Vse višji življenjski stroški: Katera so najdražja mesta na svetu?

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
14.03.2023 08:45
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Zaradi splošne krize, ko je po svetu podivjala inflacija, cene energentov pa so poskočile v nebo, so se življenjski stroški povsod po svetu močno dvignili. Največje podražitve pa občutijo prebivalci večjih mest. Raziskava oddelka za raziskave in analize Economist Intelligence Unit pri britanski medijski hiši The Economist je odkrila, da sta si lani z vidika življenjskih stroškov lovoriko najdražjih metropol na svetu prislužili mestna država Singapur in New York. Na tretjem mestu je pristal skoraj polmilijonski Tel Aviv, drugo največje mesto v Izraelu.

Zürichu sledi Ženeva

Raziskava je med deseterico najdražjih mest v letu 2022 uvrstila tudi štiri evropska mesta. Švicarski Zürich se je zavihtel na šesto mesto, takoj za njim pa je drugo švicarsko največje mesto Ženeva. Francoska prestolnica Pariz je pristala na devetem mestu, medtem ko si z avstralskim Sydneyjem deseto mesto deli glavno mesto Danske Kopenhagen. So pa omenjena mesta že leta pred pandemijo slovela kot najdražja mesta v Evropi. Na seznamu sta še dve ameriški mesti Los Angeles in San Francisco, slednje si osmo mesto deli s sedemmilijonskim Hong Kongom.

Pariz že od nekdaj velja za mesto z visokimi življenjskimi stroški.
Rssing.com

Odslej draga tudi Moskva

Zanimivo je, da sta zaradi sankcij in drugih okoliščin, povezanih z vojno v Ukrajini, glede na poročilo o življenjskih stroških po svetu kar 88 mest na lestvici pridobili tudi ruski mesti Moskva in Sankt Peterburg. Se pa kar šest od osmih mest, ki so dosegla najvišji skok na lestvici, nahaja v ZDA. Po drugi strani sta največji padec zaradi oslabljene valute doživeli japonski mesti Tokio in Osaka, a sta po lestvici najbolj nazadovali evropski mesti Stockholm in Luksemburg. Od 172 mest, kolikor jih je zajela raziskava, z vidika življenjskih stroškov, najcenejši ostajata eno najstarejših mest na svetu Damask v Siriji in glavno mesto Libije Tripoli.

Odkar je v Ukraijini izbruhnila vojna, je tudi Moskva eno od najdražjih mest na svetu.
Epa
Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?