Znate izbrati ustrezno mizo za jedilnico?

J. M.
27.10.2023 05:45

S pravilno izbrano mizo bo vaša jedilnica postala uporabna in privlačna, kar bo prispevalo k udobju in družabnosti vašega doma.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Za njo jemo, okrog nje lahko potekajo dolgi pogovori. Na kaj morate biti pozorni, ko izbirate mizo?

Ocenite razpoložljiv prostor

Najprej izmerite svojo jedilnico in razmislite o prostoru, ki ga imate na voljo za mizo. Upoštevajte tudi razdaljo med mizo in stoli ter steno ali drugim pohištvom. To vam bo pomagalo določiti, kakšno velikost mize lahko sprejmete. Za udobno sedenje za mizo je priporočljivo, da med dvema sosednjima stoloma pustite približno 60 centimetrov razdalje. To bo omogočilo dovolj prostora za gibanje, komunikacijo in udobno posedanje med obroki.

Razdalja med stolom in steno je odvisna od oblike in velikosti mize ter vaših osebnih želja. Pri mizah ob steni je priporočljivo, da imate vsaj 90 centimetrov prostora med hrbtno stranjo stola in steno, da se boste lažje premikali in usedli ter vstali od mize. Za okrogle ali ovalne mize se lahko ta razdalja nekoliko zmanjša.

Shutterstock

Določite obliko mize

Bi raje pravokotno, kvadratno, okroglo ali ovalno? Izbira oblike mize je odvisna od tega, koliko prostora imate, kakšen je prostor in koliko oseb običajno gostite. Morda je zaradi manjšega prostora primernejša raztegljiva miza, ki jo raztegnete ob posebnih priložnostih.

A vrnimo se k obliki: Pravokotne mize so prilagodljive in se prilegajo večini prostorov. Običajno imajo več sedežev kot okrogle mize enake velikosti. To je koristno, če pogosto gostite več ljudi.

Ovalne mize so manj pogoste kot pravokotne in okrogle mize, kar lahko vaši jedilnici doda unikaten videz.

Okrogle mize spodbujajo boljšo komunikacijo med ljudmi, saj ni osebe na koncu mize, ki bi bila oddaljena od ostalih. Vsi se lahko enostavno vključijo v pogovor, kar je še posebej koristno med družinskimi obroki in družabnimi srečanji. Poleg tega so okrogle mize praviloma prilagodljivejše za različno število gostov. Lahko dodate ali odstranite stole, ne da bi izgubili funkcionalnost mize.

Shutterstock

Material

Izberite material, ki bo ustrezal vašemu slogu in potrebam. Lesene mize so priljubljene zaradi svoje topline in trpežnosti, medtem ko so mize iz stekla hladne, četudi so elegantne in sodobne. Zelo pogoste so mize z laminirano površino. To je priljubljena izbira za mnoge domove. Laminacija je postopek, pri katerem se na površino mize naneseta tanek sloj laminata ali plastike, ki je pritrjen na trdno osnovo, običajno leseno ali iveralno. Takšne mize so enostavne za čiščenje. Običajno zadostuje brisanje s krpo ali gobico, da odstranite madeže in ohranite površino čisto. Laminirane mize so na voljo v številnih vzorcih, barvah in teksturah. To omogoča, da izberete mizo, ki se ujema z notranjim oblikovanjem vašega prostora.

Preverite, kako enostavno je mizo čistiti in vzdrževati. Bo zadostovalo, da jo obrišete z vlažno in nato suho krpo? Ali miza zahteva še dodatno posebno vzdrževanje? Marsikomu sta enostavnost in trpežnost glavno vodilo.

Shutterstock

Kaj še je treba vedeti

Izberite barvo mize, ki se ujema z barvno paleto dnevne sobe in preostalim pohištvom. Prav tako razmislite o stilu mize. Naj bo klasična, sodobna, rustikalna ali boste uporabili kakšen drug stil? Dobro je, da vse skupaj prilagodite preostalemu prostoru.

Upoštevajte tudi udobje stolov in višino mize. Miza naj bo primerno visoka glede na višino stolov, da bo sedenje udobno med obroki. Pred nakupom si oglejte mizo in stole v trgovini in preizkusite, kako se sedi za mizo ter kako udobni so stoli.

Shutterstock
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta