(TOTI LIST) Turki zavzeli Maribor, v Ljudskem vrtu bodo snemali resničnostni šov

Reporter Sulejman
14.10.2024 06:00

V preteklih dneh je postalo jasno, da vse niti v NK Maribor vlečejo turški partnerji kluba. Prejeli smo dokument, v katerem piše, kakšne načrte imajo s klubom.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotomontaža: Toti list

Kar ni uspelo sultanu Sulejmanu Veličastnemu leta 1532, ko je Maribor skušal okupirati z več kot 24 tisoč vojaki, je Turkom uspelo letos. Osvojili so zadnji branik mesta, najtrofejnejši nogometni klub v državi, ki je zabredel v težave. Toda, navijači Maribora, brez skrbi, vijoličasti ponos bodo skušali Turki rešiti in ga vrniti na evropski zemljevid. O tem smo se lahko prepričali, ko smo dobili vpogled v zapisano v dokumentu, ki nam ga je posredoval član ekipe Acuna Ilicaija, poslovnega partnerja vijoličastih.

"İyi niyetle geldik. Maribor'un başarısını sürdürmesini ve bir Avrupa devi olmasını istiyoruz," piše v uvodu. Čeprav se turščine v uredništvu Totega lista pospešeno učimo, saj si želimo zglednega sodelovanja z medijskim magnatom iz Turčije, teh besed najprej nismo mogli prevesti. Za prevod smo prosili zaposlene v Ljudskem vrtu, ki so turščino v minulih mesecih popolnoma usvojili. Prevod, ki smo ga prejeli, nas je navdal z optimizmom. Turki imajo z vijoličastimi velike načrte. "Prišli smo z dobrimi nameni. Želimo si, da bi Maribor še naprej nizal uspehe in postal evropski velikan," je pisalo v sporočilu, ki nam ga je poslal sodelavec kluba in nam svetoval, da za prevod dokumenta uporabimo kar ChatGPT. Pod Kalvarijo so umetno inteligenco v zadnjih mesecih, ko so se s Turki zelo zbližali, uporabljali pogosto. "ChatGPT nikdar ne zataji. Sami lahko vidite, kako dobro sodelujemo. Ko nam naročijo, kaj moramo storiti, to brez težav izpeljemo. Zelo so zadovoljni z nami," je še dodal.

Na kratko vam bomo predstavili, kakšni so načrti Turkov z NK Maribor. Ena prvih točk dokumenta je bila, da bodo Turki skušali v NK Maribor čim prej postaviti "svojega" trenerja. Presenetilo nas je, da so za to funkcijo izbrali Boštjana Cesarja, rekorderja po številu nastopov za slovensko reprezentanco, ki veliko povezav s Turčijo nima. Našega turškega zaupnika smo vprašali, kako so prišli do te odločitve. "Prijatelj našega šefa, gospoda Ilicalija, gospod Čeferin, ki nam je tudi predlagal, da se povežemo z Mariborčani, nam je razložil, kaj v slovenščini pomeni priimek Cesar. Nismo več razmišljali, odločitev je bila jasna," nam je razkril Turek. Se še spomnite besed Acuna Ilicalija izpred tednov, ko je v Ljudskem vrtu prvič nagovoril javnost? Takrat je dejal, da želi, da je Maribor še bolj uspešen od zagrebškega Dinama, ki velja za najboljši klub v regiji. "Cesar je nekoč igral za Dinamo, zato ve, kako Maribor dvigniti na ta nivo, z izkušnjami iz Italije, Anglije in Francije pa lahko Dinamo še preseže. Ker Cesar odlično govori angleško in francosko, prav tako ne bo imel težav s komunikacijo z nogometaši, ki jih želimo pripeljati pod Kalvarijo in jih tukaj preizkusiti," še doda naš sogovornik, čigar ime hranimo v uredništvu.

Se pa Turki v Mariboru ne bodo ukvarjali le z nogometom. Znano je, da je Acun Ilicali medijski človek, da je obogatel s svojimi medijskimi projekti in da širom po Evropi deluje njegovo podjetje Acun Medya. V Mariboru in Sloveniji želi to podjetje popularizirati turško kulturo in kulinariko, NK Maribor pa predstaviti svetu. V načrtih je izgradnja turške restavracije pod južno tribuno, kjer po koncu Olimpijskega festivala evropske mladine prostori samevajo. Predlogu Ilicalijeve ekipe je naklonjen tudi župan mestne občine Maribor Saša Arsenovič. Da pa bi klub z Mladinske 29 postal popularen tudi prek meja Slovenije, bodo Turki skušali poskrbeti z resničnostnim šovom. Ta bo predvajan v različnih evropskih državah, tudi v Turčiji, kjer bi lahko Maribor pridobil tisoče novih navijačev.

Vijolična ljubezen po moško je delovni naslov šova, ki naj bi ga v Ljudskem vrtu začeli snemati novembra. Da, prav novembra, ko po svetu poteka akcija movember, ki vključuje puščanje brkov za ozaveščanje o zdravstvenih težavah moških. Ena od zahtev turških scenaristov oddaje namreč je, da bodo imeli vsi sodelujoči v oddaji brke iz dveh razlogov. Prvi razlog je torej akcija movember, s čimer želijo biti Turki družbeno odgovorni, drugi pa, da bi se zaposleni v Ljudskem vrtu z novim videzom, ki je bliže turški kulturi, še bolj približali novim trgom, ki jih želijo partnerji vijoličastih doseči s predvajanjem oddaje.

Priprave na snemanje so že v polnem teku, zaposlenim v Ljudskem vrtu brki lepo rastejo, nam je dejal naš turški kolega, prav tako pa je zaposlene v Ljudskem vrtu opravičil, ker jih v zadnjih tednih ni bilo na spregled. "Res nam je žal, da je tako. Toda naši mariborski sodelavci imajo zadnje dni veliko dela s pripravami na snemanje. Nekaterim turščina še vedno dela preglavice. Nočemo jih obremenjevati. Ob tem pa imajo tudi prepoved, da z javnostjo komunicirajo o šovu, ki ga pripravljamo," je dejal naš sogovornik.

Vpogleda v scenarij šova še nismo dobili. Smo pa izvedeli, kdo bodo člani komisije, ki bo ocenjevala "vijolčno ljubezen" sodelujočih. Logično je bilo, da bo član sodniške ekipe Acun Ilicali, ki je to nalogo opravljal že v številnih šovih v Turčiji. Tudi imeni preostalih sodnikov šova nas nista presenetili. Ob Ilicaliju bosta na vročem sodniškem stolu sedela še njegov prijatelj in predsednik Uefe Aleksander Čeferin in napovedovalec na tekmah Maribora Matjaž Šalamun - Šalca, čigar priimek naj bi izviral iz Turčije. Oba sta namreč dela z mediji in v medijih vajena, skupaj pa sta leta 2020 že nastopila pred kamerami, ko je NK Maribor objavil dokumentarec ob 60-letnici kluba. "Prepričani smo, da bo šov velika uspešnica v Sloveniji, Turčiji in po Evropi. Gledalci bodo lahko videli, kako velika je vijolična ljubezen," napoveduje naš turški prijatelj.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta