(REKLI SO) Janša in Logar bosta tekmeca, a le do volitev

14.10.2024 16:00

Grega Repovž, odgovorni urednik Mladine, o Janši in Logarju

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Le redki so se ob izstopu Anžeta Logarja iz SDS lotili natančnega branja pisem, ki sta si ju izmenjala s predsednikom stranke Janezom Janšo. A se splača – ker razkrivata, da med nekdanjima sodrugoma ne tli resno sovraštvo, ampak se zgolj malo zbadata. Saj ne pravimo, da si ne gresta na živce, a oba gledata v leto 2026. In v čas po volitvah 2026, ko bo treba sestaviti koalicijo. /.../ Je to razdor? Ni. Dejansko Janša ni nesrečen zaradi Logarjevega odhoda iz stranke. V 30 letih je poskusil ustvariti že veliko strank – te prijateljske stranke namreč nujno potrebuje, da bi lahko prišel na oblast v proporcionalnem volilnem sistemu. Tako je Andreja Bajuka najprej pripeljal na vrh združene ljudsko-krščanske stranke. Čeprav je projekt kmalu propadel, je iz njega nastala Nova Slovenija, brez katere leta 2004 ne bi mogel prevzeti vlade. Seveda se je že pred tem mešal v krščanske demokrate in v ljudsko stranko. Nato je stal za zaveso pri postavljanju nove predsednice stranke DeSUS in novega predsednika SMC. Tudi ta projekt mu je uspel, Aleksandra Pivec in Zdravko Počivalšek sta mu pomagala postaviti vlado leta 2020. Logar mu je zdaj dejansko pomagal, da se mu ni več treba mučiti s tem. To mu je tudi ves čas poskušal dopovedati. Prav zato je odhod iz stranke ravno dovolj zavlekel, da ni načel javne podpore SDS, Janši pa je dal čas za razmislek in pomiritev jeze – tudi Logar namreč Janšo dobro pozna.

Grega Repovž
Sta

Janša in Logar bosta seveda tekmeca, a le do dneva volitev. Dan po volitvah bosta (koalicijska) partnerja. To danes vesta oba – zato si tudi pišeta tako vljudna pisma. Obdobje osebnega razočaranja je že mimo. Oba vesta, da drug drugemu lahko pomagata na oblast. Dejansko se zdaj v miru pripravljata na dan volitev."

Vir: Mladina

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta