(FOTO) Vas jezi luč v jedilnici? Potem najbrž še nimate prave

J. M.
31.01.2023 03:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ago Lighting

Prvi korak je izbira svetil, ki so primerne velikosti za nad mizo. Manjša miza ne zahteva tako velike loči kot velika miza. Bistveno je namreč, da je celotna površina mize kar se da enakomerno osvetljena.

CVL Luminaires

Koliko centimetrov nad mizo

Pozorni bodite tudi na višino umestitve svetlobnega telesa. Luč ali več luči nad mizo morajo biti nad višino oči, tako da ne sveti neposredno v oči ljudi. Razdalja med svetilkami in površino mize naj bo približno 76 do 90 centimetrov.

ShutterstockMarset

Brez ostrih senc

Najbolje se je izogniti neposredni svetlobi, saj lahko ustvari ostre sence in je lahko neprijetna za oči. Raje se odločite za razpršeno svetlobo, ki bo enakomerno osvetlila celoten prostor. Zaželeno je tudi, da je jakost osvetlitve nastavljiva, tako da jo lahko prilagajamo različnim priložnostim in razpoloženjem.

Bover

Usklajeno z obstoječim slogom

S stališča oblikovanja prostora je dobro, da izberete svetila, ki estetsko dopolnjujejo jedilnico. Če je prostor zasnovan v posebnem slogu, na primer modernem ali tradicionalnem, naj tudi svetilke odražajo ta slog.

Shutterstock

Enostavno vzdrževanje

Še en vidik je treba upoštevati, ko izbirate svetila za prostor: enostavnost vzdrževanja in zamenjave sijalk. Ne nazadnje upoštevajte tudi vzdušje, ki ga želite ustvariti v jedilnici. Na primer, če želite toplo in vabljivo vzdušje, se lahko odločite za zatemnjene luči ali lestenec ter sijalko, ki oddaja toplo svetlobo.

Marset
Marset
Marset
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?