Domovi za starejše v Mariboru in okolici: Koliko bo novih postelj v prihodnjih letih

Barbara Bradač
16.02.2021 02:00
Preverili smo, kdaj in kako se bodo povečale namestitvene kapacitete v domovih za starejše v Mariboru in okolici v prihodnjih letih.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dom za starejše v Slivnici bo lahko v 142 enoposteljnih sobah in štirih dvoposteljnih sprejel 150 stanovalcev. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Sprejemi novih stanovalcev v domove za starejše so ponovno možni v vseh zavodih, a potekati morajo po posebnih navodilih, kar podaljšuje čas sprejema. Nekaj postelj v domovih mora ostati nezasedenih zaradi zagotavljanja prostora za organizacijo sivih con in izvedbo kriznega načrta za vzpostavitev rdečih con. Ponekod pa opažajo, da svojci ali starostniki kolebajo in odlašajo z vključitvijo v dom, predvsem tisti, ki so še sposobni skrbeti zase. To potrjujejo v Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, kjer pa pričakujejo, da se bo slika dokaj hitro obrnila.

Velike potrebe po negovalnih in oddelkih za dementne

Po aktualnih podatkih Skupnosti socialnih zavodov Slovenije na prosto posteljo v štirih mariborskih domovih za starejše čaka več kot 1500 ljudi. A ta številka potrebuje nekaj pojasnil, pravi Denis Sahernik, sekretar Skupnosti socialnih zavodov Slovenije. "Velike potrebe so po negovalnih in oddelkih za dementne. Zdaj se težje zapolnijo kapacitete v domu, ko je starostnik še dokaj pokreten, k temu prispevajo strah pred okužbami in preventivni ukrepi, kot je omejitev obiskov. Pri teh ljudeh je v epidemiji zanimanje za odhod v dom upadlo, in če je le možno, še odložijo odhod vanj. Pričakujemo pa, da se bo pripravljenost oditi v dom zaradi vse bolj ugodnih epidemioloških razmer in tudi zaščite rizičnih populacij s cepljenjem postopoma povečevala in bodo dodatne postelje več kot nujno potrebne, kot so bile tudi pred epidemijo," odgovarja sekretar.

"Dejstvo je, da starejši čakajo na posteljo. Skoraj eno leto namreč ni bilo sprejemov v dom in sedanji način sprejemanja stanovalca še podaljšuje čakalno vrsto. Verjetno je čakajočih res nekoliko manj, a vlog je običajno desetkrat več, kot se da izvesti sprejemov," je pojasnila Jasna Cajnko, direktorica Doma starejših občanov Tezno. ​

Do konca leta prvi stanovalci v slivniškem domu

Najbližje novemu domu za starejše so v občini Hoče - Slivnica, kjer ga gradi avstrijsko podjetje Senecura. To načrtuje tudi širitev posteljnih kapacitet ob nekdanjem Sončnem domu na Pobrežju v Mariboru, kupljenem lani. S tem bodo izpolnili zaveze iz javnega razpisa za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše iz leta 2017.

Senecura načrtuje tudi širitev posteljnih kapacitet ob nekdanjem Sončnem domu na Pobrežju v Mariboru, kupljenem lani. Foto: Sašo BIZJAK
Sašo Bizjak

Konec tega leta bo po sedanji časovnici prve stanovalce sprejel dom starejših v Slivnici, kjer je lani Senecura od Gradbenega podjetja (GP) Drava odkupila koncesijo za upravljanje doma starostnikov. Gradnja doma je v polnem teku. "V občini Hoče - Slivnica so gradbena dela že skoraj povsem zaključena, trenutno se montirajo okna in izvajajo druga obrtniška dela. Vrednost gradbenih del je okrog osem milijonov evrov. Z opremo, zemljiščem in drugimi stroški bo končna investicija v dom starejših občanov znašala nekaj več kot enajst milijonov evrov," so zapisali v Senecuri.

Zaposlili bodo 70 delavcev

Dom bo lahko v 142 enoposteljnih sobah in štirih dvoposteljnih sprejel 150 stanovalcev, imel bo tudi oddelek za dementne. Sanda M. Gavranovič, poslovna direktorica Senecure za Slovenijo, doda, da bodo kader v domu Hoče - Slivnica pričeli zaposlovati predvidoma oktobra ali novembra, pri čemer bodo potrebovali kar 70 delavcev različnih profilov (negovalci, medicinske sestre, kuharji ...). Prve stanovalce bo dom sprejel pred koncem tega leta, prednost pa bodo imeli prebivalci občine Hoče - Slivnica.

Igor Napast

Na Pobrežju so širitev načrtovali že prejšnji lastniki, ki so tudi pridobili koncesijo za dodatnih 60 postelj, a gradnja se še ni začela, ker se je zmeraj nekaj zapletlo. "Pripravlja se nov projekt s 60 posteljami za dementne v petih etažah, dve tretjini sob bo enoposteljnih," je pojasnila Gavranovičeva in dodala, da je zadnji rok za izpolnitev koncesije konec leta 2022.

Osmi mesec od objave razpisa

Mariborski občinski Dom pod gorco pa čaka zaključek aktualnega javnega razpisa za podelitev koncesij za opravljanje institucionalnega varstva v domovih za starejše. V prizidku doma načrtujejo dodatnih 68 postelj. Na razpis ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (MDDSZ) se je prijavilo 21 ponudnikov. Na mariborskem območju se je ob Domu pod gorco prijavila tudi Senecura, ki bi v Rušah zgradila dom za starejše s 150 posteljami. Za razpis, objavljen junija lani, ki bi Sloveniji omogočil okvirno dodatnih 1100 mest domskega varstva starejših, odločitve še ni. Na pristojnem ministrstvu so odgovorili, da je v zaključni fazi. Po naših podatkih bo odločitev sprejeta do konca februarja.

Dom pod gorco bi v prizidku omogočil dodatnih 68 postelj. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Iz oktobrskega zapisnika strokovne komisije za pregled in presojo ponudb je razbrati, da so trije ponudniki oddali nepopolno vlogo. Preostalih 18 popolnih vlog je lani decembra pregledala Socialna zbornica Slovenije in podala mnenja. "Socialna zbornica Slovenije izda v postopku javnega razpisa le strokovno mnenje o ustreznosti kadrovskih in strokovnih elementov glede izvajanja storitve institucionalnega varstva na podlagi dokumentacije, posredovane od MDDSZ," je dejal Vilko Kolbl, generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije.

​V upanju na pozitivno odločitev

​Komu so podali pozitivno ali negativno strokovno mnenje. ne morejo povedati, ker razpis še ni zaključen. Izdano strokovno mnenje pa pristojnemu ministrstvu služi za lažje odločanje v sklepni fazi o ustreznosti ponudnika za podelitev koncesije. "Poudariti je treba, da je bil rok za prijavo ponudnikov 1. oktober 2020, da je zbornica v postavljenem roku, to je 21. december 2020, na pristojno ministrstvo posredovala strokovna mnenja ponudnikov in da ima pristojno ministrstvo, skladno s pogoji javnega razpisa, 60 dni od prejema strokovnih mnenj zbornice čas odločiti, kar v konkretnem primeru pomeni, da rok še ni potekel," pa je dodal Nace Kovač, predsednik Socialne zbornice Slovenije.

"Seznanjeni smo, da je naša vloga z vso dokumentacija popolna. Z velikim pričakovanjem čakamo odločitev ministrstva in upamo na pozitivno odločitev čim prej, saj moramo še precej postoriti, da bo postavljen prizidek med domom in oskrbovanimi stanovanji," je povedal Gregor Žigon, direktor Doma pod gorco. Koncesija bo podeljena za 40 let in se v skladu z razpisom mora začeti izvajati do 31. decembra 2022.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta