Dan Maribora: Tradicionalnih pet koncertov na petih gričih, tiha zabava na Glavnem trgu, dogodki Maistru v čast ...

Barbara Bradač Barbara Bradač
14.10.2024 17:50

Maribor bo letos svoj dan praznoval štiri dni s številnimi dogodki. V Maistrovem letu tudi z dogodki Maistru v čast, vodenji po mestu, odprtjem razstav in četrtkovo proslavo s podelitvijo občinskih nagrad.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi letos na Piramidi Emkej pa še Leopold I. in Žan Hauptman z bendom. 
Andrej Petelinšek

Maribor bo letos obeležil 860 let od prve omembe v pisni listini iz leta 1164. Praznovanje dneva Maribora bo trajalo štiri dni, od 17. do 20. oktobra, s številnimi brezplačnimi dogodki in petimi koncerti na petih gričih. Vsi dogodki v sklopu Dneva Maribora so brezplačni.

"Še četrtič in vsako leto bolj veselo," je napovedal dan Maribora župan Saša Arsenovič in dodal, da gre za dogodke, ki "nas povezujejo, da bomo lahko skupaj kos izzivom v prihodnje," in ki združujejo tradicijo, sodobnost in izkoriščajo potencial mesta. V četrtek ob 18. uri bo v Minoritski cerkvi proslava ob prazniku Mestne občine Maribor, na njej bodo podelili najvišje občinske nagrade in priznanja. 

V petek bodo podjetja iz Javnega holdinga Maribor odprla svoja vrata in občani bodo lahko obiskali tudi številne lokacije, kot so Atletski stadion Poljane, Centralna čistilna naprava Maribor, Stadion Ljudski vrt, črpališče Melje, Dvorana Tabor z novim kegljiščem, sortirnica, Energetika Maribor, in pogledali, kako poteka gradnja kotla na lesno biomaso, na mariborski tržnici bo dan mikrozelenja​. 

Eva Lozina, Saša Arsenovič in Simona Tripkovič so predstavili številne dogodke. 
Andrej Petelinšek

Pet koncertov na petih gričih

"Letošnja novost je ​​​Silent Party v soboto na Glavnem trgu, ki nagovarja mlado publiko. Za zunanje obiskovalce bo to zanimivo pogledati, saj udeleženci zabave plešejo s slušalkami na glavi in nihče razen njih ne sliši glasbe," je povedala  Eva Lozina, vodja Kabineta župana MO Maribor. Pripravili so tri zvrsti glasbe, s tremi DJ-i, ki bodo osvetljeni tako, kot bodo svetile slušalke plesalcev. "Verjamemo, da bo veliko nasmejanih obrazov in zadovoljnih obiskovalcev," je prepričana Lozina. Dogodek bo potekal med 20. in 24. uro.  

V nedeljo, 20. oktobra, bo najbolj množičen dogodek. Na petih gričih bo pet koncertov, ki se začnejo ob 19. uri. Na Piramidi bodo nastopili Emkej, Leopold I. in Žan Hauptman z bendom, na Trikotni jasi Karneval Band in na Meranovem Polkaholiki. Dve lokaciji sta letos spremenjeni: v Malečniku pri fontani vin Vodole bodo nastopili Til Čeh in Petelini, v Kamnici pri Okrepčevalnici Panorama pa Daša in Bend za Uženz. V nedeljo ves dan bo avtobusni promet v mariborski občini brezplačen in velja nedeljski vozni red.

Kresov več na mestnih gričih ni zaradi požarne varnostni. Praznični duh vdihnejo naglavne svetilke, ki jih prejmejo obiskovalci, ki se peš odpravijo prisluhniti koncertu na griču.
Andrej Petelinsek

Z avtobusom na ogled

V kulturnem programu sodeluje dvanajst kulturnih in izobraževalnih zavodov. "Letos je Maistrovo leto in naš program je prepleten z dogodki, ki so vezani na generala Rudolfa Maistra," pojasni Simona Tripkovič, direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor​.  V četrtek ob 11. uri bo odprtje razstave General Rudolf Maister in boj za slovensko severno mejo v avli Filozofske fakultete, nadaljuje se v petek ob 11. uri v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor z literarno-zgodovinskim dogodkom Rudolf Maister - mariborska legenda, ob 13. uri sledi otvoritev razstave Zato je naša sveta dolžnost, da branimo svojo domovino, premoženje in življenje naših dragih, ob 16.30 se bo začel voden ogled Po Maistrovi poti – general Rudolf Maister in njegove zgodovinske odločitve, ob 19. uri pa bo v Pokrajinskem muzeju Maribor slavnostna akademija, posvečena spominu na generala Rudolfa Maistra. V soboto ob 10. in 15. uri bo organiziran peš voden ogled srednjeveškega Maribora, ob 11. uri odprtje razstave knjižnih ilustracij Ejti Štih in Rudolf Maister, ob 16. uri pa voden ogled Stavbne dediščine vojaštva v Mariboru. V nedeljo se lahko z avtobusom odpravite na Zavrh, v Pekre in Limbuš ter v Kamnico, Račji dvor in na Mariborski otok. Za oglede z avtobusi in oglede peš so potrebne predhodne prijave, zbira jih Muzej narodne osvoboditve Maribor na telefonski številki 02 235 26 05 od ponedeljka do petka od 9. do 14. ure. 

Natančen program je objavljen na spletni strani mariborske občine.  

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta