ne sme presenetiti ali NNNP, ki smo jih izvajali po šolah in podjetjih v prvi polovici osemdesetih. Vaje, kako ravnati, ko nam pretijo takšne ali drugačne nevarnosti, od potresa do zračnih napadov. Enominutni signal, ki je pomenil konec vseh nevarnosti, lahko še vedno slišimo vsako prvo soboto v mesecu točno opoldne.

Takšne vaje niso pogruntavščina prejšnje države, prebivalstvo se je urilo že zdavnaj prej. Kako resno so ljudje jemali te vaje, seveda ni bilo odvisno samo od režima, ki je vladal takrat, ampak tudi od verjetnosti, da nevarnost lahko zapreti.

Andrej Petelinšek

Jeseni leta 1936 so vajo simuliranega zračnega napada Mariborčani vzeli resno. 22. oktobra so okoli osme ure zvečer naznanili nevarnost, signali pa so se pred 85 leti precej razlikovali od onih, ki smo jih bili vajeni ob vajah NNNP. Ob prvem, ki je označeval nevarnost napada, so dve minuti neprekinjeno tulile sirene in zvonili vsi zvonovi v mestu, sprožili pa so ga pol ure pred pričakovanim napadom oziroma signalom za pogasiti luči. Nevarnosti napada je 15 minut kasneje sledila "uzbuna", ob kateri so sirene dve minuti tulile v presledkih, zaslišali pa so se tudi trije topovski streli. Po tem se je ustavil ves promet, glavne ulice so morale biti proste za gasilce in reševalce, prebivalstvo pa je moralo v najbližja poslopja ter ugasniti zunanje luči in zastreti okna, kot je veleval signal pogasiti luči - dvominutni pisk siren in zvonjenje najmanjših zvonov.

Konec nevarnosti so oznanili zvonovi - dve minuti so zvonili v počasnem tempu. Kot piše takratni Mariborski večernik Jutra, je bila vaja simuliranega nočnega napada uspešna: "V splošnem je vaja izpadla zadovoljivo, prebivalstvo je bilo razen neznatnih incidentov disciplinirano ter so se vaje končale brez incidenta ali nezgode. Nočne vaje so pokazale, da se je treba brezpogojno pokoriti navodilom, ker samo na ta način se lahko obvarujemo usodnih posledic napada iz zraka." Žal so Mariborčani dobrih sedem let kasneje zračne napade izkusili tudi zares.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta